TERUG

 

DONDERDAG 23 OKTOBER 2008 in de 'Proeverij' te Mol
Berry Bros & Rudd door Doug McIvor

Verslag en foto's: Gunter (100°PROOF Lidnr.01)

 

 

 

Een tijdje geleden werden we gecontacteerd door de nieuwe invoerders van “Berry Bros and Rudd” voor de Belux. Of dat we geïnteresseerd waren om een tasting te organiseren met iemand van Berry Bros and Rudd, de firma achter o.a. Cutty Sark. De opzet en structuur van onze club leent zich echter hier niet toe en we hebben ze dan ook de raad gegeven om contact op te nemen met de Single Malt Whiskyshop in Zammel en Cask Six, de gerenommeerde whiskyclub uit Mol. Dat laatste hadden ze al gedaan en die zagen dat wel zitten. Toen de uitnodiging van Cask Six daarna in de bus viel, heb ik natuurlijk wel direct ingeschreven.

 

 

 

 

Op 23 oktober reed ik dus naar de “Proeverij”, Statiestraat Mol, godzijdank voor GPS, om me de nieuwe range van Berry ’s Own Selection te laten voorstellen door niemand minder dan Doug McIvor. Voordien manager bij Milroy’ s of Soho en nu dus de drijvende kracht achter de door hem in 2002 opgestarte Berry ’s Own Selection. Hij maakt een selectie uit het grote aantal vaten die door de “wine & spirit merchants” verhandeld worden.
Dit onder zowel het zegel van de koningin als dat van de prins van Wales. Die 3 pluimen zie je ook op de muur van de Laphroaig Distilleerderij, het huismerk van de prins. 

Na een korte inleiding over de eeuwenoude firma, gevestigd in St. James ’s street te Londen, die reeds in 1909 Talisker, very old Glenlivet en Macallan the Glenlivet “from the cask” verkochten, komt de eerste whisky van de avond aan bod.

 

 

Dough McIvor

 

 

 

 

BLADNOCH 1992 13Y 46%

Een refill hogshead. Weer mout en gras in de neus, zodat we dit de typische neus voor Bladnoch kunnen beginnen noemen. Er zit wel genoeg mout in de neus om hem niet te verwarren met jenever.
Ik hoorde zelfs “anijs” rondvliegen. Volgens mij een van de mogelijke toevoegingen aan jenever, dus dat kan wel kloppen. Hij ruikt wel heel zuiver! De smaak heeft een hint van mout, die verdrongen wordt door de aangename warmte van de alcohol. “Goede kwaliteit karton”, vat het voor mij samen. De neus evolueert wel naar wat vanille en iets metalig? Daarna opgesplitst in menthol en honing? Citrus. Water helpt hier niet echt omdat het allemaal wat te subtiel is om te boeien.

 

 

 

ROSEBANK 1990 18Y 46%

 

Diageo verkoos Glenkinchie boven Rosebank als Lowland distilleerderij om open te houden.
Deze laatste is ondertussen afgebroken en de stocks minderen zienderogende. Dit komt uit een refill sherry butt. Zoet en zwaar floraal in de neus. Later steekt lavendel de kop op. Ook wat kwaliteitstabak en vanille. Kauwgom en lambrisering in oude snoepwinkeltjes, sandelhout. De alcohol valt wel wat aan, maar valt daarna wat weg. Prikkel op de tong en verwarmende afdronk. Ongeraffineerde suiker, demerara. Hij ruikt zelfs “chewy”! Een belangrijke parameter in de keuzebepaling van Doug, zo blijkt. De neus houdt stand en blijft aangenaam om te ruiken. Een overvloed aan vluchtige florale esters.
De afdronk zit in hetzelfde straatje.

 

 

 

 

STRATHMILL 1974 32Y 46%

 

Refill sherry. Daar gaat trouwens de voorkeur van Doug naar uit. Refill, want bij first fill gaat de sherry te fel overheersen. De neus van deze Speysider bevat heide, honing en appelsien.
Op alcohol opgelegde boenwas, die verandert in stervrucht en nee, ik was niet dronken toen ik dit schreef! Het mondgevoel is niet visceus en men krijgt effe een alcoholexplosie die veranderd in … purper parfum? Effe laten staan! Prikkelt in de neus. Pruim, fruit, appel en besjes. Cassis.
Klinkt misschien beter dan purper parfum?

 

 

 

 

MORTLACH 1991 46Y 56.4%

 

Zware sherryneus mét zwavel. Deze vecht tegen de typische “peperkoek”neus van Mortlach.
In de smaak komt die peperkoek soms wel boven de “solfer” liggen. De afdronk neigt naar zuiverheid. De neus wordt creme brulee en mokka. In de smaak zitten houtkruimels met cerise.
Een beetje dan. De bitterheid van de tannine zoekt een balans met het sherryfruit.
Met wat water wel o.k.. Kan eigenlijk best wat water verdragen, niet vanwege de 56.4%vol, maar voor de smaak.
“It gets the rubber down”. Typische moderne Speysider, dat wel.

 

 

 

 

BLUE HANGER 3th RELEASE 30Y 45.6%

 

Genaamd naar de Ierse Lord of Coleraine, die rond 1780 leefde en bekend stond om zijn blitse blauwe outfits. De whisky is een vatted malt, nu het nog zo genoemd mag worden van de whiskypolitie.
In de toekomst zal het blended malt heten. Deze is een eigen creatie van Doug McIvor, bestaande uit oude Glenlivet en oude Glen Grant. 3 butts en 3 hoggies, allen sherry en minstens 30 jaar oud.
De neus is een subtiele mix van krenten en kersen. In de mond is het een echte smaakbal die uitvloeit naar peer en appelsien. De neus blijft fris, met wat suiker en hout. Gaat volledig naar “rode neuzen”. De (aardbei?)snoepjes, niet het neveneffect! Mond blijft fris ondanks de tannine.
Plots glipt er “melkchocolade” in mijn hoofd en krijg het niet meer uit mijn hoofd, hoezeer ik ook neus en taste.

 

 

 

 

LAPHROAIG 18Y 1990 46%

 

Ik zie gerookte kippers voor ontbijt. De vettige! Medicinaal, visioenen van “nurse Claire Randall”, die in de helft van de 18de eeuw door een Parijs hospitaal slentert met de geur van ontsmettingsmiddelen en turfvuur in de neus.(*) De smaak is heel fruitig en doet me dan weer denken aan de nieuwe BLASDA van Ardbeg. Let wel: de smaak, niet de neus. Ondanks hij eerst openbarst in fruit, neemt de turf het toch wat meer over. Na de afdronk blijft er wat bitter op de tong na. Als de turf de neus verzadigd heeft, komt het fruit bovenop liggen. Zacht geel fruit en appelen, maar dan gedroogd.

 

(*) Claire Randall is het hoofdpersonage uit de wereldberoemde “Reiziger” reeks, die zich afspeelt ten tijde van Culloden, door schrijfster Diana Gabaldon.

 

 

 

Een mooie “Selection”, waarvan het ontstaan waarschijnlijk ingegeven is door de fenomenale groei in de markt van onafhankelijke bottelaars. Reeds eeuwen één van de grootste spelers op de Britse wijnmarkt, visionair in het creëren van Cutty Sark als legaal uitvloeisel van hun werk tijdens de drooglegging in Amerika, is het niet meer dan normaal dat Berry Bros and Rudd, ook groothandelaars in whisky, ook hun plaatsje komen opeisen in deze “boomende” markt. Ze doen dit met bottelingen die het typische distilleerderijkarakter weergeven, maar toch heel wat meer subliem zijn dan de officiële bottelingen.

De gepresenteerde flessen kunnen besteld worden bij Single Malt Whiskyshop in Zammel en zo is de cirkel weer mooi rond...

 

 

 

... Jan Vissers, lid n°24 en uitbater van de shop vierde 2 dagen later trouwens zijn 30ste verjaardag en wij waren present! Leuk cadeautje, gedichtje en als beloning mochten we o.a. proeven van de spiksplinternieuwe 12 jarige Arran die binnen 14 dagen, na 12 jaar wachten, zal voorgesteld worden op het “Spirits in the Sky” festival in Leuven.
Zo zie je maar: wie goed doet, goed ontmoet! Toch wat vraagjes voor Jaclyn Mckie over het rijpen op second fill sherry en dan laten narijpen op first fill? Nadat we haar proficiat gewenst hebben met een ander soort blijde verwachting natuurlijk!

De nieuwe Arran 12y

Birthday boy 

 

 

Op de achterkant van een mooi uitgezocht postkaartje heeft J'O, onze huisdichter van de club, een toepasselijk gedicht geschreven dat Jan zijn cadeau vergezelde.


Ode to John Fisher

John Fisher from Zammel
he is quite a guy
he likes to drink whisky
and is by now way shy

his live’s full of laughter
he’s allways in for a joke
he’s a man of action
he’s a hell of a bloke

he likes to go biking
he gets up at sunrise
he even started to run now
but needs some advice

he has goals in the next year
one is the great islay run
together with his clubmates
sure that will be fun

so john go on with your life
don’t stop allways move
together with your son and wife
these are the brithday wishes of 100 proof

J’O

 

 

 

TERUG

 

 

Nog meer foto's van de Berry Bros. & Rudd - tasting op de Cask Six website