TERUG |
Pag 1/4 |
Verslag: Gunter
& Werner, maar toch vooral Gunter
|
Voorwoord (Werner)
|
Wat vooraf ging...The Verve, door de meesten slechts gekend voor hun klassieker "Bitter Sweet Symphony", maar voor ons kleurt hun muziek de mooie dingen in ons leven. Hun muziek hebben we pas leren waarderen en begrijpen in 1999 als het al te laat was. De split was toen al een feit maar de muziek bleef natuurlijk. Mede door de daaropvolgende solocarrière van hun zanger, Richard Ashcroft. Vaak zeiden Gunter en ik tegen elkaar: jammer dat we nooit een concert van The Verve hebben kunnen meemaken. En dan gebeurt dit... |
|
|
Wat hebben concerten van The Verve nu met whisky
te maken?
|
Nog voor we afreizen naar
Glasgow, krijg ik een mail betreffende een beperkte en unieke aktie die
Highland Park organiseert op
|
Kort daarna in de lokale Aldi... |
||
...en wij naar Glasgow! |
VRIJDAG 02 NOVEMBER 2007 |
Vanaf ons hotel, reusachtig Victoriaans en gebouwd rond Glasgow Central Station, is het een half uurtje stappen langs de oevers van de rivier Clyde naar het Scottish Exhibition and Conference Centre. Kortweg SECC. De wandeling is een leuke manier om de stad, waar we tijdens onze andere Schotland reizen zo weinig mogelijk mee in kontakt willen komen, te leren kennen. Eenmaal binnen is het samen met nog andere whiskyliefhebbers een tiental minuutjes wachten voor de opening van "Whisky Live Glasgow 2007". |
Eenmaal binnen schuiven we aan in de volgende wachtrij, die aan de Highland Park stand. Hier kunnen we onze "Aldi flessen" inruilen voor de bonus. Highland Park 18y. Ongelooflijk, de uitwisseling gebeurt écht!!
Onze aangekochte flessen van minder dan 8€, brengen in 2 dagen tijd 50€/fles meer op. Investeren in ALDI whisky loont!!
Hier eindigen de verrassingen aan deze stand nog niet. Tijdens het tumult van deze bijbelse ruil merken we een whiskykoker op, die onze whiskykasten thuis nog niet heeft gesierd.
|
|
|
Ondertussen showt Robert Hicks, hun master
blender, al te graag met hun nieuwe volledig sherry gerijpte Laphroaig
27y.
|
Tullibardine Sauternes finish. Razendsnel
uitverkocht in België maar hier op de stand van Tullibardine vinden
we een
geopende fles. Hoera! Nu konden we de euforische verhalen over deze
gelimiteerde fles Tullibardine checken. De standhoudster, die duidelijk
een hart had voor "haar" distilleerderij, vertelde ons dat
John Black, distilleerderij manager, nog herstellende is van een zware
ziekte. Mensen zoals wij die de kans hebben gehad om onder begeleiding
van John Black de Tullibardine distilleerderij en warehouses te
verkennen, weten wat hij betekent voor de whiskyindustrie en wensen hem
een volledig herstel.
|
||
Zowel Fred als zijn broer Stewart waren te
vinden achter de stand van Douglas Laing. Interessante bottelingen
|
||||
Bunnahabhain had hun 12 jarige klassieker
meegebracht, samen met de 18 jarige en de Islayfestival (Feis Ile)
botteling van vorig jaar (2006). Deze laatste is gedistilleerd in 1992
en in 2004 nog 2 extra jaar nagerijpt op een Pedro Ximinez vat. De 761
flessen zijn gebotteld op vatsterkte (52,6%). Zelf vonden we deze echter
spijtig genoeg niet zo geslaagd. Te veel wijn en te weinig whisky. Elke
fles heeft z'n voor- en tegenstanders en wij met z'n twee zullen deze
balans gelukkig niet uit evenwicht kunnen brengen.
|
Hier wel een uitgebreide stand!
Glengoyne had heel wat "Choice's" meegebracht. Deze single
cask bottelingen zijn geselecteerd door werknemers op de
distilleerderij.Het is hun persoonlijke voorkeur van het grote aantal
vaten dat in de warehouses van Glengoyne ligt te rijpen. Best of the
Best, feitelijk. Onze aandacht werd direkt getrokken naar de 2
nieuwe: Robbie's & Deek's Choice.
|
Onze rots in de branding Aoife O'Sullivan,
achter de stand van Cooley distilleerderij, was voor vele blijkbaar het
middelpunt van het festival. Leuk dat ze toch voor ons de tijd nam om
ons te voorzien van één van hun nog zwaar onderschatte paradepaardjes:
Tyrconnell 15y Single Cask
|
Zopas weer in de prijzen gevallen als beste
onafhankelijke bottelaar: Duncan Taylor. De weinige bottelingen die hier
aanwezig waren van hun reusachtig gamma bevatte gelukkig wel wat
lekkers. Door het kleine aantal flessen verschoof de aandacht al vlug
naar de mensen achter de stand. Zie ook ons item op onze website
"Interviews met vrouwen in de Whiskyindustrie", Kirstie
McLeod.
|
Pas gelezen in het Nederlandse magazine WHISKY
Etc. en nu live hier in Glasgow op het Whisky Live festival.
|
|