Voorwoord
Eindelijk
is het zover. Na maanden van plannen en dromen staan we klaar met
zestien whiskyvrienden om een prachtig stukje wereld met een bezoek te
vereren.
De
Vaes Bros. hebben weer op tijd nog moeite gekeken om ons te verwennen
met een uitgelezen programma.
Van
bij de inschrijving op een frisse en vroege zaterdagmorgen zit de
stemming er al in. Bij elke tasting, uitstap of inhuldiging van eigen
vaten kwamen we als vanzelf op de Orkneyreis als gespreksonderwerp.
Problemen met gewijzigde vluchtschema’s werden vlot overwonnen door
een extra dag in te lassen, wat later een gelukkige ingreep zal blijken.
Nu nog hopen op voorspoedige luchten, de rest komt wel vanzelf. Cultuur,
natuur, culinaire en spirituele geneugtes. Het staat ons allemaal te
wachten.
Met
de meer dan geslaagde Islaytrip in het achterhoofd en met een
verlangende blik naar morgen kruip ik op tijd in mijn kevie. Morgen moet
mijn vrouwtje mij immers vroeg bij de voorzitter gaan droppen.
Dag
1 vrijdag 30 mei
Het
regent helaas wanneer ik mijn ogen opentrek. Toch redelijk onrustig
geslapen. Het jongetje gaat op schoolreis syndroom waarschijnlijk. Als
eerste zet Mirjam mij af bij de voorzitter, die naar goede gewoonte al
gelaarsd en gespoord is.
Verstekeling
nr. 7 krijgt een plaatsje in mijn bagage en ook het onvermijdelijke
overlevingspakket is weer van de partij. Eén voor één vallen de
duifjes op het hok. Iedereen lichtjes opgewonden(zie hoger)
Om
7u15 stipt zet de karavaan zich in beweging. Via de gebruikelijke
ochtendfiles geraken we Brussel voorbij en de regen mindert wat.
De
nieuwe terminal in Charleroi oogt heel wat indrukwekkender dan het veel
te klein geworden gebouwtje aan de overkant. Het inchecken gaat
semi-automatisch en verloopt vlot. Iedereen geraakt zonder kleerscheuren
door de controles al moet Jan zijn tastingglas er al snel aan geloven.
Kleine
tegenslag, mijn antieke fototoestel blijkt het niet te doen, lichtmeter
stuk? Geen nood, genoeg fotografen aan boord.
Inschepen
en zitten. We hebben amper de tijd om ons goed te zetten of we dalen al
naar Schotse bodem. Het is zonnig en aangenaam wanneer we het vliegtuig
verlaten. De bagage rolt al over de band en deze keer wordt iedereen
vlot van zijn bagage voorzien. Dus geen onwelriekende passagiers aan
boord van de busjes.
Ons
reisleiders verdwijnen weerom in het gezelschap van een vreemde man. Uit
ondervinding weten we al dat dit niet persé slecht moet aflopen. Met
stevig gesloten deurtjes komen twee zilverkleurige VW-busjes aangereden.
Dit zou kunnen moeilijkheden opleveren na nachtelijke uitspattingen,
niet dat de kleur dan nog enig belang heeft.
De
zitplaatsen worden toegewezen en weg zijn wij! Glasgow is snel achter de
rug. Nog maar net heb ik mijn busgenoten verteld over mijn Black Watch
kilt die niet op tijd in mijn bezit was om mee te nemen op deze reis of
mijn echtgenote stuurt me en berichtje dat het kleinood is aangekomen.
Toeval?
Bij
een tankstation stoppen we voor een snelle hap met bijhorende lichtjes
uitgebrande Rolls Royce. Dan gaat het verder langs het vertrouwde Loch
Lomond. Daarna rechtsaf richting Loch Tay. De Trossachs tonen zich van
hun mooiste kant.
Bijna
op tijd komen wij bij Dewars in Aberfeldy aan. Ons gezelschap wordt
hartelijk welgekomen en we krijgen dadelijk een film voorgeschoteld.
Daarna een eerste proefje Aberfeldy. Onze gids leidt ons doorheen de
zeer goed onderhouden gebouwen die geweldig veel whiskygeschiedenis
uitademen. We worden als kenners beschouwd en gedragen ons dan ook zo.
In het warehouse mogen we nog een 23–jarige heerlijkheid over onze
tongen laten lopen. Dan de shop in waar we onze verzamelingen aanvullen.
Van
de distilleerderij tot het Weem hotel is het slechts een Schotse
boogscheut. We checken in betrekken onze kamers. Toeval, bestaat dat wel
met de Vaes Bros, of niet maar onze kamer is de Black Watch suite.
Dan
eindelijk de bar in voor een welverdiende frisse pint. Op het terras
genieten we al valt de Belhaven(zurige ale naar aloude traditie) wat uit
de toon.
Het
dinnermenu ziet er veelbelovend uit. Terwijl Wim enkele recepten voor
stierenkloten debiteert wordt de afgelegde reisweg uitvoerig herkauwd. Zeer
lekker gegeten: Cairn of Haggis, neeps and tatties,Salmon fillet,Crumble
of the day. Meer moet dat niet zijn.
Nadien
volgt een korte wandeling naar Menzies Castle waar de eerste
verstekeling van deze reis het licht ziet. Highland Park 21y. Speciaal
voor de verjaardag van onze voorzitter. Met het kasteel op de
achtergrond en een uitbundig zingende lijster hoog in een douglasspar
als muzikale ondersteuning is dit een plaatje om in te lijsten. Een
heildronk op onze president is hier dan ook op zijn plaats. De fles
wordt zeer gesmaakt en de tongen komen los.
Terug
aan het hotel haalt Gunter Spokesman nog een leuke verrassing boven; een
Aberfeldy 21y die hij gekregen heeft bij een tastingglas dat hij kocht.
Ook deze gaat er goed in en de zachte en stille avondlucht wordt slechts
verstoord door het gekrijs van overscherende gierzwaluwen.
In de
hotelbar wordt nog een nightcap genomen en de eersten, waaronder mezelf,
iemand moet toch het goede voorbeeld geven, zoeken vermoeid het bed op.
Het is hier duidelijk langer licht zo ver naar het noorden, benieuwd hoe
vroeg de zon morgen opkomt.
J'O
|