TERUG

 

 

 

DINSDAG 20 OKTOBER 2015
Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

 

Bretagne

Laatst mocht ik een tasting verzorgen met whisky’s van Europa, zij het zonder Schotland. Buiten het verwachte waren er toch enkele leuke en lekkere verrassingen. Eentje was de Armorik Maitre de Chai. Toen er een tasting aankwam in diezelfde zaak, zijnde Vom Fass in Heist op den Berg, met als thema Armorik en aan elkaar gepraat door iemand van de distilleerderij zelve, schreven ik en enkele kompanen dan ook in. In opperbeste stemming reden we op 20 oktober naar de Bergstraat in Heist.

 

 

 

 

 

De Franse jongedame, Clemence genaamd, die meegekomen was met de flessen uit de distilleerderij Warenghem, thuisbasis van Armorik, was wat onwennig. Bleek achteraf haar eerste tasting te zijn. 2 jaar geleden, rechtstreeks van school op de distilleerderij begonnen en ondertussen “doet ze het winkeltje”. Maar genoeg daarover. We komen tenslotte om de whisky beter te leren kennen.
De eerste in ons glas is een blend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BREIZH WHISKY


Gebotteld aan 42% en zo’n 4 à 5 jaar oud. Volgens het glossy brochuurtje een prijswinnaar. “Best European Blended Whisky” bij de W(orld) W(hisky) A(wards) in 2013 & 2014. ‘Tja dan leg je de lat der verwachtingen al direct hoog nietwaar. De hermelijn op het etiket is het symbool voor Bretagne en de blend bestaat uit 50% gemoute gerst en 50% tarwe. En dan begint het. Beiden zijn gedistilleerd in state of the art pot stills. Geen kolom still komt er aan te pas. Gestoofd fruit in de neus, stoffig graan en het zoete van de tarwe. De smaak is verrassend vol en zoet. Hij smaakt “gerijpt”. Begrijp ook niet goed waarom Clemence niet meer nadruk legt op het productieproces van de tarwewhisky. Redelijk uniek me dunkt en duur.

   

ARMORIK CLASSIC 46%


Een mix van 70% ex-bourbon vaten en 30% ex-Oloroso, variërend van 4 tot 8 jaar oud. Het is immers nog een “jonge” whiskydistilleerderij en ze hebben dus geen oudere stocks. De zoet zurige sherryrijping ligt bovenop in neus en smaak. Ziltig in de afdronk. Volgens Clemence het resultaat van Bretoense rijping. Walsen met het glas maakt hem etherisch. Goede standaard.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOUBLE MATURATION 46%


In samenwerking met een, en waarschijnlijk de enige lokale “cooper” wordt de spirit de eerste jaren op de door hem van Bretoense eik vervaardigde vaten van 400 liter gerijpt. Daarna nog eens 3 jaar op ex-sherryvaten en we hebben weer een WWA winnaar! De geur van vanille uit de oude eik en in de afdronk heel wat wit fruit. Volwassen whisky.

   

MAÎTRE DE CHAI 46%


Maître de Chai betekent zoveel als master blender/master of the warehouse. Deze versie bestaat uit 2 first fill sherry butts en is meer dan genoeg om nog eventuele criticasters te doen verstommen. Dit is gewoon lekker. Vandaag proeven we de 2de batch, op de vorige tasting hadden we nog eentje uit de 1ste batch. Ik begin er een lijn in te zien. Op de vraag waarom op 46% vertelt Clemence dat het ten eerste is omdat ze niet aan chill filtration doen en dat ze daarom zich geen zorgen moeten maken dat hun whisky “cloudy” wordt bij afkoeling en ten tweede dat er op die sterkte een mooie balans gevonden wordt tussen alle geuren en smaken. Wij zijn overtuigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

MILLESIME 2002 (2012) 55.7%


Single cask, gebotteld in 2014, dus 12 jaar oud. In 2002 werden de eerste vaten gevuld in Armorik en in 2012 werd met deze reeks begonnen als eerbetoon aan hun eerste 10 jaar oude whisky. De whisky heeft hier eerst 8 jaar op ex-bourbon gerijpt en daarna nog 4 jaar op ex-sherry. Op het etiket staat bij elke release iemand van het distilleerderijpersoneel afgebeeld. Onder het genot van deze dram worden er stiekem reisplannen naar de distilleerderij gesmeed.

 

 

 

 

 

 

 

 

MILLESIME 2002 (2013) 55.5%


Van ’t zelfde laken een broek, maar dan 9 jaar op ex-bourbon. De beste tijden om de distilleerderij te bezoeken zijn van mei tot september er zijn 5 tours per dag, duren zo’n 30 minuten, gevolgd door een tasting. Aangezien mijn kompanen à la moment via gsm onze “reisleider” proberen te contacteren om “iets” te regelen voor 2016, kan ik er gerust van uitgaan dat de whisky van Armorik dik oké is bij iedereen.

 


Na nog wat vrijblijvende tips aan Clemence om de whisky’s tijdens haar komende tastings nog beter tot hun recht te laten komen (volgens recente berichten op de sociale media volgt ze er toch enkele op ondertussen) en daarna trekken we de nacht in, op zoek naar Guinness van’t vat. Ah, ge moet hé, als een van de kompanen nen halve Ier is.
 

 

TERUG