TERUG

 


Presenteerde op zondagmiddag 11 April 2010

Vissers    Vermeire Van Dessel
Whisky  Wandeltrip

 

Woord : J'O (Lidnr.12)     Beeld: Dirk (Lidnr.33)

 

 

 

 

Zet 3 whiskygekken bij elkaar en gegarandeerd spuien ze binnen de kortste keren de meest waanzinnige, al dan niet haalbare, ideeën. Zo ook de heren Vissers, Vermeire en Van Dessel, in de whiskywereld bekend als handelaar, ambassadeur en/of dichter én als lid van 100°proof. Een whiskywandeling in het prachtige Zammelsbroek, dat hadden we nog niet gehad. Er werd gehersenonweerd, geproefwandeld, gewandelproefd en gewoon geproefd. De weg werd uitgestippeld, de stopplaatsen gekeurd en de bijhorende whisky’s uitgezocht.

De nieuwsbrief was amper droog of de zaak zat al vol met naar goede gewoonte alvast een wachtlijst van hier tot aan de dichtstbijzijnde distilleerderij; Het programma werd nog wat bijgeschaafd en opgepoetst en zo brak de grote dag aan.

 Van Dessel, Vissers en Vermeire

 

Stipt op tijd ongeveer verzamelden de gelukkigen die wel een plaatsje hadden kunnen bemachtigen aan de Single Malt Whiskyshop.
Uit de catacomben kwamen drie heren van stand uitgedost in niets verhullende authentieke Schotse klederdracht hun publiek tegemoet. Na een korte intro en een welkomstdram (Pig’s Nose 5y 40% Blended Scotch Whisky) ging het gezelschap op pad.

 

 

 

 

 

 

Aan de Neteoever kregen de geïnteresseerden eerst wat uitleg en wetenswaardigheden over de rivier, zijn geschiedenis en zijn natuurwaarde.

Erik ging verder met de beschrijving van de Auchentoshan ( 18y 53,9% Single Cask for Belgium fresh ex-bourbon barrel date distilled 30/12/1988 Cask n° 4446) die vergelijkingsgewijs aan de River Clyde nabij Glasgow geproduceerd wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Netebrug over onder een schuchter zonnetje en dan rechtsaf naar Houtzagerij Verbeek-Willems waar de eigenaars op bevattelijke wijze de verschillen tussen Amerikaanse en Europese eik duidelijk maakten. Op interessante vragen volgden interessante antwoorden en weldra stonden de wandelproevers in groepjes geanimeerd te discussiëren onder het genot van een toepasselijke Benriach ( 1988 20y 53% Virgin Wood bottled exclusively for premium spirits cask n° 4019 bottle 185/290 Hogshead).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via een gat in de omheining volgde een “Great escape” richting Varendonk waar gids Jo honderduit vertelde over dit door Natuurpunt beheerde stukje unieke en gevarieerde natuur.

 

Bosanemonen, speenkruid en hondsdraf kleurden de bodem en in de bomen en struiken weerklonk een brede waaier aan vogelgeluiden.

 

Een Haviknest werd gespot en kon op veel belangstelling rekenen.

 

 

 

 

 

 

 

Verder ging het richting kijkhut. Aan de grote plas, een overblijfsel van turfputten werd een bijhorende Longrow 10y 100°proof 57% single cask for Belgium (The Nectar) fresh ex-bourbon barrel) op handige en gepaste wijze door Jan uitgeschonken. Terwijl Erik zijn whiskyverhaal deed gaf Jo uitleg over de vele watervogels die hier pleisteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over af en toe modderige stukken bereikten we een ruig grasland dat met enige fantasie de Grouse zou kunnen herbergen. Aan de hand van enkele afbeeldingen en met de hulp van een flink uit de kluiten gewassen Famous Grouse 21y (malt whisky 43%) werd dit beeld nog versterkt en even waanden we ons op één van de Moors in Schotland. De door Jan verstrekte notaboekjes en schrijfstokken werden driftig gebruikt om de uitgebreide informatie te noteren.

Opnieuw aan de Nete volgde een kersvers vers waarin Jo een ode bracht aan zijn geliefde rivier.

 

 

 

 

 

 

 

Nete nete

 

Nete nete groenvallei
hier loop ik zo vaak voorbij
voor het leven op de vlucht
onder de wijdgespannen lucht

nete nete spoel me rein
op je water drijft de pijn
al wie aan je oever woont
heb je al je kracht getoond

nete nete maak me blij
waar je stroomt voel ik me vrij
wordt het donker in de nacht
‘k weet dat je altijd op me wacht

nete nete laaf mijn dorst
druk me teder aan je borst
laat me rusten in een bocht
in vrede die ik altijd zocht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de overkant, verscholen in de “sperrebossen” wachtte het hutje dat furore maakte bij de viering van 450 jaar Zammel. Eén van de bouwers gaf wat meer uitleg over deze festiviteiten en de proefwandelaars konden ondertussen genieten van een bord stevige Flierefluitersoep en Flierefluiterbrood. Flierefluiter, het geesteskind van Vader Peter Vissers verbaasde ons eens te meer door zijn veelzijdigheid.

 

 

 

 

In het rokerige sfeertje van dit pittoreske bouwwerk kwam een zwaar geturfde Big Peat ( 46% Islay blended Scotch malt whisky Small batch) de stemming nog versterken.

 

 

Dit straffe Islay mengsel maakte de tongen los en onder lichte dwang werd het laatste stukje van deze afwisselende wandeling aangevat.

 

 

 

 

 

 

Langs de meanderende Nete bereikten we tenslotte het eindpunt. Binnen in de Single Malt Shop volgde nog een Arran ( 1997 12y 43% L.E. The Rowan Tree) als afsluiter. Eric en Jan namen afscheid van de wandelaars en werden op hun beurt bedankt door de enthousiaste liefhebbers.

 

Er werd ’s avonds alvast vooruitgeblikt naar een volgende tocht. Die zit er ongetwijfeld aan te komen zo ergens op een zonnige herfstdag in de Kempen.

Alvast een geslaagd initiatief van Jan, Eric en een beetje Jo.

 

Ook nog dank aan de familie Vissers voor spijs en drank en aan Dirk voor de fotoreportage.

 

J’O

 

 

TERUG