TERUG

Release Gouden Carolus Single Malt  23 November 2013

Verslag : Wim (Lidnr.16)
Foto's: Wim & Werner (Lidnr.02)

 

 

 

 

Whisky Nocture : Gouden Carolus Single Malt
Zaterdag 23 november 2013, Mechelen

Zaterdag 23 november 2013 stond in de agenda als einddag van de “week van de smaak” maar ook als de avant-première van de voorstelling van de (nieuwe) Gouden Carolus Single Malt.  Een attent lid van het cateringteam had deze lancering opgemerkt in de bijlage van één van de Vlaamse kwaliteitskranten.  Veel meer was er niet nodig om de interesse te wekken en enkele mails later hadden we een volle wagen met geïnteresseerden gevonden om dit evenement bij te wonen.

De voorzitter van de club koos voor een culinaire route en wie zijn wij om hem daarop aan te spreken.  20u30 was het gereserveerde startuur.  En dus werd er die zaterdag ruim op tijd afgesproken ten huize van de voorzitter en toog het gezelschap richting Mechelen, brouwerij het Anker. 

 

 

 

 

Idyllischer als locatie kan moeilijk voor een brouwerij : niet ver van een kanaalarm, pal naast het begijnhof en met zicht op de Sint-Romboutskathedraal ligt deze brouwerij.  De brouwerij is vooral gekend van zijn bieren : Mechelse Bruine, (amber), Gouden Carolus en Gouden Carolus Tripel (blond bier).  Het is nu precies het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel die gebruikt wordt voor de whisky.

 

 

 

Vandaag staat Charles Leclef aan het hoofd van de brouwerij, Hij vertegenwoordigt de vijfde generatie maar hij is ook vertrouwd met de voormalige familiestokerij te Blaasveld.  In 1657 begon de familie Van Breendam met een stokerij aldaar.  In 1872 namen ze de brouwerij het Anker over.  De stokerij werd stilgelegd in 1927.  Maar opgegroeid in een familie van brouwers en likeurstokers ontstond het idee bij Charles Leclef om ook met de productie van whisky te starten.

          Charles Leclef

 

 

 

In 2008 werd op basis van het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel een eerste whisky gelanceerd.  Het distilleren werd destijds uitbesteed aan een andere stoker.  Het distillaat rijpte vervolgens 3 jaar op 1ste fill American Bourbon vaten.  Dit gaf de whisky en lichtgele kleur. De basis was gelegd en er werd gekozen om de site te Blaasveld volledig te renoveren en te verbouwen tot een distilleerderij.  Schotse firma’s plaatsten de twee koperen handgeslagen stookketels, de zogenaamde pot stills, en einde 2010 stroomde de eerste new make spirit uit de kraan.  Stokerij de Molenberg was geboren.  
In tegenstelling tot de eerste versie heeft dit distillaat 30 maanden gerijpt op 1ste fill Bourbon vaten, gevolgd door 6 maanden op “Het Anker”-vaten.  Dit geeft de whisky een meer donkere kleur.

 

Het was wat zoeken naar een parkeerplaats in de buurt van de brouwerij maar met een hamertje, een zaagske en een tangetje lukte het wonderwel.  Heel de binnenkoer was knus ingericht met kraampjes en er stond een heus podium.  Kosten noch moeite waren hier gespaard.  En bovendien : een gezellige drukte.  Duidelijk veel publieke belangstelling bij de avant-première van de whisky-lancering.

 

 

 

 

 

 

 

De culinaire route startte met een klein hapje : een toast met gerookte zalm en blauwe kaas van Roquefort met een toets van 1-jarige spirit Gouden Carolus Single Malt.

 

We gingen “en masse” langs smalle trappen naar boven, wel 4 verdiepingen hoog.  Safety rules waren hier niet gekend op een dag als vandaag, had onze voorzitter dit geweten, hij had voorwaar zijn Tennents-hesje meegebracht !

 

 

 

Een toastje met gerookte zalm en blauwe kaas van Roquefort met een toets van 1-jarige spirit Gouden Carolus Single Malt.

 

 

 

 

Op de diverse verdiepingen lagen al lege vaten te wachten om gevuld te worden.  Wij merkten alvast heel wat gebruiksklare vaten Oloroso. 

Hoger in het gebouw lagen de gevulde vaten, te herkennen aan de lichte geur van alcohol.  De engelen waren begonnen hun werk te doen. 

Er lagen overwegend vaten van 2011 maar ook enkele van 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Hoog, op het dak, lag een grote koelbak van de brouwerij en kregen we ons tweede hapje aangeboden: soepje van venkel en sla, afgewerkt met fijne kruiden en Gouden Carolus Tripel. 

 

 

 

Ondertussen konden we genieten van een prachtig zicht op de Mechelse binnenstad met zijn kathedraal en begijnhofkerk. 

 

 

 

 

 

 

 

Wat verder volgde gang drie : tomaat garnaal met een sausje op basis van Ricotta en een vinaigrette met 2-jarige spirit Gouden Carolus Single Malt.

 

 

 

 

Cask Stencil

 

 

 

 

VOLGENDE PAGINA...