TERUG

 

16 OKTOBER 2012
Vom Fass, Heist o/d Berg

Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

Erop of eronder. Met dit gevoel begaf ik me naar de eerste “out door” tasting van Vom Fass in Heist op den Berg. Een tijdje geleden is Vom Fass er gestart met whiskytastings, daar het gevoel leefde dat er in de streek toch wat vraag was naar meer informatie rond dit levenswater. Langzaamaan hebben ze ondertussen een aanzienlijke groep mensen kunnen bereiken en meenemen op een leerrijke reis door het whiskylandschap.

 

De volgende stap is nu dus een tasting op verplaatsing in staminee “De Living”, vanwege het hoge aantal inschrijvingen, mét een andere “spreker” en van een enkele distilleerderij. Diversiteit is nodig en leerrijk, maar zou het de mensen afschrikken? Een andere lokatie? Een niet vertrouwd gezicht vooraan? Langs de andere kant, zal het verhaal aansluiten met hetgeen ze bij Vom Fass te horen hebben gekregen en zijn ze al genoeg “mee” om te kunnen volgen?

 

 

Als top of the bill zal de “spreker” na 7 maanden in ’t Frans getoerd te hebben de tasting van vanavond in het Engels verzorgen. Allemaal aspecten die mee bepalen of er al dan niet afgehaakt gaat worden, dan wel de reis verder gezet. Erop of eronder dus. Lucie Stroesser is de “spreker” vanavond en Arran de distilleerderij.

Het eerste wat opvalt is dat de lokatie zich schitterend leent tot het geven van tastings, het tweede is dat James Pithy van “The Nectar” met Lucie meegekomen is. “The Nectar” is de invoerder van Arran in België en James Pithy is GOD. Whiskyduizendpoot en “toffe pee” in’t algemeen. De avond gaat al de goede kant uit. De prestaties van James’ beamer doen ons ook versteld staan! Nu de whisky’s nog ... .

Lucie Stroesser

 

 

 

  God...

... en zijn beamer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARRAN 10Y 46%

Lucie start haar verhaal en de eerste “officiele” Arran van de avond wordt ingeschonken.

Een mix van bourbon- en sherryrijping. De neus evolueert enorm. Floraal, fruit, cake, cookies, vanille en banaan. Banana crumble!

Ondertussen wordt het verhaal van het water van Arran verteld. Probably het beste van heel Schotland!

ARRAN 14Y  46%

Zowel deze als de vorige zijn in wereldpremière gegaan op Belgische whiskyfestivals. Om maar aan te geven dat er een stevige band is tussen Arran en België!

De ingeschonken dram heeft het eerst nog wat koud. Het is dan ook miraculeus dat toevoeging van een beetje warmte de aroma’s van de sherryrijping los maakt en die toevoegd aan de eerder vrijgekomen aroma’s van de bourbonrijping.

De extra vanille komt van narijping op nieuw hout.

Een klassebeest dat al vele prijzen gewonnen heeft.

 

 

 

 

 

 

ARRAN 12Y CASK STRENGTH  54.1%

Batch 2 ondertussen al. Lemoen (waxy). Met een beetje water verdoof je de alcohol en krijgt men echte Arran! “Stilleven met fruit en bloemen”. Altijd interessant om een whisky te proeven op vatsterkte. Daarin vind je het distilleerderijkarakter vlugger in terug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARRAN PORT FINISH  50%

Een nieuwe! 8 à 9 jaar in ex- bourbon gerijpt en dan 8 à 12 maand op portvaten.

De neus raakt in balans, maar met de alcohol komt ook het “extra” rood fruit erdoor!

Deze expressie kan men “geslaagd” noemen en enkel oude rotten in’t vak hebben ondertussen opgemerkt dat Lucie toch wat zenuwachtig is.

 

 

 

 

 

 

 

ARRAN SHERRY 1996-2012 ‘FOR THE NECTAR’  52.2%

We kunnen gaan muggeziften en zeuren over het feit dat het etiket niet vermeldt dat deze gebotteld is “For the Nectar”, maar daar zijn waarschijnlijk al andere mensen mee bezig. Arran zet de lijn van schitterende single sherry cask gerijpte whisky verder met deze. Best vergelijkbaar met een bosvruchtencrumble. Dat zurig fruitige is wel een nieuwe ontdekking voor mij in Arran! Ondertussen wordt door Lucie uitgelegd wat de verschillende sherry’s zijn. Amontillado, oloroso enzoverder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De “Arran Icons” reeks wordt ook eventjes aangehaald.

The Peacock, The Rowan Tree, The Westie en The Eagle zijn allemaal iconen die symbol staan voor het leven op het eiland.

Ondertussen flink in waarde gestegen daar verzamelaars natuurlijk een volledige reeks willen.

 

 

 

 

 

 

ARRAN MACHRIE MOOR 3rd EDITION  46%

Mensen die er geweest zijn kunnen het weten. Machrie Moor in het binnenland van Arran is een magische plek!

Niet verwonderlijk dat er dan ook een whisky naar vernoemd werd!

Deze Machrie Moor van Arran is dan nog wel geturfd.

De eerste tests werden uitgevoerd met malt van 24 PPM. Het uiteindelijke gehalte werd 14 PPM.

Het geeft hem het aroma van “spek” en toch ook wat van ontsmettingsmiddelen, bovenop de typische Arran aroma’s en smaak natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

 

Als extraatje stellen de mensen van Vom Fass “The Devil’s Punch Bowl” ter beschikking. 

Een mix van 24 vaten geturfde en ongeturfde Arran, waarvan bij de laatste 16 jarige sherrygerijpte zit. 52.3% en 6660 flessen wereldwijd! Schuift stilaan op naar collector’s item status! 

Gelukkig moeten we vanavond niet voortgaan op tastingnotes allerhande en tijdens het zoeken naar ontbrekende “sulfer” is er voldoende tijd om een goed gesprek te voeren over het reilen en zeilen in het whiskywereldje. Hieruit onthouden we vooral dat het fantastische whiskyfestival “Spirits in the Sky” te Leuven er zit aan te komen. Waar James trouwens bij de organisatie zit en Lucie Stroesser de stand van Arran zal bemannen en nu de spits eraf is, met wat minder zenuwen.

 

 

 

 

 

Bij mij zijn de zenuwen ondertussen ook verdwenen. 

 

De sfeer was goed, niemand heeft zich verveeld en iedereen was mee. 

 

Ik hoop dat het aan de inschrijvingen bij een volgend initiatief van Vom Fass te merken zal zijn dat “’t erop” was vandaag, anders ga ik als vaste spreker bij Vom Fass “eronder” ... .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERUG