TERUG

 

06 NOVEMBER 2009
Single Malt Whisky Shop Zammel

BENRIACH TASTING
Gastspreker: James Cowan, Regional Sales Director

Verslag en foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

Ondanks het whiskywereldje in België niet al te groot is, treedt er soms toch wat verwarring op. Zoals James Cowan die een Benriach -tasting geeft, op dezelfde plaats waar hij een maand geleden nog met “A Cask in a Van” voor Glendronach de honneurs waarnam. De sleutel zit hem bij de Belgische invoerders. Beide distilleerderijen zijn in de capabele handen van Billie Walker (en enkele Zuid Afrikaanse investeerders).
Ze worden beiden in België gepromoot door hun brand ambassador James, maar Glendronach wordt verdeeld in België door “The Nectar” en Benriach door Premium Spirits. Aan James om er aan uit te kunnen welke pet hij welke avond moet opzetten! Wij komen enkel om te genieten van wat er op het moment in ons glas vloeit en ook een beetje als voorbereiding op onze komende Speyside 2010 reis …

 

 

 

Door een misverstand was ik wat later, maar Lander van Premium spirits heeft onder lichte dwang gewacht op mijn “intrede” om James aan te kondigen. Benriach hoefde niet meer aangekondigd te worden, want in de Single Malt Whiskyshop is het gamma prominent aanwezig. Er werd gestart met een nieuwe geturfde botteling:

 

 

BIRNIE MOSS 48% 35PPM

Jong. Turf. Bijna kleurloos. Benzeenafgeleiden die ons doen denken in bewaarmiddelen in verf. Deze afgeleiden stammen rechtstreeks af van de turf die gebruikt werd om de gerst te drogen. In vroegere tastingnotes noemden we het aroma gewoon “plakaatverf”. Zo zie je, een mens leert wat bij! Ook peer en zoete aroma’s van de new make zijn nog aanwezig. “Plastic zool”? Wat voor aroma is dat? Het zou om een 2nd fill gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BENRIACH 12Y 46% MATURED IN SHERRYWOOD

Karamel, druivensuiker en hintje van rubber (fietsband). Sappige rozijnen. De verdeling is 10% 12y, 66% 13y en 24% 14y oude Benriach. Dit geeft extra diepte en balans aan de 12 jarige. Van dit alles is dan weer 32% PX en 68% Oloroso. Deze laatste geeft hem wat krui(t)d. Eindconclusie: Kerstcake met een beetje koffie.


BENRIACH 16Y 43%

“Limoenmerengue” is het eerste wat in me opkomt bij de initiële neus. Dat en een stevige alcoholprikkel in de mond, meer warmend dan storend. Daarna wat meer appels dan schuimgebak. Vanille en suiker, maar ook peper! Hier 25% 2nd fill bourbon en de rest re –charred hogsheads, 3th en 4th fill bourbons. 25%16y en 75% 18y. Turf? Dan toch heel subtiel! Weetje: Amerikaanse eik kleurt minder dan Europese.

 

 

 

 

 

 

 

 

BENRIACH 16Y SAUTERNES 46%

Sherry!?! Nee! Sauternes!! Zeer geslaagde balans. Een zekere rokerigheid, maar niet medicinaal. Natte rozijnen en vijgen. Het gebruikte sauternesvat is eentje vanChateau D’Yquem. Een van de beste sauterneswijnen, volgens wijnkenners. Een kruidige afdronk. Flesje thuis in de kast staan, want deze wordt zeldzaam!

 

 

 

 

BENRIACH 1988 VIRGIN WOOD 53.0% 20Y

Oude bekende, geselecteerd door Bert Bruyneel voor Premium Spirits. Rook in de neus en groene thee. Bij navraag zou dit zijn oorzaak kunnen vinden bij gelekte sappen uit de jonge eiken staven van het nieuwe vat waarin deze whisky 3 jaar extra gerijpt heeft. Klinkt zinvol en we kunnen het plaatsen bij de andere bottelingen waar we dit waargenomen hebben. Demarara suiker en maltose.

 

 

 

 

 

 

 

BENRIACH 25Y 50%

Optic, Oxbridge en Cocktail zijn de soorten gerst die Benriach gebruikt. In tegenstelling tot de goeie oude Golden Promise met een alcoholopbrengst van 380 liter per ton, heeft bijvoorbeeld Optic een opbrengst van 405 liter per ton. Dan is de economisch verantwoorde keuze vlug gemaakt! Deze 25 jarige is een typische Speysider en een typische Benriach. Verwacht veel sultanes en demarara suiker, gecombineerd met een kruidige afdronk.

 

 

 

 

BENRIACH 21Y AUTHENTICUS 46%

Wat een balans! Dit is peaty met fruit!! Geen evidentie tegenwoordig! Weer die typische combinatie voor Benriach van sultanes en “demarara sugar”, met een “spicy” afdronk. Dit, en een geheel volledig in balans, geturfd of ongeturfd, gefinished of matured, is de typisch herkenbare hand van master blender Billie Walker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals steeds wordt de tasting afgesloten met een hapje. James is duidelijk gegroeid in zijn rol als whiskyambassadeur. Afkomstig uit de wijn, gestart bij Dewar Rattray en via Tullibardine naar Benriach is hij uitgegroeid tot een volwaardig entertainer met een eigen stijl en zacht gevoel voor humor. “They love it!”. Er wordt nog wat verbroederd en nagepraat door sommigen … en anderen starten hun eigen bottelingplant ter plaatse om de restanten uit hun glas veilig thuis te krijgen. Zien is geloven en volgens mij droegen ze clubhemden met het “100°PROOF” logo …

 

 

 

Het volgende hoofdstuk “Benriach” ligt voor 100°PROOF dus in 2010, “live” in Speyside!

 

TERUG