DEEL2/2 |
Omdat het nog even wachten is op de voor ons geboekte tour van 1.30PM, kuieren we wat rond in het vrij recent geopende bezoekerscentrum.Charles, the Prince of Wales himself, is hier twee jaar geleden het lintje komen doorknippen.Opvallend welke diversiteit deze distilleerderij aanbied in hun shop. Naast de gekende standaardbotteling, die je thuis in de betere slijterij ook tegenkomt, vind je hier de Sherrywood, de Peated Version, en ook enkele Single Cask bottelingen met van de pot gerukte prijzen. Ook Gin, Vodka en een Baileys-achtige likeur luisterend naar de naam 'Merlyn'. |
|
Ook aanwezig in hun shop: Buffalo Trace Bourbon. Dit kan er op wijzen dat ze diens gebruikte vaten hier gebruiken voor de rijping van hun Penderyn Single Malt.Het lokaaltje waar we even voor half twee worden verwacht, fungeert als wachtzaal voor alle deelnemers die een tour hebben geboekt. En dat zijn er toch wel heel wat. Hier en daar blijkt er nog een enkeling bij te zitten die ook in whisky is geïnteresseerd. In die ruimte is er ook een glazen vitrinekast aanwezig waar er bottelingen kunnen worden bekeken die er duur uitzien, en dat ongetwijfeld ook zijn. Toch een beetje raar voor een distileerderij die nog maar 6 jaar produceert. |
Stipt op tijd start de tour en worden we meegenomen naar een
volgende ruimte. De tourguide begint zijn verhaal. Meteen leer ik
al iets nieuws bij. Ik, en ongetwijfeld nog een boel mensen, blijken al
jaren de verkeerde uitspraak te gebruiken als we het over Penderyn
hebben. Fonetisch gaat het er namelijk zo aan toe: Pendie-rin.
|
Schematische voorstelling van hun distillatieproces |
Tourguide |
De eerste stap die op de distilleerderij wordt ondernomen is dus het distilleren zelf. Dit gebeurt op een vrij unieke manier in de wereld van Single Malt Whisky. Er staat slechts 1 still. Het is ook meteen duidelijk dat er alleen van achter het raam naar de stillroom kan worden gekeken.Het distilleergedeelte omvat eigenlijk drie secties. Bovenop de koperen pot still vertrekt een kolom die vanaf de top nog naar een andere kolom wordt geleid, die er naast is geplaatst. Doordat de distilleerderij is gebouwd in het Brecon National Park gelden er andere bouwverplichtingen waardoor de distilleerderij, en ook andere gebouwen in het National Park, niet hoger mogen gebouwd worden. Hierdoor hebben ze de kolom in 2 stukken moeten maken.In beide
koloms zitten stalen platen die de zwaardere alcoholdampen tegenhouden
en ze terug doen vloeien naar de pot still, waardoor ze opnieuw worden
gedistilleerd en deze lichter worden en wel het einde van de pijp
(kolom) kunnen bereiken. (zie schema hier boven)
|
||
Foto's zijn dus achter glas genomen. Rechts de koperen pot still met de eerste kolom er bovenopgebouwd. Links de tweede kolom die er naast is gebouwd. |
Op het einde van het distilleerproces zal er slechts 1% van de 2500L nog aanwezig zijn in de pot still, waardoor er weinig verloren gaat en er zo goed als geen afval wordt gemaakt. De volgende stap verklaart de belangrijkheid van de gekozen locatie van deze distilleerderij. Hun eigen zuivere bronwater wordt van diep onder de distilleerderij naar boven gepompt. Het is met dit water dat ze het hoge alcoholpercentage van 92% naar beneden gaan brengen alvorens ze de spirit op vaten doen. Bourbonvaten die inderdaad afkomstig zijn van Buffalo Trace. De spirit wordt tot 63,4% alc/vol verlaagd, dit zou volgens de tourguide de ideale sterkte zijn voor verdere rijping op het vat.De afgevulde vaten worden vervolgens afgevoerd naar hun warehouse dat enkele kilometers hier vandaan gelegen is.We schuiven een raam op, en zien vervolgens hun eigen bottelarij (foto's onder). Elke fles Penderyn wordt hier gebotteld.De tourgids vertelt ons er ook nog bij dat ook hun Brecon Gin
en Brecon Vodka hier in hun koloms worden gestookt.
|
En daarmee zijn we rond. De tour vindt dus plaats in één ruimte. In die ruimte een raam dat uitzicht biedt op de stillroom, en een raam dat uitzicht biedt op de bottelarij. Ook nog enkele opeen gestapelde vaten als decoratie en een (leeg) whiskyvat waar Prins Charles bij zijn bezoek zijn handtekening op heeft achtergelaten.Gelukkig is er ook een bar aanwezig waar hun standaardproducten mogen en kunnen geproefd worden. Zo heb ik de kans om de Sherrywood en de Peated te proeven. De Sherrywood proeft minder rijp en lekker dan hun klassieke Madeira Finish, en de Peated smaakt dan weer naar 'aarde' en weinig meer. |
Gelukkig is voor mij de klassieke Madeira Finish nog wel een goed
product, die ik steeds zal verdedigen wanneer er laagdunkend over whisky
uit Wales wordt gedaan. Deze distilleerderij en z'n tour zal, zonder de
juiste ingesteldheid, een teleurstelling kunnen zijn wanneer je reeds
menige Schotse distilleerderijen hebt bezocht.
|
The Old Rectory B&B in Tal-y-Llyn |