NAAR VORIGE PAGINA...

 

 

 

DEEL2/2

 

 

 

 

 

 

 

Omdat het nog even wachten is op de voor ons geboekte tour van 1.30PM, kuieren we wat rond in het vrij recent geopende bezoekerscentrum.

Charles, the Prince of Wales himself, is hier twee jaar geleden het lintje komen doorknippen. 

Opvallend welke diversiteit deze distilleerderij aanbied in hun shop. Naast de gekende standaardbotteling, die je thuis in de betere slijterij ook tegenkomt, vind je hier de Sherrywood, de Peated Version, en ook enkele Single Cask bottelingen met van de pot gerukte prijzen. Ook Gin, Vodka en een Baileys-achtige likeur luisterend naar de naam 'Merlyn'.

Ook aanwezig in hun shop: Buffalo Trace Bourbon. Dit kan er op wijzen dat ze diens gebruikte vaten hier gebruiken voor de rijping van hun Penderyn Single Malt.

Het lokaaltje waar we even voor half twee worden verwacht, fungeert als wachtzaal voor alle deelnemers die een tour hebben geboekt. En dat zijn er toch wel heel wat. Hier en daar blijkt er nog een enkeling bij te zitten die ook in whisky is geïnteresseerd. In die ruimte is er ook een glazen vitrinekast aanwezig waar er bottelingen kunnen worden bekeken die er duur uitzien, en dat ongetwijfeld ook zijn. Toch een beetje raar voor een distileerderij die nog maar 6 jaar produceert.

 

 

 

Stipt op tijd start de tour en worden we meegenomen naar een volgende ruimte. De tourguide begint zijn verhaal. Meteen leer ik al iets nieuws bij. Ik, en ongetwijfeld nog een boel mensen, blijken al jaren de verkeerde uitspraak te gebruiken als we het over Penderyn hebben. Fonetisch gaat het er namelijk zo aan toe: Pendie-rin. 
Om Single Malt whisky te maken in Schotland, is het bij wet verplicht dat er in de betreffende distilleerderij de wash ter plaatse wordt aangemaakt. De wash (het beslag) die nodig is om de distillatieketel(s) te vullen, alvorens er kan worden begonnen met distilleren. In Wales echter laat de wetgeving het toe om het bereide beslag, de wash dus, elders, maar wel in Wales, te laten maken waarna het hier wordt gedistilleerd. Zo doet deze Penderyn distilleerderij een beroep op de Brains Brewery die zich in Cardiff bevindt, en die 'het bier' van Wales brouwt: Brains Ale. De tourgids vertelt ons er bij dat de Brains brouwerij de wash maken volgens de opgegeven vereisten van de distilleerderij. De wash ziet er ook als 'Ale' uit. (foto linksonder).

 

 

 

 

Schematische voorstelling van hun distillatieproces

Tourguide                      

 

De eerste stap die op de distilleerderij wordt ondernomen is dus het distilleren zelf. Dit gebeurt op een vrij unieke manier in de wereld van Single Malt Whisky. Er staat slechts 1 still. Het is ook meteen duidelijk dat er alleen van achter het raam naar de stillroom kan worden gekeken. 

Het distilleergedeelte omvat eigenlijk drie secties. Bovenop de koperen pot still vertrekt een kolom die vanaf de top nog naar een andere kolom wordt geleid, die er naast is geplaatst. Doordat de distilleerderij is gebouwd in het Brecon National Park gelden er andere bouwverplichtingen waardoor de distilleerderij, en ook andere gebouwen in het National Park, niet hoger mogen gebouwd worden. Hierdoor hebben ze de kolom in 2 stukken moeten maken.

In beide koloms zitten stalen platen die de zwaardere alcoholdampen tegenhouden en ze terug doen vloeien naar de pot still, waardoor ze opnieuw worden gedistilleerd en deze lichter worden en wel het einde van de pijp (kolom) kunnen bereiken. (zie schema hier boven)
Een batch (2500L) duurt ongeveer 10 uur, waarbij er continu wordt gedistilleerd, en hergedistilleerd tot er het vereiste alcoholpercentage van 92% wordt bereikt, waarna de spirit in een tank wordt gepompt.

Foto's zijn dus achter glas genomen. Rechts de koperen pot still met de eerste kolom er bovenopgebouwd. Links de tweede kolom die er naast is gebouwd.

 

 

 

Op het einde van het distilleerproces zal er slechts 1% van de 2500L nog  aanwezig zijn in de pot still, waardoor er weinig verloren gaat en er zo goed als geen afval wordt gemaakt. De volgende stap verklaart de belangrijkheid van de gekozen locatie van deze distilleerderij. Hun eigen zuivere bronwater wordt van diep onder de distilleerderij naar boven gepompt. Het is met dit water dat ze het hoge alcoholpercentage van 92% naar beneden gaan brengen alvorens ze de spirit op vaten doen. Bourbonvaten die inderdaad afkomstig zijn van Buffalo Trace. De spirit wordt tot 63,4% alc/vol verlaagd, dit zou volgens de tourguide de ideale sterkte zijn voor verdere rijping op het vat.

De afgevulde vaten worden vervolgens afgevoerd naar hun warehouse dat enkele kilometers hier vandaan gelegen is.

We schuiven een raam op, en zien vervolgens hun eigen bottelarij (foto's onder). Elke fles Penderyn wordt hier gebotteld.

De tourgids vertelt ons er ook nog bij dat ook hun Brecon Gin en Brecon Vodka hier in hun koloms worden gestookt.
Een naburige roomfabriek maakt dan weer de Merlyn Welsh Cream Liqueur met hun Penderyn spirit.

De tourgids geeft ook wat meer duiding over de andere 2 expressies die in hun standaard reeks zitten. De 'Sherrywood' is een combinatie van de helft rijping op (Buffalo Trace) ex-bourbonvaten, en de andere helft rijping op Oloroso sherry vaten, waarna beiden worden samengebracht en gebotteld als 'Sherrywood' dus. De 'Peated' is dan weer een samenvoeging van enerzijds de traditionele rijping op ex-bourbonvaten, anderzijds rijping op bourbonvaten waar voorheen geturfde Scotch Malt Whisky heeft in gerijpt. Ik heb het woordje Laphroaig uit de tourgids zijn mond kunnen krijgen.

 

 

 

 

 

 

En daarmee zijn we rond. De tour vindt dus plaats in één ruimte. In die ruimte een raam dat uitzicht biedt op de stillroom, en een raam dat uitzicht biedt op de bottelarij. Ook nog enkele opeen gestapelde vaten als decoratie en een (leeg) whiskyvat waar Prins Charles bij zijn bezoek zijn handtekening op heeft achtergelaten. 

Gelukkig is er ook een bar aanwezig waar hun standaardproducten mogen en kunnen geproefd worden. Zo heb ik de kans om de Sherrywood en de Peated te proeven. De Sherrywood proeft minder rijp en lekker dan hun klassieke Madeira Finish, en de Peated smaakt dan weer naar 'aarde' en weinig meer.

 

 

 

 

 

 

Gelukkig is voor mij de klassieke Madeira Finish nog wel een goed product, die ik steeds zal verdedigen wanneer er laagdunkend over whisky uit Wales wordt gedaan. Deze distilleerderij en z'n tour zal, zonder de juiste ingesteldheid, een teleurstelling kunnen zijn wanneer je reeds menige Schotse distilleerderijen hebt bezocht. 
Ikzelf vond het bezoek interessant, mede door het feit om eens een andere manier van single malt distilleren te kunnen zien, en omdat ik op vakantie in Wales was natuurlijk. 

Bij het verlaten van de distilleerderij wordt mijn koffer nog volgeladen met de bestelling voor onze B&B en rijden we terug naar 'ons' National Park: Snowdonia. In onze B&B worden trouwens de flessen Penderyn aan £30 verkocht. Dit is £2 goedkoper dan op de distilleerderij zelf. 

 

 

 

The Old Rectory B&B in Tal-y-Llyn  

 

 

 

NAAR VORIGE PAGINA...