ON TOUR MAIN PAGE

 

ORKNEY 2008

100PROOF.BE

ZONDAG 01 JUNI 2008
Deel 4/4

ZONDAG Deel 3/4

MAANDAG

 

 

 

Van archeologische hoogtepunten naar ornithologische hoogtepunten. Het is maar een kleine stap op Orkney. Niet veel later beginnen we aan de tocht naar de spectaculaire zeekliffen van Marwick Head. Hierboven vindt men een vogelreservaat voor de vele zeevogels die tegen de klifranden komen broeden gedurende deze periode. We zitten hier meer dan 60 meter boven de zee, je voelt jezelf klein. Hier is de natuur de baas. Ondanks het rustige weer is het toch steeds opletten boven op de klifranden. Gelukkig geen roekeloze leden die hier de held willen uithangen.

 

 

foto: Werner

foto: Dirk

foto: Werner

 

Ook zonder verrekijkers kunnen er volop zeekoeten, alken en zelfs 5 (volgens sommige 9) papegaaiduikers worden waargenomen. Ook een grote jager of great skua aast in de lucht op rondvliegende prooien.

 

 

foto's: Gilbert

Nestelende Alken 

 

 

 

foto's: Werner

 

 

foto's: Dirk

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

foto's: Dirk

Papegaaiduiker

Alk

 

 

Elke meter langs de de klif geeft een ander beeld op dit verzameld natuurschoon. De klif kan gevolgd worden tot aan het Kitchener Monument. Deze toren is gebouwd ter nagedachtenis van Lord Kitchener. De opperbevelhebber van het Engels leger, die hier tijdens WO I omkwam toen zijn schip, de HMS Hampshire, op een Duitse zeemijn liep.

 

 

foto: Gunter

foto: Dirk

 

 

 

foto: Geert VdM

 

In de verte zien we de “Old man of Hoy” afsteken tegen het eiland. Blauw op blauw. Schitterend.

 

 

Daar het nog iets te vroeg is om terug te keren naar het hotel, rijden we langs Birsay.
Dit eiland is toegankelijk bij laag tij, iets waar wij nu niet kunnen op wachten.

Geduldig zwemmen de zeehonden hier rond in de baai totdat de kanoles afgelopen is.
Dan kunnen ze op de rotsen gaan slapen.

Wij rijden verder naar ons hotel waar een heerlijke maaltijd op ons staat te wachten.

foto: Wim

 

 

 

 

Tijdens dit avondmaal wordt er door de reisleider beslist om hierna nog een tocht te maken naar de 'most northernly Scotch Malt Whisky Distillery in the whole wide world'.

Samen met een verstekeling en onze glazen trekken we naar Kirkwall.

Aankomen bij Highland Park doen we samen met de nachtploeg, zij het om hele andere redenen.

foto: Dirk

 

 

 

Van het vorige bezoek aan Orkney hadden woordvoerder en voorzitter nog onthouden dat er een karrespoor achter de Highland Park distilleerderij loopt, waar je een prachtig uitzicht hebt op de kilns, die boven de andere gebouwen van de distilleerderij in de lucht steken.
Laat dit nu net op het label staan van de 25 jaar oude Highland Park. Ondertussen is er een grote turfschuur in plaatijzer opgetrokken achter de distilleerderij, waardoor we iets moeten afwijken van de voorziene locatie om het geheel te kunnen openbaren. Ook de licht rode avondlucht op het etiket moesten we er zelf bijdenken. Maar toch weeral meer dan geslaagd. Zijn we goed of zijn we goed?

foto: Dirk

 

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

 

 

foto: Jaco

 

 

En wetende dat we binnen 12 uur hier terugstaan, maar dan aan de goede kant van de muren. 
Aan de voorkant van de distilleerderij is de bovenkant van de befaamde gietijzeren poort feeëriek verlicht door de oude lantaarns die oranje/rode schijn achterlaten. Morgen bij daglicht zal het toch anders zijn.

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

Omdat we er toch zijn, maken we nog een ommetje naar Scapa baai.

Van op het strand heb je zicht op de Scapa distilleerderij. Door de verstralers, die op de witte muur van de distilleerderij gericht zijn, krijg je het effect alsof de hele “Scapa”-muur één groot licht is

foto: Jaco

 

 

 

  foto: Dirk

 

 

Terug 'thuis' in de hotelbar wordt het nodige geschreven, vertelt en gedronken. Het laatste vat Tennent's Lager  wordt aangekoppeld en we kunnen weer verder. Het wordt ons vat, onze tweede clubbotteling zeg maar. Na het regelmentair sluiten van de bar wordt er nog op beperkt niveau nagekaart in de lounge. De nachten op Orkney zijn in deze periode van het jaar minder lang door de noordelijke ligging... maar ligt dit wel aan die ligging?

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook J'O zijn dagverslag van vandaag...

 

 

MAANDAG