06 NOVEMBER 2009
|
Ondanks het whiskywereldje in België niet al
te groot is, treedt er soms toch wat verwarring op. Zoals James Cowan
die een Benriach -tasting geeft, op dezelfde plaats waar hij een maand
geleden nog met “A Cask in a Van” voor Glendronach de honneurs
waarnam. De sleutel zit hem bij de Belgische invoerders. Beide
distilleerderijen zijn in de capabele handen van Billie Walker (en
enkele Zuid Afrikaanse investeerders).
|
Door een misverstand was ik wat later, maar Lander van Premium spirits heeft onder lichte dwang gewacht op mijn “intrede” om James aan te kondigen. Benriach hoefde niet meer aangekondigd te worden, want in de Single Malt Whiskyshop is het gamma prominent aanwezig. Er werd gestart met een nieuwe geturfde botteling:
BIRNIE MOSS 48% 35PPMJong. Turf. Bijna kleurloos. Benzeenafgeleiden die ons doen denken in bewaarmiddelen in verf. Deze afgeleiden stammen rechtstreeks af van de turf die gebruikt werd om de gerst te drogen. In vroegere tastingnotes noemden we het aroma gewoon “plakaatverf”. Zo zie je, een mens leert wat bij! Ook peer en zoete aroma’s van de new make zijn nog aanwezig. “Plastic zool”? Wat voor aroma is dat? Het zou om een 2nd fill gaan. |
BENRIACH 12Y 46% MATURED IN SHERRYWOODKaramel, druivensuiker en hintje van rubber (fietsband). Sappige rozijnen. De verdeling is 10% 12y, 66% 13y en 24% 14y oude Benriach. Dit geeft extra diepte en balans aan de 12 jarige. Van dit alles is dan weer 32% PX en 68% Oloroso. Deze laatste geeft hem wat krui(t)d. Eindconclusie: Kerstcake met een beetje koffie.
BENRIACH 16Y 43%“Limoenmerengue” is het eerste wat in me opkomt bij de initiële neus. Dat en een stevige alcoholprikkel in de mond, meer warmend dan storend. Daarna wat meer appels dan schuimgebak. Vanille en suiker, maar ook peper! Hier 25% 2nd fill bourbon en de rest re –charred hogsheads, 3th en 4th fill bourbons. 25%16y en 75% 18y. Turf? Dan toch heel subtiel! Weetje: Amerikaanse eik kleurt minder dan Europese. |
BENRIACH 16Y SAUTERNES 46%Sherry!?! Nee! Sauternes!! Zeer geslaagde balans. Een zekere rokerigheid, maar niet medicinaal. Natte rozijnen en vijgen. Het gebruikte sauternesvat is eentje vanChateau D’Yquem. Een van de beste sauterneswijnen, volgens wijnkenners. Een kruidige afdronk. Flesje thuis in de kast staan, want deze wordt zeldzaam!
BENRIACH 1988 VIRGIN WOOD 53.0% 20YOude bekende, geselecteerd door Bert Bruyneel voor Premium Spirits. Rook in de neus en groene thee. Bij navraag zou dit zijn oorzaak kunnen vinden bij gelekte sappen uit de jonge eiken staven van het nieuwe vat waarin deze whisky 3 jaar extra gerijpt heeft. Klinkt zinvol en we kunnen het plaatsen bij de andere bottelingen waar we dit waargenomen hebben. Demarara suiker en maltose. |
BENRIACH 25Y 50%Optic, Oxbridge en Cocktail zijn de soorten
gerst die Benriach gebruikt. In tegenstelling tot de goeie oude Golden
Promise met een alcoholopbrengst van
|
Zoals steeds wordt de tasting afgesloten met een hapje. James is duidelijk gegroeid in zijn rol als whiskyambassadeur. Afkomstig uit de wijn, gestart bij Dewar Rattray en via Tullibardine naar Benriach is hij uitgegroeid tot een volwaardig entertainer met een eigen stijl en zacht gevoel voor humor. “They love it!”. Er wordt nog wat verbroederd en nagepraat door sommigen … en anderen starten hun eigen bottelingplant ter plaatse om de restanten uit hun glas veilig thuis te krijgen. Zien is geloven en volgens mij droegen ze clubhemden met het “100°PROOF” logo …
|
Het volgende hoofdstuk “Benriach” ligt voor 100°PROOF dus in 2010, “live” in Speyside! |