HOME        INFO


 Werner     Donald R. Greeter      Gunter

Wij kennen elkaar al ruim 38 jaar. Sinds enkele jaren zijn we beide gefascineerd geraakt door Schotland en zijn whisky. Al vele malen hebben we Schotland en (N) - Ierland bezocht, met whisky als de rode draad in onze reizen.
De vele distilleerderijen leidden ons naar de prachtige landschappen en plaatsjes van deze landen. Whisky werd een hobby en een passie. We gingen  op zoek naar een whiskyclub in de streek, maar vonden niets in onze directe omgeving. Zo is het idee ontstaan om er dan maar zelf één op te richten.
En dus op Zondag 28 november 2004 was onze eerste clubavond met wel 10 man aanwezig. Ondertussen is het ledenbestand sterk gegroeid en zijn we een feitelijke vereniging in de gemeente Herselt. Hierdoor hebben we mogelijkheden gekregen, die de club alleen maar ten goede komen. Zo kunnen we, mits een kleine vergoeding, een zaaltje huren waar we onze bijeenkomsten kunnen organiseren.

 

100° PROOF ?

De whiskyterm PROOF stamt uit de beginperiode van het whisky maken.

Het is een handeling die werd gebruikt om de alcoholsterkte van het gedistilleerd product te bepalen. Een bepaalde hoeveelheid gemaakte whisky werd gemengd met een bepaalde hoeveelheid buskruit. Daarna werd het goedje in brand gestoken. Als het vuurtje direct doofde, dan was de whisky UNDERPROOF. Als het mooi bleef branden was de whisky 100°PROOF.Wanneer de boel in je gezicht ontplofte, werd het OVERPROOF genoemd.  
100° PROOF komt overeen met ± 57% alcohol.