foto:Marc (boven) en Dirk (rechts) |
|
Maandagochtend 23 Maart 2009Onze eerste stop & stap op deze Islay-reis. We zijn hier in de eerste plaats om onze huur te innen van ons eigenste stukje grond op Islay, dat Laphroaig van ons mag huren. |
|
En misschien kunnen we op deze plek ook onze eerste whisky van deze trip proeven. We zijn al 24u in Schotland en hebben nog steeds geen druppel whisky gedronken. Het blijft toch een rare whiskyclub.Het bezoekerscentrum van Laphroaig heeft, sinds ons laatste bezoek
in 2007, een interieurarchitect over de vloer gehad. Zoveel is
duidelijk.
|
foto's: Dirk |
Noot: Uit de opgehaale huurgelden gedurende de voorbije jaren (zie foto hierboven), kunnen we de evolutie optekenen van de grondwaarde op Islay (zie grafiek hieronder). Met dit jaar een miniatuur Quarter Cask is de huur weer wat gestegen sinds 2007. We blijven dit zeker voor jullie op de voet opvolgen. |
foto's: Dirk |
Emma Boyle |
Ook Emma amuseert zich met dit interview. De
vraag 'what comes up in your mind when you hear the word Belgium?' wordt
beantwoord met Belgian Chocolats, waardoor we weer een doosje van
onze vers meegebrachte Belgische Chocolade kwijt zijn, zodat er plek
vrijkomt in onze bagage voor 'hun' nationaal product. Iedereen gelukkig. Na het
afscheid nemen, kijken we buiten nog een laatste maal naar de pagode. En
kijk: rook! Bij onze vorige bezoeken op maandag was de kiln nooit in
bedrijf, omdat er alleen op dinsdag en donderdag gekilnd werd. Terug
naar binnen dan maar. Opnieuw een hartelijke ontvangst maar geen nieuw
huurgeld deze keer. En ja, natuurlijk mogen we de (actieve) kiln een
bezoek brengen. Een unieke ervaring die je steeds moet proberen mee te
pakken daar waar het nog kan. Hier bij Laphroaig kan het dus soms nog.
|
foto's: Dirk |
We beginnen beneden aan de oven en klimmen, net als de turfrook, 3 verdiepingen hoger naar de kiln. Onderweg komen we ook nog 2 etages moutvloeren tegen waar de gerst ligt te kiemen. |
foto's: Dirk |
|
foto's: Dirk |
|
Eén voor één betreden we de ruimte die gevuld is met
gekiemde gerst en turfrook. Een leuke en unieke ervaring waarvoor we de
vriendelijke
|
|
Binnenin kiln n°2 |