Donderdag 28 maart

 

Drukke dag vandaag. Ik verslaap al meteen mijn winkelbeurt maar maak dat meer dan goed door mijn optreden in de keuken. Mooi om zien hoe 10 venten voor elkaar zorgen. Het breakfast 100°proof style wordt fel gesmaakt. Voornaamst ingrediënt: LIEFDE.

Afwas en oprommelen, het betere teamwerk zodat iedereen op tijd klaar is voor nog wat aankopen bij Bowmore net om de hoek.

Dan voor onze eerste afspraak terug naar Port Ellen en linksaf naar Lagavulin waar Pinky, een andere legende van Islay, ons al icoonsgewijs staat op te wachten in “zijn“ warehouse. Hoogstwaarschijnlijk de laatste kans om deze stand-up comedian aan het werk te zien en horen. Het betere entertainment, Gunter wordt gedoopt met het echte Holy water al betwijfel ik gesterkt door mijn ervaring of voor mijn bijslaper nog enig zielenheil te verwachten valt.

Ziezo, dat hebben we ook weer gehad.

Ondertussen is het weerom etenstijd en ene Jacky staat ons stralend als altijd te verwelkomen bij huize Ardbeg.

Eerst aanschuiven voor een maaltijd die zoals wij verwennelingen mogen verwachten wederom “excellent“ is. De bijhorende Galileo geeft net dat beetje extra aan smaakbeleving. Ik kan het niet laten en pleeg een versje op een uitnodigend schrijfbord.


Jacky

 

a piece of chalk  

A blackboard  

the sun and jacky shining

spring on islay

 


Hopelijk kan ze het appreciëren

We krijgen een mini-tour gepresenteerd door Lynn die zich bovengemiddeld van haar taak kwijt. De tasting wordt in snel tempo afgehandeld maar toch zijn er weer enige bottelingen die ons gezelschap bevallen. Ardbeg blijft toch een speciaal plaatsje in ons whiskyhart wegdragen. Insiders begrijpen dat maar al te goed.

We nemen node afscheid want daar wacht ons reeds Laphroaig langs dezelfde baan gelegen.

In het visitor centre vallen onze monden open van ongeloof.

Emma Boyle, de jonge deerne van enkele lichtjaren geleden is uitgegroeid tot één ravissante schoonheid. Gelukkig is haar speciale lach nog intact, we zouden getwijfeld hebben. Meisje wordt vrouw of zoiets. En nog steeds dat heerlijk Schotse accent. Smelt, smelt…

Deze tour doe ik nu al voor de derde maal maar hij blijft boeien. We eindigen waar we gewoonlijk eindigen: In het warehouse.

Een kleine tasting geeft ons de mogelijkheid om onze favoriet te bottelen. En dat doen we met veel toewijding. We krijgen ook onze huur uitbetaald met de nodige papieren erbij. Volgt nog een kleine quiz waarbij drie flessen Laphroiag te winnen zijn. Ik neem geen risico en antwoord op de vraag die ik maar half gehoord heb met mijn geboortejaar (55) en val meteen in de prijzen. Niet zozeer door mijn grote kennis maar het mag al eens meezitten. Werner en Jan zijn de andere winnaars.

Nog even door de giftshop en we kunnen stilaan op zoek naar onze woonplaats op Islay en een maal. Na enig verkenningswerk gisteren staan we op tijd voor de Harbour Inn en claimen meteen alle voorradige zitplaatsen in de kleine maar oh zo gezellige pub. Ook nu weer beklaag ik mij geenszins de keuze voor cod curry en fruit chutney. Voeg daar nog een perfect getapte Guinness bij en je hebt een culinaire voltreffer. Voorwaar!

We kaarten nog wat na en maken braaf plaats voor nieuwe klanten.

In de Coop vult de voorzitter zijn voorraad Tennents aan, waarschijnlijk om moeilijke momenten thuis beter het hoofd te kunnen bieden.

In de lounge zit ondertussen het ongeduldige publiek op de stoelen te schuifelen in afwachting van het lang aangekondigde optreden van een niet zo plaatselijk topduo ( die zullen zeker met twee zijn)

Eindelijk wordt de beroemde scène van Gaston en Leo, “In de Gaawe Liejw” nagespeeld door de heer Vissers en mezelf. De medereizigers lachen zich een beetje kreupel. Opdracht geslaagd.

The Old Bakery is verder het toneel van geanimeerde gesprekken over muziek, seks, vroeger, later, whisky, sport, reizen, oorlog en vrede, kortom alles wat in het leven van een fatsoenlijk opgevoede man van enig belang kan zijn. Ganse uitstalramen varkensvlees worden weg en weer geschoten. Ik zie de blinkende ogen en grijnzende smoelen van mijn reisgenoten en zie dat het goed is. Negen jaar geleden “toevallig” bij elkaar gekomen onder het mom ener whiskyclub maar ondertussen uitgegroeid tot een hecht en vooral aangenaam warm reisgezelschap. Dat ik daar als oude knar nog mag bijhoren en af en toe kan scoren door enig gevat commentaar te leveren bij weer een dubieuze discussie stemt mij meer dan tevreden. Hier zit een gelukkig man. Het leven kan toch, nee IS een feest, elke dag weer. En dan is er nog thuis met al mijn vrouwen. Mim, Gwen, Britt, Floor… Oh what a Lucky man he ihis, parafraseer ik Emerson, Lake and Palmer maar dat is voor de echt oude mannen. En nu ga ik deelnemen aan de feestelijkheden.

Werner heeft op deze langste verjaardagsparty ooit nog een beetje dorst en in zeven haasten wordt de gevaarlijke oversteek naar The Harbour Inn genomen.

Ik neem de hele groep op snelheid en wanneer ik al zit te blinken achter mijn schuimende zwarte vriend komt de laatste binnen. Van enige geanimeerdheid kan nu wel sprake zijn, er wordt met de ganse Schotse vleesindustrie geschoten en zo zijn we op ons best. Een stel kwajongens op schoolreis. Gelukkig kent iedereen zijn grens en die wordt zelden overschreden.

De eerste blijkt tevens de laatste te zijn en even later nemen we hoffelijk als altijd afscheid van de drie zusters achter de bar.

Na enkele hartelijk groepsknuffels zoekt iedereen zijn alkoof op en daalt de stilte over Loch Indaal. Toch moet er mij nog iets van het hart:

 

Hidden dip

Alles is anders
door de dikke bodem van een glas bekeken
kleuren trekken uiteen
ogen draaien weg
binnen wordt buiten
gelukkig is er nog de fles
die tongen losmaakt
en wonden heelt
toch voor even