DAG 8: ZONDAG 20 MEI
2012
|
foto: Marc L. |
De laatste ochtend. Het is meteen duidelijk dat de nachtwachter van
het hotel, die ook instaat voor de barbediening als het barpersoneel er
om 11PM mee stopt, rustiger nachten moet gekend hebben dan die van
daarstraks. In tegenstelling tot de nachtwachter hebben de leden geen
recht op nachtpremies, iets wat ze gisterenavond nog niet wisten. Anders
zouden ze wel op tijd in hun bedje zijn geraakt, zullen we maar denken.
|
|
foto: Gunter |
Na 3 uurtjes rijden we de binnenstad van Dublin binnen waar de verkeersdrukte op deze zondagvoormiddag eigenlijk nogal meevalt. We rijden naar hier voor de laatste activiteit van deze reis. Zoals Ierland ontegensprekelijk is verbonden met GUINNESS, is GUINNESS ontegensprekelijk verbonden met J'O, en Ierland ook natuurlijk. Dus moest dit natuurlijk mee in het reisprogramma worden opgenomen. En, de bezoekbare plaatsen op dit groene eiland waar whiskey wordt gemaakt zijn dan ook op, dus beginnen we nu aan het bier. Meer specifiek "Stout".Nog specifieker... |
foto: Werner |
De brouwerij, die trouwens ook eigendom is van drankengigant Diageo, is pal in het centrum gelegen, waardoor ze uiteraard ook in het oog springt bij menig Dublin citytripper. Over de hele wereld wordt er nog op 50 andere plekken Guinness gebrouwen om aan de vraag te kunnen voldoen, volgens hetzelfde recept natuurlijk. Maar die J'O en wij deze week hier hebben gedronken, en ook die we thuis in België drinken, komt hier vandaan wordt ons meegedeeld.Sinds het begin van dit millenium is een oud gedeelte van de
brouwerij omgevormd tot een groot multimediaal bezoekerscentrum dat de
naam GUINNESS STOREHOUSE meekreeg, en waar ondertussen al meer dan 4
miljoen bezoekers over de vloer kwamen.
|
|
foto: Gunter |
foto's: Werner |
foto: Mark D. | |
foto: Gunter |
foto: Wim |
foto: Werner |
Multimediaal dus. Onze persoonlijke gids, we noemen ook hem Robert, deelt onze headsets uit die we zo meteen nodig zullen hebben om hem te kunnen volgen. Zijn woorden dan toch. Voor de snelheid waarmee Robert over de verschillende vloeren en verdiepingen zoeft moeten we zelf een beentje bij steken. Zeven vermoeiende dagen, en natuurlijk ook nachten, kruipen in je kleren. En dan nu nog 7 verdiepingen, gelukkig met roltrappen.Het stout bier wordt volgens Robert nog steeds gebrouwen zoals het vroeger was, toen Arthur Guinness de brouwerij in 1759 stichtte. Het bronwater is afkomstig uit de Wicklow Mountains net buiten Dublin.Centraal in het bezoekerscentrum vinden we, onder de glazen vloer, het
huurcontract terug dat Arthur Guinness in 1759 sloot voor de huur van
zijn gronden waar de brouwerij op gebouwd is. En dit voor £45 / jaar, 9000
jaar lang!!
|
|
foto: Gunter |
foto: Wim |
foto: Kris |
foto: Mark D. |
En onze gids, die gidst maar verder door deze immense display. Er is ook zo veel over het bier te vertellen waarvan er jaarlijks maar liefst 850 miljoen liter wereldwijd wordt gedronken.Elk facet komt aan bod. Van de geroosterde gerstkorrels die de typerende donkere kleur aan het bier geven, tot hun eigenzinnige en meer dan geslaagde reclamecampagne's die ze al decennia lang hanteren.Het is allemaal indrukwekkend. Ook al lust je het zwarte bier niet, je gaat er wel van houden.Een pint of Guinness tappen is ook een kunst op zich. Slechts weinigen voelen zich geroepen om het examen hiervoor af te leggen.Buiten lidnr.24 dan. Terwijl de rest van de groep nog een verdiepje hoger gaat, het 7e en hoogste verdiep, gaat Jan zijn kunnen tonen voor de strenge jury. |
|
foto: Kris |
foto & diploma: Jan |