PEAT IS OVERAL
|
Peat
is overal, in de hemel op de aarde en op alle plaatsen
Toen ik met mijn Nederbelgische vriend Sjaak en onze
beide echtgenotes op een zeer zonnige septemberzaterdagmorgen een bezoek
bracht aan de van exotische etenswaren uitpuilende markt van, in en te
Antwerpen werd mijn door whiskygeuren beproefde reukorgaan getroffen
door “iets” wat mij zeer aantrok.
De leden die mijn voorkeur voor eerder zwaar
geturfde whisky’s kennen zullen niet verwonderd zijn dat het om een
rokerig odeurtje ging.
|
|
Ter hoogte van een Frans aandoend kraam bleek deze
geur afkomstig van gerookte look.
Nu had ik daar al eens over gehoord maar in levenden
lijve had ik dit fenomeen nog niet waargenomen. De vriendelijke man
achter de strengen bruine bollen was dadelijk bereid om mij, de
lookleek, wat meer uitleg te verschaffen.
De look (alium sativum) wordt geoogst in september
en vooral in Noord-Frankrijk gerookt in een daartoe uitgeruste
rookkamer. Dit gedurende een achttal dagen. Hierna is de look klaar voor
bewaring gedurende een heel jaar zonder de door ons gekende
doorschietende en vaak snel rottende nevenwerkingen van de ongerookte
look die wij netjes in netjes verpakt kopen bij de plaatselijke
legumenwinkel/warenhuis.
Ik nam ondertussen de geuren in mij op en stelde de
belangrijke (toch in mijn beleving) vraag: Monsieur, kan het zijn dat uw
knollen gerookt worden boven een turfvuur?
Waarop de brave man: Bien sur mon ami, we scheppen
slib van de rivieroever en persen die tot blokken. Dat geeft het geurtje
waarnaar u refereert.
Vol trots tegenover mijn gezellen pronkte ik met
mijn kennis, al maakte dat minder indruk dan ik verhoopt had.
We kunnen dus stellen dat deze lookbollen hetzelfde procedé ondergaan als onze geliefde gerst in de kiln. |
|
foto: Dirki |
Onze geliefde gerst in de kiln |
De betreffende lookbollen |
foto: J'O |
Bijkomend voordeel is dat na het consumeren van deze gerookte versie er zo goed als geen geurhinder is voor de omwonenden des anderdaags. Dit komt omdat
de zwavelige componenten en zwavelverbindingen (diallyldisulfide) die de
plant tegen indringers beschermen maar ons ook zo vreselijk uit de bek
doen stinken, afgebroken worden door het rookproces.
|
Na rijp beraad werd besloten om één streng van dit
gerookte spul tegen betaling mede naar huis te nemen. De eerste dagen
leek het wel of er ter hoogte van mijn garage, waar ik de hele zwik had
opgehangen, een kleine woningbrand met rookschade had plaatsgevonden. Na
de buren gerustgesteld te hebben werd er ook al een klein experiment
uitgevoerd en de eerste resultaten zijn zeer hoopgevend. Geen spatje
geurhinder voor de huisgenoten en mijn vacht blinkt als nooit te voren
van vitaliteit en uitgelaten jeugdigheid.
|
|||
foto: J'O |
Gerookte look |
Ongerookte look, die na een tijdje begint door te schieten |
Moesten er kookmoeders zijn die eens willen
experimenteren met de gerookte look of met mijzelf, neem dan gerust
contact op.
Smokie J’O
|