TERUG

 

 

WEST COAST WHISKY BATTLE
SINGLE MALT WHISKYSHOP 20 SEPTEMBER 2011

Woord: Gunter (Lidnr.01)
Beeld: Gunter & Werner (Lidnr.02)

 

 

 

 

WEST COAST WHISKYBATTLE

De westkust is volgens de meesten onder ons een van de mooiste, meest ruige streken in Schotland. We hebben de kustlijn verkend, beginnende van Ayr, langs Glasgow naar Oban en van Fort William tot Ullapool. Tel daarbij Kintyre en alle eilanden, Arran, Islay, Jura, Mull, Skye en Lewis and Harris om er maar een paar te noemen, en dan weet je het. Een beetje weten we wel over wat we het hebben. Dat mooie en ruige vinden we ook terug in de whisky’s van de westkust. Natuurlijk met de nodige variaties, zoals in het landschap, want het is niet voor niets de meest complexe drank van de wereld (volgens de vakliteratuur hé!).

 

 

 

 

Vanavond gaan we dus een heuse battle meemaken tussen 2 van die distilleerderijen, gelegen aan de westkust, in de Single Malt Whiskyshop te Zammel. De invoerder, vertegenwoordigd door ons aller Mario Groteklaes, is immers op tour met Jenny Karlsson van Springbank en Paulina Kwiatkowska van Arran.

Omdat we zelf nog maar enkele dagen terug thuis zijn van 'die westkust' hebben we voor onze gastheer Jan een souvenier bij dat hard wordt geapprecieerd. Ook de 2 dames herkennen meteen de rode "T" op het blik en vinden dit leuk.

Mario Groteklaes

 

 

 

 

 

Jenny is geen onbekende voor 100°PROOF. Ze woont sinds 1997 in Schotland en werkt nu al 2 jaar bij Springbank uit Campbeltown, Kintyre, om hun whisky’s te promoten. Wat deze spring in’t veld dan ook met verve doet. Terloops merkt ze op dat ze “a degree in brewing and distilling” behaald heeft in Edinburgh!

Paulina vervangt Faye Black, die dezelfde functie heeft bij Arran maar spijtig genoeg forfait moest geven als gevolg van een rugblessure. Paulina is “beroemd” op Arran omdat ze er bijna haar leven verloren heeft. Een impulsieve klimpartij op een klif leidde tot een reddingsoperatie met helicopter en artikels in de lokale krant. Toch heeft dat haar passie voor het eiland niet kunnen blussen. Na een spoedcursus van Jacklyn Mckie wordt Paulina, ze werkt in het hoofdkantoor te Stirling, nu dus voor de leeuwen gegooid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat battle gedoe is maar een thema, eigenlijk een excuus om lekkere whisky te drinken, voor mij toch, maar soms had ik de indruk dat iemand dat vergeten te vertellen was tegen Jenny. She was going for the kill, zij het met veel humor en een knipoog.

 

Paulina, duidelijk zenuwachtig, had hier geen verweer tegen, maar met de whisky’s van Arran … had ze dat wel nodig?

 

 

 

 

Battle 1:

KILKERRAN “WORK IN PROGRESS III”  46% GLENGYLE DISTILLERY

“Hobbyprojectje” van de eigenaar van Springbank. Ik koop wat gebouwen waar vroeger een distilleerderij in geweest is en restaureer ze. Daarna bouw ik er een nieuwe distilleerderij in en een paar weken per jaar gaan we daar ne keer distilleren. Zien is geloven! Aanrader!!

De WP I was 5 jaar oud bij zijn release. Gedistilleerd in 2004 maakt de huidige versie dan 7 jaar oud. Appels, kaneel en een zoute beet in de afdronk. De standaard zal een 12 jarige worden. Een grotere slok is fris, groen en weer zout! 6 uur gedroogd met turf en daar vind je hints van terug in de neus. In de smaak is de rook verweven met die zoute beet.

 

ARRAN LIGHTLY PEATED 6Y 55% CASK N° 124 254 BOTTLES
DISTILLED 12/12/2005 BOTTLED 17/8/2011
BOURBON SINGLE CASK
BOTTLED FOR THE 5TH ANNIVERSARY OF THE NECTAR BELGIUM

En nu effkes drinken hé mannen! Zo’n titel is al een mondvol! Interessant om weten: Arran ontvangt zo’n 68000 bezoekers per jaar. Het wordt dan ook “Schotland in’t klein” genoemd en is heel populair als vakantiebestemming bij de Schotten zelf. Vanille, kruiden, appels en fruitig. Het zout is hier zacht. In de afdronk komt de turf zachtjes tevoorschijn. Donkere vanille en appel in de neus. Beetje alcoholprikkel door zijn jeugd. De vanille en alcohol refereren naar eik. “Peat stoort niet”? 14 ppm. Citroencake en na een tijdje evolueert hij in het glas naar chocolade. (Advies van de beursmakelaar: kopen!!!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Battle 2:

AR RAN 14Y 46%

“Best Island non Islay 2011” en dan moet je weten dat de Highland Park 18Y ook in die competitie zat, zegt kleine broer! Gebakken appels, “gebakken vanille”. De afdronk bevat ook wat rabarber en zout. Oude bekende ondertussen en er wordt gesproken van de release van een 18 jarige in 2013!

 

SPRINGBANK 15Y 46%

Geblust stof. “Gorse”, koko’s, maar dan plantaardiger, en dit tegen turf in de afdronk. Groene hoestpastilles. Na een tijdje kokostaart met vanillepudding en het zoute, geturfde in de afdronk is haast peperig. Hier wordt geduld dubbel en dik beloond!

Na de initiële problemen met de audiovisuele apparatuur konden beide dames wat beelden schijnen met een streepje muziek om “hun” distilleerderij een beetje extra in de verf te zetten. Wij onthielden dat de oorspronkelijke Mitchell’s van Springbank, 5 generaties geleden, uit de Lowlands kwamen en iets te doen hadden met schapen. Een dispuut over dit laatste leidde ook tot een breuk in de familie. Die “breuk” werd dan eigenaar van de eerste Kilkerran Distillery. Het water voor het in 1828 opgerichte “legale” Springbank komt van Cross Hill Loch. Dat van Arran komt van Loch Nadavie. Voila!

 

 

 

 

 

 

Battle 3:

LONGROW 14Y 56.2% SPECIALLY SELECTED FOR BELGIUM

Een bourbon gerijpte single cask voor The Nectar. Weer die “gorse” en een prikkel, verdeeld over zachte alcohol en zout. Het zoete van vanille en warme “custard” (pudding). Het rare is dat de smaakprikkel een rechte lijn vormt in het midden van je gehemelte en je tong. Turf? Moeilijk te detecteren in deze zenne! Gewoon lekker!

 

ARRAN 11Y 54.9% SLEEPING WARRIOR
SECOND FILL SHERRY, FIRST FILL BOURBON & RED WINE CASKS (4 JAAR)

Beetje vuile sherry, zoet in de afdronk. Afdronk splitst in rood fruit en snoep. Komt van da wijnvat! Beetje te lekker om zo maar af te doen als een wijnfinish. Prachtig samengesteld! Beetje een kunstwerkje! De verpakking mag er ook wezen.

 

 

 

 

 

“A surprise quiz” over het verband tussen het stilistisch voorgestelde landschap van Arran en de slapende krijger leverde de winnaar een pin van Arran op. “We hebben weer iets gewonnen!”, of wat dacht je, of zoals clubdichter J’o zei: “Als ze ‘tem voor een open goal leggen, dan moet ge’m der instampen!”. Zuivere neus ook! Laat je niet misleiden door het woordje “vuile” voor sherry!

Nog een goeie van J’o: in Arran hebben ze “eagle’s share” in plaats van “angel’s share”! Brengt heel wat herinneringen terug aan onze halve marathon op Islay. Op de terugreis “passeerden” we Arran en konden genieten van de luchtcapriolen die de, in de heuvels boven Arran Distillery nestelende, arenden uitvoerden.

Winnaar van de Surprise Quiz wordt overladen met cadeau's

 

 

 

 

 

Battle 4:

LONGROW 18Y 46% BOTTLED 2011

Houtrook en zoet. Vanille. De rook neigt op een bepaald moment naar rubber maar blijft toch hout. De 14 jarige is frisser. De leeftijd weegt toch iet op deze 18 jarige. Ook het zout is hier niet vergeten. Beetje waterig? Best ok.

ARRAN 14Y 54.7% SHERRY SINGLE CASK HOGSHEAD

Zurige sherry in de neus, banana, beetje vlezig. Rubberig? Cake! Hints van het door “ons” gekozen vat, dat daarna de beste van zijn categorie leek te zijn volgens Jim Murray. De afdronk heeft banaan en is heel zuiver. Eerst een beetje hout in de smaak maar wordt zuiver met zoete rozijnen naar de voorgrond.

 

 

 

 

 

Paulina vertelt het verhaal van een vat Arran dat aangeboden was aan de Koninklijke Familie en waarvan ze nog altijd op een antwoord wachten.

 

Een ander vat is neergelegd voor Ewan McGregor, maar die drinkt dan ondertussen niet meer! Gelukkig zal zijn broer er zorg voor dragen en de opbrengst schenken aan liefdadigheid. Heb ik al vertelt dat ik dat ben? Zo noemen de mensen mij: Gunter “liefdadigheid” Vaes …

Nee, Paulina geloofde het ook niet!

 

 

 

 

 

 

 

Foto van het berteffende vat, genomen tijdens onze Islay 'Alternative' Half Marathon trip in 2009.

 

 

 

 

 

 

Na dit laatste gevecht moest er gestemd worden natuurlijk. Persoonlijk niet mijn favoriete onderdeel van de avond en toen ik mijn hand voorzichtig omhoog stak om een Arran te stemmen vonkten de ogen van Jenny. “Gunter, you’re dead meat!” deed me wijselijk besluiten me te onthouden van de verdere stemming. Wie z'n papieren even niet in de gaten hield kwam tot de vaststelling dat er plots tekstjes op verschenen die verdacht veel op het handschrift van Jenny leken.  Gelukkig werd het een “draw” en kon iedereen blij naar huis!

 

 

 

 

Aan de activiteiten van de deelnemers aan onze tafel, na het nuttigen van de aangevoerde paella, te zien werd dat ook hoog tijd! Allé, nog ne Machrie Moor van de onpartijdige Ambassador of Arran en dan, en dan gaan we misschien naar huis …

 

 

 

 

 

 

 

 

TERUG