TERUG

 

 

PEAT IS OVERAL
Door J'O (Lidnr.12)

 

 

 

 

 

Peat is overal, in de hemel op de aarde en op alle plaatsen

Toen ik met mijn Nederbelgische vriend Sjaak en onze beide echtgenotes op een zeer zonnige septemberzaterdagmorgen een bezoek bracht aan de van exotische etenswaren uitpuilende markt van, in en te Antwerpen werd mijn door whiskygeuren beproefde reukorgaan getroffen door “iets” wat mij zeer aantrok.

De leden die mijn voorkeur voor eerder zwaar geturfde whisky’s kennen zullen niet verwonderd zijn dat het om een rokerig odeurtje ging.  

 

 

Ter hoogte van een Frans aandoend kraam bleek deze geur afkomstig van gerookte look.

Nu had ik daar al eens over gehoord maar in levenden lijve had ik dit fenomeen nog niet waargenomen. De vriendelijke man achter de strengen bruine bollen was dadelijk bereid om mij, de lookleek, wat meer uitleg te verschaffen.

De look (alium sativum) wordt geoogst in september en vooral in Noord-Frankrijk gerookt in een daartoe uitgeruste rookkamer. Dit gedurende een achttal dagen. Hierna is de look klaar voor bewaring gedurende een heel jaar zonder de door ons gekende doorschietende en vaak snel rottende nevenwerkingen van de ongerookte look die wij netjes in netjes verpakt kopen bij de plaatselijke legumenwinkel/warenhuis.

Ik nam ondertussen de geuren in mij op en stelde de belangrijke (toch in mijn beleving) vraag: Monsieur, kan het zijn dat uw knollen gerookt worden boven een turfvuur?

Waarop de brave man: Bien sur mon ami, we scheppen slib van de rivieroever en persen die tot blokken. Dat geeft het geurtje waarnaar u refereert.

Vol trots tegenover mijn gezellen pronkte ik met mijn kennis, al maakte dat minder indruk dan ik verhoopt had.

We kunnen dus stellen dat deze lookbollen hetzelfde procedé ondergaan als onze geliefde gerst in de kiln.

foto: Dirki

Onze geliefde gerst in de kiln

De betreffende lookbollen

foto: J'O

 

 

 

Bijkomend voordeel is dat na het consumeren van deze gerookte versie er zo goed als geen geurhinder is voor de omwonenden des anderdaags. 

Dit komt omdat de zwavelige componenten en zwavelverbindingen (diallyldisulfide) die de plant tegen indringers beschermen maar ons ook zo vreselijk uit de bek doen stinken, afgebroken worden door het rookproces.  

 

 

 

Na rijp beraad werd besloten om één streng van dit gerookte spul tegen betaling mede naar huis te nemen. De eerste dagen leek het wel of er ter hoogte van mijn garage, waar ik de hele zwik had opgehangen, een kleine woningbrand met rookschade had plaatsgevonden. Na de buren gerustgesteld te hebben werd er ook al een klein experiment uitgevoerd en de eerste resultaten zijn zeer hoopgevend. Geen spatje geurhinder voor de huisgenoten en mijn vacht blinkt als nooit te voren van vitaliteit en uitgelaten jeugdigheid.

       foto: J'O

          Gerookte look

Ongerookte look, die na een tijdje begint door te schieten           

 

 

Moesten er kookmoeders zijn die eens willen experimenteren met de gerookte look of met mijzelf, neem dan gerust contact op.

Smokie J’O

 

 

TERUG