13 JUNI 2007TASTTOE KAMPENHOUT
|
Altijd leuk om een uitnodiging in mijn
mailbox te ontvangen voor een whiskytasting.
|
Bezoekers
van whiskyfestivals kennen Jaclyn,
|
De
eerste dram van de avond werd ons buiten aangeboden.
|
Guy sprak de mensen toe, op zijn eigen
humoristische wijze, zonder het commerciële aspect uit het oog te
verliezen. Trots meldde hij dat “The Nectar” nu officiële invoerder
De 5 jarige blend bestaat uit 21
whisky’s, waarvan Arran er 1 is. Volgens mij is er rogge gebruikt voor
de graanwhisky’s. In de smaak zit wat “groene” terpentijn, die
naar citrus overhelt. Net als voor onze 100°PROOF Burns’ night gaat
mijn voorkeur uit naar de 2de
Mouttonen die aanleunen bij de geur van
groene limoenschil. Jeugdig maar olieachtige structuur. Karameltoetsen
in de afdronk. De standaardverhouding bourbon/sherry is bij Arran 60/40.
De afdronk is miniem en daarom beschrijft Jacklyn hem ook als
“breakfast whisky”.
|
||
|
Bouw warehouses Arran Distillery |
De 100°PROOF, 57%vol, is een oude bekende. Karamel en toffee in de neus. Gaat zelfs naar koffie. Meer pruim dan peer, kruidig. De prikkel op tong en gehemelte overheerst. Met water opent de neus, maar de prikkel lijkt intenser te worden. Brandt. Het fruitige komt niet echt door. Een beetje zoals ruiken aan de buitenkant van een limoenschil en daardoor heen ietwat vanille. De toffee/koffie aroma’s zweven er een beetje boven.Op de fles staan 2 “Golden Eagles” in reliëf. Ze symboliseren het koppeltje dat nestelt in de heuvels boven de distilleerderij. Romantisch genoeg, ware het niet dat de werken aan de nieuwe warehouses 3 maanden stilgelegd moesten worden tijdens het broedseizoen. Een dure hobby, de kweek van “Golden Eagles”. |
Hierna kwamen de 3 cask strength ‘s. Sherry gerijpt, brandy en cognac gefinisht. |
Brandyfinish in een Lepanto PX Brandy
Cask, 59%vol. Het vertrekpunt voor de 3 cask strength ’s is een 8 jaar
oud sherry hogshead. Deze is daarna 11 maanden nagerijpt op het
brandyvat. Lichte koperen kleur van blaasinstrumenten, zegt Jacklyn.
Krenten en marsepein in de neus. Kaneel? Er zou vanille inzitten, maar
dat is toch even zoeken. Via krenten naar perensiroop geraak ik tot
honing, maar vanille? Gedistilleerde druif tegen het gehemelte, zelfs
meer dan krent. Met wat water ervaar ik terug de
alcoholprikkel/kruidigheid en hier zit inderdaad de vanille verstopt!
|