ON TOUR MAIN PAGE

 

ORKNEY 2008

100PROOF.BE

ZONDAG 01 JUNI 2008
Deel 1 / 4

ZATERDAG Deel 3/3

ZONDAG Deel 2/4

 

 

 

foto: Marc L.

 

 

Goeiemorgen. Het weerbericht voorspelt een mooie dag, zelfs hier op de noordelijk gelegen Orkney eilanden. De buurt rondom het hotel verkennen voor het ontbijt, het wordt een aangename traditie. Eenmaal buiten is het eerste dat opvalt dat er enkel het geluid van de natuur is en verder niets.  Bij aandachtiger luisteren besef je dat je op een andere plek bent, ver weg van alles en iedereen. Het geluid van scholeksters, wulpen, leeuwerikken en zelfs sternen. We zijn hier in een totaal ander Schotland beland dan we de vorige twee dagen hebben beleefd. 
In de verte verschijnen de heuvels
van het naburige eiland Hoy uit de wolken. Nu niet veel langer meer en de zon doet haar intrede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Wim

foto: Marc L.

 

 

Het hotel, gelegen aan de oevers van Loch Harray, is ook bekend bij forelvissers. Die kunnen hun vangst van de dag hier laten klaarmaken in de hotelkeuken, waarna deze voor hun zal worden geserveerd tijdens het diner. Het hotel verhuurt ook boten om op het meer te gaan vissen. 
Boten met welluidende namen als Famous Grouse, Highland Park en Bunnahabhain. De bootman is vroeg op de ochtend de buitenboordmotoren aan het klaarmaken. Hij wijst ons op een autoband die naast ons in het gras ligt, met daarin een nest scholeksters.

 

 

foto's: Werner

Nest scholeksters

 

 

 

De leden zijn ondertussen allen buiten om een frisse neus te halen. In de verte zien we beweging aan de horizon. Is it a bird? Is it a plain? 
No, it’s J’O en Geert. De twee roommates hebben echt hun loopschoenen meegenomen om zo vroeg op de ochtend te gaan joggen doorheen deze landschappen. 

 

 

foto: Kris

foto: Werner

 

Op het ontbijtmenu van het Merkister Hotel staat ook vis. Gerookte haring, of kippers zoals ze deze hier noemen. Dit doet wonderen op een ondertussen nuchtere maag. Andere kiezen voor de gerookte zalm op een bedje van scrambled eggs. Het restaurant waar het ontbijt en diner plaatsvinden is er een met een view. Grote ramen kijken uit op het meer, met daarachter, in de verte, de heuvels van het eiland Hoy. 

 

 

foto: Werner

foto: Gunter

 

 

 

Het is hier de rust zelve, maar wij kiezen voor optie B want het beloofd een goed gevulde dag te worden. We passeren vandaag maar liefst 4 locaties op de UNESCO werelderfgoedlijst. 
Op een kwartiertje rijden ligt er meteen één van: De grafheuvel van Maes Howe.
Dat is uiteindelijk de bedoeling van de voorzitter. Eerst Orkney “vatten” … dan pas naar de Highland Park distilleerderij.

 

 

Deze Neolitische grafkamer dateert van ca. 3000 v.Chr. . Dit is ouder dan de Egyptische piramides! Langs de buitenzijde lijkt dit op een gewone grasheuvel, maar eenmaal door de 10 meter lange ingang gekropen kom je in de indrukwekkende binnenruimte. 
De gids wijst ons op het verbod om binnenin te fotograferen en ook naar het bezoekerscentrum waar je een boek kan kopen met foto's van binnenin. 
Het één zal wel niets met het ander te maken hebben. 

foto: Wim

 

 

 

 

Een goede gids trouwens, die vol passie zijn verhaal aan ons kwijt kan over datgene wat er zich in de centrale kamer allemaal heeft afgespeeld gedurende de geschiedenis. 
Ook over de meer recente invallen van de Vikingen, die in Maes Howe hun runenschrift op de muren hebben achtergelaten. “Graffiti!”. 
De grootste nog bestaande verzameling runentekens in de wereld trouwens.
Deze grafheuvel heeft misschien langs de buitenzijde niet veel te bieden, maar eens binnenin wordt je overweldigd door de rijke geschiedenis hier nog  aanwezig.

foto: Werner

In

Uit

foto: Kris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZONDAG Deel 2/4