Presenteerde op vrijdag 31
januari 2009
|
||
BERT BRUYNEEL |
Verslag & foto's: Gunter (Lidnr.01) |
Een uitnodiging voor een tasting bij Single Malt Whiskyshop te Zammel, Vissers voor de vrienden, in mijn mailbox en dat wil je niet missen.
De agenda wordt er bij gesleurd en na een eerste vloek, gevolgd door heel wat geregel kan ik uiteindelijk toch inschrijven. Het thema is “blind tasting”. Niet een van mijn favorieten, maar bij Jan weet je zeker dat je waar voor je geld krijgt.De gekozen
whisky’s zijn een eerlijke selectie en steeds de moeite waard, daarom
beschouw ik zijn blind tastings als objectieve referentiepunten,
momentopnames als het ware, van waar ikzelf gepositioneerd ben in het
hedendaagse whiskygebeuren. Bert Bruyneel, een van de Belgische Malt
Maniacs, zal de avond aan elkaar praten.
|
||
Jan Vissers & Bert Bruyneel |
WHISKY
n°1
De neus bevat
rijp fruit met op de achtergrond thee (of cederhout). Droge okkernoot.
In eerste instantie begint hij vrij zacht in de mond met de smaak van
versuikerd fruit, maar wordt kruidig! “Chewy”. Hij is haast
kauwbaar, wat toch een rijpe leeftijd doet vermoeden. Ook de zeer trage
tranen in het glas verraden een oude leeftijd. De tong voelt droog aan.
De smaak en de geur blijven constant. Elk slokje is hetzelfde en boet
niets in aan kwaliteit. Wint ook niets, maar is dat een nadeel?
|
|
GLENROTHES 1978, 20y 43%vol.
Een
officiële botteling in de ondertussen klassieke bolvormige fles. Geen
verrassingen hier.
|
|
WHISKY
n°2
De neus wordt zeer lekker, vanille. |
|
WHISKY
n°3
Neus bevat vooral
gras en veel citroen. Er komt ook wat vanille. Een waterig mondgevoel.
Pas laat verwarmt hij. De tong trekt wat samen, tannine (=oud).
|
WHISKY
n°4
Sherryrijping!
Overduidelijk, en niet enkel de kleur. Hij ruikt zelfs “chewy”, in
zover dat kan. De neus gaat naar krijt met limoen. De eerste
gewaarwording in de mond is drop.
|
||
GLENDRONACH
33y 40%vol.
Die
40%vol verklaart het waterige midden en het gemis van wat punch. Toch
goed voor een Silver Medal-Malt Maniacs 2008. Bert, trouwens een van die
Malt Maniacs, is er pas nog geweest en hetgeen hij daar geproefd heeft,
doet hem voorspellen dat er prachtige nieuwe releases van deze
distilleerderij op komst zijn. Leuk detail: onlangs werd de
distilleerderij in Huntly opgekocht door Benriach. Deze versie kost
216.35 euro.
|
WHISKY
n°5
Cask strength, vanwege de belletjes die gevormd worden bij het schudden. Boenwas! Hier hebben we een klassebak. Oud en prachtig gerijpt. Er zit exotisch fruit, maar de neus blijft wat gesloten om juist te achterhalen welk. Ook wat florale tonen. De afdronk warmt intens. Beetje bitter, tannine, droog. In de afdronk vind ik nog houten sigarenkistjes.CLYNELISH
1972, 35y 53.7%vol.
Bottled
by “The Single Malts of
|
|
WHISKY
n°6
Rook, zoet en
appels. Vanille. Mooie “lichte” balans in de neus. Turf overheerst
niet. Wit steenfruit. “Zure” as in de neus. Vlees/oxo, voor mij het
kenteken van “oude” goedgerijpte geturfde whisky.
BOWMORE
1972, 36y 48.8%vol.
Eentje
van Andrew Symington, de man achter Signatory, uit zijn Prestonfield
reeks. Genaamd naar het hotel waarin hij op jonge leeftijd gewerkt
heeft. 244.30 euro is de prijs van dit pareltje. Volgens de vakpers zou
die vleesachtige smaak kunnen voortkomen van een oud sherryvat. Dit is
een refill sherrybutt, dus dat kan. Zelf ben ik het enkel nog maar
tegengekomen bij oude geturfde whisky’s.
|
Dat
typeert ook mijn probleem met blinde tastings. Alles hangt of van je
bagage. Hoeveel whisky’s heb je al mogen proeven? De verschillende
rijpingen, de verschillende leeftijden … .
Hoe
ver sta je in het benoemen van wat je ruikt en proeft? Blind tasten
vraagt ook een vorm van vertrouwen. Niet alleen in de eerlijkheid en de
bedoelingen van diegene die de whisky inschenkt, maar ook in jezelf.
Uiteindelijk komt het neer op wat de wijze man op MTV vroeger zei:
“Weet alleen wat je weet en weet niet wat je niet weet”. Voor de
rest is het genieten met gelijkgestemden van deze momentopname in je
steeds rijker wordende whiskyleven. Anderen staan misschien al verder en
dat is hoopgevend. Je kan nog verder!
|