TERUG

 

TastToe in Kampenhout
 zaterdagavond 12 april 2008

Verslag en foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

Wish I had an Angel

Een vraagje van lid n°24 was voldoende om het stalen ros van stal te halen. Het was immers deze avond dat Aoife O’ Sullivan en Jaclyn McKie een Ierland-Schotland master class gaven. Niet enkel dat, maar ze hadden elk ook een vat whisk(e)y meegebracht.
In geval van Aoife was het een vat Connemara, selected for the Nectar. Bij Jaclyn was het een Arran, Sweet Angel van Daily Dram.
Er werd ter plaatse gebotteld en deze bottelingen zouden ook deel uitmaken van de master class.

 

Aoife O' Sullivan
Cooley Distillery

Jaclyn McKie
Arran Distillers

 

 

1. ROBERT BURNS BLEND

De eerste whisky van de avond is deze Arran blend. De distilleerderij is patroon van de Robert Burns Society en als eerbetoon aan Schotland ’s grootste dichter brengen ze deze op de markt. 5 jaar oud en 40%vol. De verhouding in deze Burns Blend is 40% malt en 60% graan.

Ondanks “maar” 40% toch alcohol in de neus. New make (vers distillaat) met citrus, wat te verwachten was met maar 5 jaar op de teller. De neus maakt fysieke reacties los. Waarschijnlijk herinnert mijn maag de ontmoeting met de spirit van Loch Ewe nog. Gelukkig verdwijnt de new make geur wel een beetje. Oef! Dan komen er hints van bananen. Prikkelt nog wel in de keel, maar is best drinkbaar.

 

2. INISHOWEN

Zachte neus en zachte smaak. Gekonfijt fruit, zachte purperen pruimen. Deze blend van Cooley heeft ook ongeveer de verhouding 40/60 malt/graan.

 

 

3. ARRAN SWEET ANGEL

Daily Dram botteling, gedistilleerd in 1998 van Arran, bourbon gerijpt. Het vat is dus aanwezig in de shop en men kan ter plaatse een fles laten vullen door Jaclyn. Allerlei soorten appels in neus en mond. Weer die banaan. Wat verrast door de alcohol, 56.2%vol, die naar de neus trekt. Vanille en karamel in de smaak. De karamel verschijnt later ook in de neus. Afdronk is lekker bitter en peper.

 

 

 

4. COOLEY DARK ANGEL

11 jarige ongeturfde whiskey van 46%vol. 212 flessen zijn er maar van. Complexe leuke neus. Er zit van alles in. Een ware ontdekkingstocht. Verf, maar dit keer geen plakkaatverf. 
Mix van fruit. Vooral gele abrikoos. Lange zalige afdronk
.

 

 

 

5. ARRAN PINEAU DE CHARENTES FINISH

8 maanden nagerijpt op 25 jaar oude wijnvaten, meen ik verstaan te hebben.
Gebotteld op 55%vol. De smaak is heel goed in balans en gaat naar een schitterende afdronk van donkere druif. Weer een knaller van Arran! Zoals lid n° 24 zegt: “I love this distillery”.

 

 

 

 

6. CONNEMARA CLASSIC

“Turf in water”. Fruitige smaak. Glimp van “bigger and better”. Ontdek ook wat plantaardige aroma’s. Heide! Turf verdwijnt in de neus. Spijtig van de 40%vol.

 

 

 

7. ARRAN SINGLE SHERRY CASK

Gedistilleerd in 1996 en dus 11 à 12 jaar oud. 56.2%vol en slechts licht “gesherried”. Mag wel na die te zware fino botteling van verleden jaar. De afdronk is uitdrogend. De neus verandert, rozijnen, en is totaal anders dan de afdronk. Interessant!

 

8. CONNEMARA CASK TASTTOE

Het vat, 15 jaar oud, ligt zusterlijk naast dat van Arran in de shop en Aoife vult graag af voor u na de tasting. Voor de tasting werden die honneurs waargenomen door een lid van FULLDRAM. Verkozen tot beste whiskyclub van België. Kon het toch niet laten om op de vraag of ik wilde proeven te antwoorden: “No, thanx. I’ve got my own cask”. Ik wist natuurlijk dat er een fles van in de line up stond. (Seg, ik ben wel niet dom hé!).

Weinig initiële turf in de neus en vooral fruit. Kalksteen met vanille, citrus. Turf komt later. De gebruikte bourbonvaten komen van HEAVEN HILL. Bij de eindscore, na de tasting, is deze voor mij de overtuigde winnaar.

Gekend probleem...

 

 

 

Na de tasting hebben we nog wat bijgepraat met beide dames. Ze waren zeer te spreken over het voorbije whiskydiner in de Cluysenaer. Een “ladies only night”. Heel wat van de aanwezige dames waren enthousiaste whiskyliefhebbers en deden hun beklag dat ze geweerd werden uit de whiskyclub van manlief. “Whisky, dat is iets voor mannen!”, is het veel gebruikte argument.
Ter info: 100°PROOF telt wel vrouwelijke leden. Jaclyn had het menu meegenomen als aandenken.

Voor hun wachtte het vliegtuig en voor ons Primus Haacht, chilled but unfiltered.

 

 

PS: Foto’s zijn getrokken zonder flits, dus wat wazig, sorry.

PPS: Lees ook het verslag van de Scotland vs Ireland toer in België door Jaclyn McKie op http://www.arranwhisky.com/