TERUG |
Wim R. (Lidnr.16) en Martine (Lid van ons lieftallig cateringteam) op wandelvakantie bij onze zuiderburen... |
Whisky-ontdekking op een schoon eiland
|
|
Bij onze aankomst in de hoofdplaats Le Palais waanden we ons meteen in Tobermory.In Sauzon, een ander haventje werd die indruk zelfs nog versterkt.Pas na enkele dagen ontdekten we dat er te Le Palais ook een locale whisky-producent was gevestigd. Genoeg dus om op verdere verkenning te gaan. Kaerilis is de naam wat Keltisch is voor “Belle-Île”. |
De eerste maal stonden we voor een gesloten deur, wat wil je met
dergelijke speciale openingsuren. Het was meteen een indicatie voor
de toch wel aparte persoonlijkheid van de manager. Daags nadien
hadden we meer geluk. Fabien Mueller verwelkomde ons in zijn kleine
shop annex distilleerderij in het centrum van Le Palais. Op de
achtergrond muziek van de Canadeese Loreena McKennitt, gebrek aan
goede smaak kan hem dus niet worden verweten.
|
Fabien Mueller |
Bij ons bezoek ter plaatse konden we zelfs vaststellen dat de lambiek nog warm was, Kaerilis is/was dus wel degelijk in productie. Maar Mueller is bijzonder karig met informatie en blijft wat geheimzinnig in zijn antwoorden. De whisky wordt reeds jong gebotteld, meestal op 4 à 5 jaar en elk vat wordt quasi apart gebotteld. Dus zo goed als altijd single cask. Dit najaar of uiterlijk volgend voorjaar zou er een 15-jaar oude whisky op de markt worden gebracht, ik vermoed dat het hier gaat over een aangekocht vat in Schotland en gerijpt op het eiland. De mout is op vandaag afkomstig van 100% Franse gerst. |
|
|
Hij hecht veel belang aan marketing en zijn “anders-zijn”. Flessen van 0,2 liter, 0,5 liter, 1 liter of zelfs 1,5 liter maar geen gewone flessen van 0,70 liter. Elke fles wordt bovendien nog eens versierd/afgewerkt met een klein locaal schelpje. Elke fles wordt genummerd en de whisky’s krijgen allen een naam die verwijst naar één of andere plaats of gebeurtenis op het eiland.Zijn productie is vooral gericht op de vele toeristen die vooral in de zomermaanden het eiland bezoeken. De verkoop vindt overwegend plaats in zijn eigen trendy shop en via de website. Blijkbaar slaagt hij er ook vlot in om zijn volledige productie te verkopen, oude stock was niet te bespeuren. |
We mochten enkele whisky’s proeven : natuurlijke kleuring, geen filtering. De invloed van de zee was merkbaar : jodium met een soepel karakter. Een andere whisky was meer kruidig en hij produceert zelfs een licht geturfde versie. Ondanks de jonge leeftijd zijn deze whisky’s best aangenaam om te drinken. Alcoholgehalte varieert tussen 43 en 46%.Ik heb enkele flessen aangeschaft om thuis verder te kunnen nagenieten :• “Vague à Donnant”, fles 88 van 2016, single wood sherry, 44% • “Belle Isle en Neige”, fles 123 van 2016, triple wood: sherry, bourbon en Ménetou-Salon, 43% Als toemaatje een “dotchot” (= 2 cl) van een geturfde versie : “Ster-Vraz nr 9 van 2015, 45%.
Op vraag mocht ik dan toch en met zijn uitdrukkelijke toestemming enkele foto’s nemen. Sowieso is Fabien Mueller een intrigerend figuur. |
|
|
Dit eiland was zowel voor Martine als
voor mij een zeer aangename verrassing, niet alleen de whisky maar
vooral zijn prachtige natuur en de vele fantastische zichten.
|