Dirk VdV (Lidnr.19) bezocht in de zomer van 2013 de Mackmyra Distilleerderij in Valbo (Zweden), en stuurde zijn verslag binnen... |
Afgelopen
zomer maakte ik met mijn gezin een rondreis door Zweden. Vermits we op
een gegeven moment niet zo heel ver van de enige distilleerderij in
Zweden verbleven, kon ik niet anders dan daar een ommetje voor maken!
|
Op
de oude distilleerderij is geen activiteit meer maar deze kan wel terug
opgestart worden indien er zich op de nieuwe locatie problemen zouden
voordoen. Op deze oude locatie kan de sfeer van weleer nog opgesnoven
worden. Op de nieuwe locatie zou je niet verwachten dat er gerst
binnengaat en whisky naar buiten.
|
Er
werd speciaal een waterleiding aangelegd van de oude naar de nieuwe site
over een afstand van enkele kilometers om toch hetzelfde water te kunnen
gebruiken.
|
De
nieuwe distilleerderij, die eind 2011 in productie ging, is hypermodern met een minimum
aan energie-verbruik. Daar zijn de Zweden sterk in.
Het
proces is van boven naar onder opgebouwd zodat alles onder gravitatie
naar de volgende stap in het proces loopt.
|
Bij
de geturfde versie van Mackmyra wordt de gerst in een omgebouwde
zeecontainer gerookt met dennentakjes en turf.
|