DEEL 1/6

BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 3/6

 

 

 DAG 1: ZONDAG 13 MEI 2012
Deel 2/6

 

 

 

Vlug even wat duiding geven over whiskey distilleerderijen in (N-) Ierland voor we verder gaan met het clubreisverslag.

 

Plekken waar er legaal wordt whiskey gemaakt in Ierland of N-Ierland zijn wel héél dun bezaaid. De teller staat voorlopig op 3,5. In het uiterste zuiden in Cork vinden we de Midleton Distillery die eigendom is van drankengigant Pernod-Ricard. Dit is eigenlijk een grote fabriek waar het grootste deel van de Ierse Whiskey vandaan komt. Namen zoals Jameson, Paddy, Redbreast, Powers worden hier allemaal geproduceerd. De aandacht van deze fabriek wordt onttrokken door het nabijgelegen Midleton Distillery Museum waar de toerist wel terecht kan en waar er vroeger inderdaad werd gedistilleerd alvorens de fabriek werd geopend. In het uiterste noorden vinden we de Bushmills Distillery dewelke een Single Malt produceert en qua uitzicht en werkwijze vergelijkbaar is met distilleerderijen in Schotland. En in het oosten, tegen de grens met N-Ierland, vinden we Cooley Distillery. Tot deze in 1987 werd gekocht door John Teeling diende deze als alcoholstokerij (o.a. vodka). 2 Jaar later werden er Pot Stills geplaatst en kon er ook Single Malt worden gemaakt, zoals Connemara en Locke's. Sinds enkele maanden is Cooley niet langer meer onafhankelijk door de verkoop aan de Amerikaanse drankengigant Beam.

foto: Werner

Midleton Distillery, Cork (06/2002)

Whiskey distilleerderijen in (N-) Ierland anno 2012

 

 

 

 

Op een uurtje rijden van Dublin ligt die "halve" distilleerderij dan. De Kilbeggan Distillery kent een geschiedenis die teruggaat tot 1757, onder de naam Locke's Distillery, en waar er werd geproduceerd tot 1957 waarna de distilleerderij sloot en in verval geraakte. In 1988 kochte Cooley zowel de gebouwen als de merknaam 'Locke's' op. De gebouwen werden in gebruik genomen als 'warehouse' voor de rijping van vaten whiskey die in Cooley werden gedistilleerd. Begin jaren '80 waren er ook al enkele lokale vrijwilligers aan de slag gegaan die het oude distilleerderij gedeelte in hun vrije tijd begonnen op te knappen en de distilleerderij zo ook de licentie om te distilleren bleef behouden. Uiteindelijk besloot Cooley zelf om de distilleerderij zijn oude glorie terug te schenken en er opnieuw te gaan distilleren. In maart 2007, 250 jaar na de oprichting van Kilbeggan, vloeide er opnieuw spirit uit de still. Aanvankelijk werd het voorbereidende werk in de Cooley distilleerderij gedaan, tot en met het eerste distillaat toe, waarna het naar Kilbeggan werd gebracht om het tweede, en dus laatste distillaat, ter plekke te laten gebeuren waarna het op vat ging voor rijping. De dag van vandaag wordt het productieproces volledig ter plekke uitgevoerd en wordt er op regelmatige basis kleine hoeveelheden gedistilleerd. Maar uiteraard niet op zondag. Door de verkoop van Cooley aan Beam enkele maanden geleden is ook Kilbeggan in handen gekomen van deze Amerikaanse drankengigant. Het is daardoor nog niet echt duidelijk wat de toekomst voor Kilbeggan zal brengen. En ook niet voor ons  ...

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Marc L. (onder) & Mark D. (boven)

foto: Dirki

 

 

foto: Mark D.

foto: Gunter

 

 

 

 

foto: Wim

The group from Belgium has arrived.

 

 

 

 

Eenmaal in the office onze aanwezigheid kenbaar gemaakt wachten we geduldig onze beurt af op de mooie binnenkoer die als openlucht wachtzaal fungeert. Herinneringen aan vroeger alom rondom. Hier en daar toch ook nieuw ijzerwerk zichtbaar waardoor het duidelijk wordt dat er in dit 'museum' inderdaad ook geproduceerd wordt.

De geur van verse spirit die in de toiletgebouwen circuleert doet dit ook blijken, mede omdat deze geur niet aan ons kan worden toegeschreven omdat we nog steeds geen druppel alcohol hebben aangeraakt vandaag. Heus waar.

Even later is er voor onze 15 koppige groep een geschikte tourgids van formaat gevonden en doorkruisen we samen met haar de oude gebouwen.

foto: Mark D.

 

 

 

foto: Gunter

foto: Werner

 

 

 

De oude distilleerderij, de tourgids durft zelfs de woorden 'de oudste werkende distilleerderij die nog steeds op dezelfde plek staat' in de mond te nemen, bezit nog 2 werkende generators.

Eén in de vorm van een groot waterrad dat wordt aangedreven door de stromende rivier onderaan de distilleerderij, maar dat nu even niet in bedrijf is door restauratiewerken van het wiel.

Het tandwielwerk en de aandrijfriemen die zorgen voor de krachtoverbrengingen zijn wel indrukwekkend. Evenals de oude stenen graanmolen en de oude ijzeren mashtun die door middel van het grote waterrad kan worden aangedreven.

foto: Werner

 

 

 

foto: Mark D.

Tandwielen waterrad

Oude graanmolen

foto: Wim

 

 

 

 

 

foto: Dirki

 

 

 

DEEL 1/6

BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 3/6