Release Gouden Carolus Single Malt 23 November 2013Verslag : Wim (Lidnr.16)
|
Whisky Nocture : Gouden
Carolus Single Malt
|
|
Zaterdag 23 november 2013 stond in de
agenda als einddag van de “week van de smaak” maar ook als de
avant-première van de voorstelling van de (nieuwe) Gouden Carolus
Single Malt. Een attent lid
van het cateringteam had deze lancering opgemerkt in de bijlage van één
van de Vlaamse kwaliteitskranten. Veel
meer was er niet nodig om de interesse te wekken en enkele mails later
hadden we een volle wagen met geïnteresseerden gevonden om dit
evenement bij te wonen.
|
Idyllischer als locatie kan moeilijk voor een
brouwerij : niet ver van een kanaalarm, pal naast het begijnhof en met
zicht op de Sint-Romboutskathedraal ligt deze brouwerij.
De brouwerij is vooral gekend van zijn bieren : Mechelse Bruine,
(amber), Gouden Carolus en Gouden Carolus Tripel (blond bier).
Het is nu precies het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel die
gebruikt wordt voor de whisky.
|
Vandaag staat Charles Leclef aan het hoofd van de
brouwerij, Hij vertegenwoordigt de vijfde generatie maar hij is ook
vertrouwd met de voormalige familiestokerij te Blaasveld.
In 1657 begon de familie Van Breendam met een stokerij aldaar.
In 1872 namen ze de brouwerij het Anker over.
De stokerij werd stilgelegd in 1927.
Maar opgegroeid in een familie van brouwers en likeurstokers
ontstond het idee bij Charles Leclef om ook met de productie van
whisky te starten.
|
|
Charles Leclef |
In 2008 werd op basis van het moutbeslag van de
Gouden Carolus Tripel een eerste whisky gelanceerd.
Het distilleren werd destijds uitbesteed aan een andere stoker.
Het distillaat rijpte vervolgens 3 jaar op 1ste fill
American Bourbon vaten. Dit
gaf de whisky en lichtgele kleur. De
basis was gelegd en er werd gekozen om de site te Blaasveld volledig
te renoveren en te verbouwen tot een distilleerderij.
Schotse firma’s plaatsten de twee koperen handgeslagen
stookketels, de zogenaamde pot stills, en einde 2010 stroomde de
eerste new make spirit uit de kraan.
Stokerij de Molenberg was geboren.
|
Het was wat zoeken naar een parkeerplaats in de
buurt van de brouwerij maar met een hamertje, een zaagske en een
tangetje lukte het wonderwel. Heel
de binnenkoer was knus ingericht met kraampjes en er stond een heus
podium. Kosten noch moeite
waren hier gespaard. En
bovendien : een gezellige drukte.
Duidelijk veel publieke belangstelling bij de avant-première
van de whisky-lancering.
|
De culinaire route startte met een klein hapje : een toast met gerookte zalm en blauwe kaas van Roquefort met een toets van 1-jarige spirit Gouden Carolus Single Malt.We gingen “en masse” langs smalle trappen naar
boven, wel 4 verdiepingen hoog. Safety
rules waren hier niet gekend op een dag als vandaag, had onze voorzitter
dit geweten, hij had voorwaar zijn Tennents-hesje meegebracht !
|
Een toastje met gerookte zalm en blauwe kaas van Roquefort met een toets van 1-jarige spirit Gouden Carolus Single Malt. |
Op de diverse verdiepingen lagen al lege vaten te wachten om gevuld te worden. Wij merkten alvast heel wat gebruiksklare vaten Oloroso.Hoger in het gebouw lagen de gevulde vaten, te herkennen aan de lichte geur van alcohol. De engelen waren begonnen hun werk te doen.Er lagen overwegend vaten van 2011 maar ook enkele
van 2008.
|
4 Hoog, op het dak, lag een grote koelbak van de brouwerij en kregen we ons tweede hapje aangeboden: soepje van venkel en sla, afgewerkt met fijne kruiden en Gouden Carolus Tripel. |
Ondertussen konden we genieten van een prachtig zicht op de Mechelse binnenstad met zijn kathedraal en begijnhofkerk. |
Wat verder
volgde gang drie : tomaat garnaal met een sausje op basis van Ricotta
en een vinaigrette met 2-jarige spirit Gouden Carolus Single Malt.
|
Cask Stencil |