TERUG

 

29 APRIL 2015
SINGLE MALT WHISKY SHOP ZAMMEL

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

ER ROERT ENTWAT


De prijzen van bekende single malts gaan tegenwoordig nog steeds de hoogte in als een raket. Eerst langzaam, maar eens aan de aantrekkingskracht van het aardse onttrokken lijkt er geen limiet op te staan. To go boldly where no man met mijn preezakske dikwijls komt. Alle voorspellingen over nakende whisky lochs ten spijt, wil ik nu betaalbare en lekkere whisky kopen en drinken. Onafhankelijke bottelaars en nieuwe distilleerderijen bieden hier wat soelaas. Bij de eerste optie, die van onafhankelijke bottelaars, probeer ik zoveel mogelijk proefsessies mee te maken. “Meten is weten”, weet je wel. Voor de tweede optie proberen we zo veel mogelijk contacten te leggen voor mogelijke bezoeken en informatie.

 

 

 

Laat nu op 29 april 2015 net dat beide opties uitgebreid aan bod komen in de Single Malt Whisky Shop te Zammel. Ginny Boswell van Wemyss Malts komt er enkele bottelingen voorstellen, samen met de door hun recent geopende Kingsbarns Distillery in de buurt van St. Andrews. Tussen de bottelingen van vanavond zat ook de Velvet Fig. Beste Schotse blend in 2015, gekozen door het gerenommeerde Whisky Magazine. Redenen genoeg om weer eens af te zakken naar “de kelder” van Jan Vissers.

 

 

Zoals steeds is de tasting uitermate verzorgd en krijgt iedere deelnemer een boekje met uitgebreide beschrijving van de te proeven whisky’s. Dat maakt het een verslaggever heel wat gemakkelijker en slechts enkele persoonlijke aanvullingen op de geleverde tastingnotes zijn voldoende, en achteraf gemakkelijker leesbaar.

 

 

 

 

 

Ginny begint haar verhaal met de Wemyss familie. De naam “wemyss” zelf komt van de grotten in de rotsachtige kust waar bovenop het familiekasteel gebouwd is, in de buurt van Edinburgh. De familie was al redelijk actief in de wijn business, met zelfs enkele wijngaarden in eigen bezit, toen er zo’n 8 à 9 jaar geleden beslist werd om zelf ook blended whisky te gaan bottelen. Hun landerijen stonden en staan immers al lang bekend als leverancier van hoogstaande gerst voor andere spelers in de whisky-industrie, dus die link was er al. Charles Maclean werd gevraagd om een adviserende rol te spelen, maar ondertussen is het toch Ginny die de onder andere 50 à 60 vaten single malt per jaar selecteert, de notes schrijft en de flessen wereldwijd gaat aanprijzen. Ze bottelen dus niet langer eigen blends, maar ook single malts. Iets drinken dan maar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“TOFFEE TUILE”

Zoals een andere ons zeer bekende bottelaar gebruiken ze een kernwoord uit de tasting notes om de whisky aan te duiden.

Op hun etiket vind je de naam van de distilleerderij wel terug. Bij de andere is het een mysterieuze nummercode. Deze is een single malt van Aberfeldy, gedistilleerd in 1999, gebotteld in 2014 aan 46%.

Ginny weet nog dat het om een refill hogshead handelt. Uit de notes onthouden we limoen toffee bonbons bekleed met poedersuiker. Een drupje water onthult verse braambessen in een “toffee tuile” (= soort brownie). Tabaksbladeren in de smaak en een kruidige afdronk.

 

 

 

 

 

 

“RHUBARB ROYALE”

Eentje van Benrinnes. Altijd interessant. Gedistilleerd in 2001, gebotteld in 2014 aan 46%. Een hogshead, volgens Ginny. De neus: een door dauw doordrenkte boomgaard, verzadigd met afgevallen appels en peren. De smaak: rijke rabarber en gestoofde abrikoos crumble, bedruipt met dikke vla, versterkt met rum. Finish: noga met getoaste noten bekronen dit dessert. Zelf noteren we hier rubber (Benrinnes, weet je wel) en rabarber.

 

 

 

 

 

 

 

“FORAGED FRUIT FOOL”

Blair Athol. 1991 gedistilleerd en 2014 gebotteld. Weer 46%. Ditmaal een bourbon barrel. “Een trip naar de snoep shop om je kers- en zwarte bessenzuigtabletten op te pikken” , “gesuikerde peterselie-achtige stengels” (?????) en kruidnagelrotsjes (deze ken je wel: zie foto).

De smaak dan: een coulis van frambozen en rode bessen met een gemoute biscuit bodem, gepeperd met papaver zaad en anijs. In de afdronk: Juicy Fruits en Allsorts. Even googelen doet meer en meer vermoeden dat Ginny een “sweeth tooth” heeft.

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen heeft Ginny de vaart te pakken en mengt zich tussen de toehoorders.
Wij zorgen wel dat het rumoer niet uit de hand loopt.

 

 

 

 

 

 

Een volgende fase in de groei van Wemyss Malts was het Kingsbarns Project. De bouw van een heuse nieuwe distilleerderij in de buurt van St. Andrews. Ondertussen zijn ze in productie en is het bezoekerscentrum “up and running”. Da’s leuk om te weten!

 

 

De volgende whisky van de avond, in tegenstelling tot de vorigen een blend, is het prijsbeest “Velvet Vig”.

 

 

“VELVET VIG”

Beste Schotse blended malt 2015 volgens het gerenomeerde “Whisky Magazine”. Een blend van 4 single malts, allen ex-oloroso en 4 à 5 jaar oud. 46%. Plompe abrikozen, mandarijntjes, sappige pruimen en rode appels, gebonden met zoete mede en warm leder. En da’s enkel de neus! De smaak dan: sappige gouden sultanes, zachte vijg en Medjool dadels zijn omhult met melkchocolade, gekruid met nootmuskaat en gember. Opkomende zoete hazelnoot en getoaste walnoot in de finale. Aha! ’T Zit hem in de finish: Een luxueuze floeren warmte van kaneel omhult de smaak met eindeloze rijkheid. Heb je ‘m: floer = velvet!

Na het “winnen” zal de prijs wel stijgen. Gelukkig hebben we hiervan al een flesje opzij staan voor volgend seizoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joris van The Nectar, verdelers van Wemyss Malts giet alweer de volgend whisky in.
Terug een single cask single malt.

 

 

 

 

 

“STEM GINGER PRESERVE”

Een Mortlach uit 1995/2014. Uit een refill hogshead en weer aan 46%. Van de onafhankelijke bottelaar die nummers in plaats van distilleerderijnamen gebruikt kennen we cask strength hogsheads. Vergelijken is niet eerlijk, maar deze gedraagt zich als een schaduw van die Mortlachs, en toch noteren we hier al het volgende. Een menu van exotische desserts: het typisch Engelse dessert Ginger Syllabub, rum baba, melkchocolade met appelsien, eindigend met butterscotch versterkte koffie (butterscotch wordt in tegenstelling tot karamel met bruine suiker gemaakt). En dat alles om alleen al de neus te beschrijven. De smaak is een decadent van appelsienlikeur doordrongen gestoomde cake, gebaad in mocha chocolade saus. Rijke gemberstengel zorgt voor een milde finish.

Stel je dit allemaal voor bij een first fill hogshead en cask strength … hmmmm.

 

 

 

 

 

 

“KUMQUAT CLUSTER”

Een andere Speysider. Een Glenrothes 1993/2014, 46%. Een watte? Second refill sherry butt. Een tropische selectie van fruit, genesteld in zachte eik met butterscotch (van bruine suiker!) saus in melkchocolade. De smaak, en die vonden we toch uitzonderlijk, van versuikerde kumquat en gegrilde roze grapefruit, verzacht tot mango in siroop ingekapseld in vers geschaafd hout. A chewy and zesty finish.

 

 

 

 

 

Ondertussen maakt Ginny de “fout” om met onze bende in gesprek te gaan. “Ik was laatst op het Spirits in the Sky festival te Brussel en niemand van jullie heeft een babbeltje komen slaan met mij” vertelde ze met bijhorende pruillip. “Maar Ginny, kleine broer en confrater waren al druk in gesprek met jou toen ik hen onderbrak om te vragen wie de whiskyselecties bij jullie maakte en waarna jij mij uitlegde dat de naam van de distilleerderij nu wettelijk op jullie etiketten moet, wanneer het een single malt betreft. We hebben het nog over Susan Colville gehad, die bij Benromach verkozen is tot visitor manager 2015 door het “Whisky Magazine”!”. “Eh … dan moet ik even afgeleid geweest zijn … “ vertelde ze met blozende kaakjes.

Et voilà! De “fond” voor een geregeld bezoek aan Kingsbarns Distillery in de toekomst is gelegd!

 

 

 

 

 

 

Peated whisky.

“PEAT CHIMNEY”

16 single malts, 12 jaar oud aan 40%. Hartige grapefruit citrus mengt met zilte rook en moutige zoetheid. Frisse menthol smaken van verse limoen harmoniseren met turfkooltjes, smeulend in het vuur. Maritieme karakteristieken van drijfhout en zeewier blijven hangen op de tong. Water maakt de zoete turf in de smaak intenser. Golven van kruiden en zachte rook duren lang in de afdronk.

 

Ondertussen is Ginny vaste klant aan ons tafeltje.

 

 

 

 

 

 

“THE ROCKPOOL”

57.4%! Cask strength. Ginny laat duidelijk merken dat dit wat tegen de company policy is, maar ze heeft hierop sterk aangedrongen omdat het zo’n lekkere Bowmore was. 1999/2014. Een firstfill hogshead, bestaande uit 226 flessen en helaas uitverkocht. Een maritieme melodie van door de zee gewassen keitjes, hennep touw en drijfhout met ziltige kalk. Na een tijdje verschijnt er geurige bloemende rode bessen en vlier. De smaak is zuiver, frisse rook verweven met zwarte bessen en gezouten drop, geserveerd met een bord vol verse schaaldieren en sushi nori. De finish is zacht, zijdeachtig en aanslepend. Wij vinden ook de “typische” grapefruit van oudere Bowmores terug, maar helaas, zoals reeds eerder gemeld: uitverkocht!

 

 

 

 

 

 

 

We maken maar wat graag een plaatsje vrij aan onze tafel zodat Ginny van haar “stew” kan genieten. Was het niet dat Joris de klok in het oog hield, dan waren daar ter plekke al plannen gesmeed voor een bezoek aan Kingsbarns, maar na een interview, tof gesprek en a lot of fun moet iedereen verder niewaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

TERUG