foto: Dirk |
Woensdagmiddag 25 Maart 2009Na een heerlijke lunch in het Port Charlotte Hotel, waaien we even uit op het achterliggende strand aan Loch Indaal. De zee is gekleurd met Bruichladdich-blauwe kleuren. Maar voor we die distilleerderij bezoeken, zoeken we hier eerst hun nieuwe zusterdistilleerderij: Port Charlotte Distillery.Deze 'nieuwe' distilleerderij is een project van die 3 kilometer
verder gelegen Bruichladdich Distillery.
|
|
foto: Gunter |
De oude vergane Lochindaal Distillery |
foto: Gunter |
foto: Dirk |
Eenmaal de locatie gevonden, wordt het er allemaal niet veel duidelijker op. Zijn we nu aan het kijken naar een schroothoop oud ijzer en staat het geleverde Inverleven materiaal ergens binnen, of is dit het Inverleven materiaal?De warehouses waar al Port Charlotte ligt te rijpen (die sinds 2001 in Bruichladdich wordt gedistilleerd) staan naast het oud ijzer.En wij naar Bruichladdich... |
|
foto: Dirk |
|
Het is nog even wachten in het visitors centre van Bruichladdich tot iedereen er klaar voor is. Samen met ons, staan er nog enkele mensen geboekt voor de tour van 14:30u. De tourgids van dienst, Karen, is een oude bekende voor ons. We hebben haar deze middag ook al ontmoet toen we kwamen inschrijven voor die tour.De rekken in het bezoekerscentrum staan weer goed gevuld met allerlei Bruichladdich expressies. Leuk voor de liefhebbers. Ook naar goede gewoonte aanwezig in de shop: de Valinch. Ditmaal een Chateau d'Yquem Sauternes vat, waarin een Bruichladdich aan het finishen/ACE'en is, die gedistilleerd is in 1994. |
|||
Ook in de rekken nog enkele van de vorige Valinchs. Allemaal opvallend vrij prijzig, tegen het belachelijke af zelfs. Zo hebben we 2 jaar geleden de Valinch 'The Queens 80th Birthday' hier nog gekocht. Een enorm lekkere Sherry botteling. Toen betaalden we £50. Ondertussen hier nog steeds te koop voor maar liefst £300 MEER ! En dit voor een 50cl flesje. |
||||
foto's: Werner |
MAART 2009 (£350) |
Sinds de komst van Kilchoman Distillery in 2005, is
Bruichladdich niet meer de meest westelijke distilleerderij van
Schotland. Echter, bezitten zij nog tal van andere titels: De
enige distilleerderij die nog machine's uit het Victoriaanse
tijdperk gebruiken, De enige
distilleerderij op Islay met een open mashtun, De
enige distilleerderij op Islay met een door riemen aangedreven
graanmolen, De enige distilleerderij in
Schotland die exclusief Schotse gerst gebruikt, De
enige distilleerderij die geen computers/microships gebruikt, De
enige distilleerderij op Islay die hun productie volledig te rijpen
leggen op Islay, De enige
distilleerderij die bottelt op Islay, De enige distilleerderij ter wereld die Islay bron water gebruikt bij
het bottelen.
|
||
foto: Dirk |
Karen |
foto's: Dirk |
De gemoute gerst is op weg om... |
gemalen te worden. |
foto: Werner |
De (open) mashtun van Bruichladdich... een levend museumstuk. |
Noot: Omdat ik de keuze niet kon maken uit de volgende 2 foto's van Dirk, heb ik ze allebei geplaatst. |
foto: Dirk |
foto: Dirk |
Bruichladdich Washbacks |
foto: Dirk |
foto's: Dirk |
Stillman @ Work |
foto: Dirk |
foto: Dirk |
foto's: Dirk |
Terug in het visitor centre/shop vullen we 4 Valinchs voor onszelf. Hierdoor korting verkregen. We hebben deze Valinch natuurlijk eerst geproefd. En het is nog steeds whisky in het Sauternes wijnvat. |
|
foto's: Werner (links) en Dirk (rechts) |
Een toevallige passant, Distillery Manager Duncan McGillivray, laat een boodschap achter op onze Valinchs. Daarna doet Karen waar ze goed in is. Ze is naar eigen zeggen ook haarkapster, no kidding... |
||
foto's: Dirk |