DEEL 1/7

BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 3/7

 

 

 DAG 7: ZATERDAG 19 MEI 2012
Deel 2/7

 

 

 

Tot daar wat de tour doorheen de distilleerderij betreft. We eindigen waar iedereen eindigt tijdens deze Bushmills distilleerderijtour, aan de distilleerderij bar waar we nog maar net op tijd worden tegengehouden of we zouden een glas Bushmills blend achterover geslagen hebben.

De mensen van Diageo hebben namelijk andere plannen hier met ons, plannen die onze lieve tourgids natuurlijk niet kon weten. We zijn zelf ook een beetje verbaasd over Diageo.

We worden namelijk meegenomen naar de sfeervolle Bushmills tastingruimte die speciaal voor onze groep is klaargemaakt.

Dolletjes.

foto: Mark D.

 

 

Op onze onderleggers vinden we maar liefst 7 glazen terug die goed zijn voorzien van whiskey. Want 4cl zijn wij niet gewoon, maar we zouden het wel gewoon kunnen worden. En nog eens 2 glazen gevuld met iets dat niet van naam is voorzien.

Onze gastheer, we noemen hem ook maar gemakelijkheidshalve Robert, neemt ons mee doorheen het hele Bushmills gamma. 

Een veelbelovende tasting om alle 7 bottelingen uit hun range naast elkaar te proeven.

 

foto: Wim

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

We beginnen met de lekkere doordrinkbare white label blend waar dus ook graan whiskey in zit, net als de tweede whiskey: de Black Bush. Deze bestaat echter uit 80% malt whiskey en heeft meer sherry rijping gehad dan z'n voorganger, en dit zo'n 7 jaar lang. De instapversie van hun single malt reeks is de 10 jarige die, zo vertelt Robert, een heel hoog percentage bourbonrijping heeft gehad. En we geloven de man als we zelf ruiken en proeven. De volgende in het rijtje is er eentje die exclusief hier verkrijgbaar is voor de distilleerderijbezoekers. De 12 jarige Distillery Reserve heeft voornamelijk rijping gehad op oloroso sherrry vaten. Veel minder fris dan de 10 jarige, wat niet wil zeggen dat het daarom minder lekker is. Al zijn de meningen daarover verdeeld.

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

foto: Kris

foto: Werner

 

 

 

 

Waar de meningen niet over verdeeld zijn is de 16 jarige. We kennen deze al langer dan vandaag natuurlijk, maar opnieuw verbaasd hij door z'n sterke cassis geuren en smaken. 16 jaar gerijpt op bourbon en sherryvaten, en gemengd en nog even gerijpt in porto vaten.  De opvolger kan bij velen de 16 jarige niet van zijn troon stoten. Nochtans een heel complexe whiskey. Ongeveer hetzelfde verhaal als de 16 jarige, maar dan 21 jaar gerijpt op sherry en bourbon vaten, maar gemengd in madeira vaten en nog twee jaar hierin verder gerijpt.

De twee blinde glazen naast onze onderlegger blijken achteraf een bourbon en een Schotse whisky te bevatten. Opvallend hoeveel rook deze Johnnie Walker bevat, na zoveel zachte whiskey's te hebben gedronken.

Ook de Bushmills new make spirit laat Robert ons nog proeven.

foto: Werner

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Dirki

Chesterfield ten volle benutten.

 

 

 

We hebben een geweldige tasting achter de rug. We zijn Diageo hier heel erg dankbaar voor. 

Niemand heeft het aangedurfd om zijn glazen helemaal leeg te drinken. Het is dan ook nog maar middag en moeten nog enkele uren zowel fysiek als mentaal de dag doorgeraken.

Omdat het middag is, en omdat Bushmills naast een goed uitgeruste shop ook nog een leuk buffetrestaurant heeft, maken we volop gebruik van deze 2 faciliteiten. Morgen gaan we ook naar huis, dus souveniers komen stilletjes aan in het vizier.

Robert deelt in het restaurant nog onze diploma's uit waar op staat dat wij flink wat whiskey kunnen drinken, iets wat wij al wisten en nu eindelijk ook op papier hebben, en weg zijn wij. En allemaal hebben we een goed gevoel overgehouden aan Bushmills en zijn whiskey.

foto: Gunter

 

 

 

 

foto: Kris

 

 

DEEL 1/7

BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 3/7