TERUG

 

 

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

... en Pierre, wat hebben ze gewonnen?

                                                  (Berend Boudewijn Kwis)

Eerst en vooral een plaatsje bij de “Old Timer Tasting” van de Single Malt Whisky Shop te Zammel.  Een tasting die Jan Vissers daar elk jaar organiseert voor zijn “trouwste” klanten. Om die klanten een eerlijke kans te geven deze unieke tasting te kunnen meemaken is hij de manier van “uitnodigen” nog steeds aan het perfectioneren. De “manier” dit jaar was om de vroege vogels de beschikbare plaatsen te gunnen. De eerste 33 aanwezigen bij het openen van de Shop op zaterdagochtend 17 november om 9h00 konden zich bij de gelukkigen rekenen. Onnodig te vertellen dat onder grote persbelangstelling de eerste kouwkleumen al om 7h30 voor de poort stonden. Gesterkt door koffie en gebak weliswaar, gratis geserveerd door diezelfde Whisky Shop. Na deze kleine administratieve werkzaamheden waren we zeker: we zijn erbij!!!

Inschrijvingen Old Timer Tasting

 

 

 

 

30 november 2012, 19h30. Lekker beetje stressen! De deuren van de tastingkelder zijn nog afgesloten en de zenuwen krijgen de overhand. Net voor het partijtje “cask”-voetbal op de parking dreigt uit de hand te lopen wordt de sleutel omgedraaid en kunnen we afdalen naar het “verleden”. Daar werden we verwelkomd door Dhr R. Burns. Een graaggeziene gast bij Arran Distillery, daar ze zijn homecoming feestje van enkele jaren geleden drankgewijs hebben mogen verzorgen.

 

 

 

 

 

De andere glazen zijn reeds ingeschonken want we mogen blijkbaar “blind” proeven vanavond.

Mario Groteklaes en Jan Vissers kondigen aan dat er tijdens de tasting ook een Schotlandkwis zal lopen met tal van prijzen.

Tevens zal de eerste fles Jura verloot worden van een wedstrijd, die over gans de wereld loopt.

Elke shop heeft er 2 gekregen om de deelnemers van de wedstrijd, een kaart waarop de deelnemer 13 symbolen van bijgeloof moest aanduiden, te kunnen belonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een onschuldige kinderhand, behorende tot de jongeheer Mauro Vissers, trok de gelukkige winnaar ... en Pierre, wat hebben ze gewonnen? Een Jura 21 Years! Ikke!

En dat was nog maar ’t begin van de prijzenregen! Ah ja, want Schotland is toevallig een van m’n specialiteiten. “Mijn Miranda zegt dat ook altijd, zoals jij Schotland ... ja, zo kan ik Schotlanden hé”. Whisky n°1 dan maar?

 

 

 

Zacht, paars. Over donkere frambozen naar vanille. Suiker en het bittere van zeste. Onrijpe banaan.

Groot was de verrassing toen dit de 30 jarige Fettercairn bleek te zijn.

De distilleerderij is aan een serieuze remonte bezig, nu ze gerijpte spirit hebben met heel wat minder sulfer, gedistilleerd na het vervangen van de roestvrije condensers door koperen, maar dit niveau had ik niet verwacht!

 

FETTERCAIRN
30 YEARS  43.3%

 

 

 

 

 

Whisky n°2. Gekookte aardappelen was mijn eerste indruk, maar dan! Vol middenstuk en wat rook tegen gehemelte. Fruit. Bijna floraal. Guimauve snoepjes. Heftig!! Eerst voor de Linkwood gehouden, maar tot onze ontzetting was het de Jura! Verrasing van de avond, ja, daar was iedereen het achteraf over eens!

 

JURA 1976
35 YEARS  46%

 Guimauve snoepjes

 

 

 

Chocolade en hout. Zeste van appelsien. Aangenaam zuur in de neus. Vegetaal in de smaak, stengels. Peperig en tanine. Op de tong een beetje olie, maar droogt uit. Droog dus, maar de sherryrijping kicks in! Dadels, vijgen en rozijnen. Paarse bloemen.

Had ik reeds mogen proeven in SITS en aangezien het ééntje van de 7 moest zijn, was deze duidelijk de Auchentoshan.

 

AUCHENTOSHAN1979
32 YEARS  50.5%

 

 

 

 

 

 

De kwis tussen de whisky’s zorgt ondertussen voor sfeer en humor in de gelederen. 

 

 

Wegmijmeren met de getoonde beelden uit Schotland, kastelen, distilleerderijen en muziekbands (Nazareth, Love hurts, komt uit Schotland ?!?) gaat heel goed samen met een glas van hun nationaal product.

 

 

 

 

 

Runner up voor dé fles van het voorbije Sits, de Girvan, verraadde zichzelf door de nail polish remover en kokos. 

Er stond maar 1 graanwhisky geprogrammeerd deze avond, vandaar. Was toch weer een geweldig festival, daar in Leuven. Hetzelfde kan gezegd worden van deze grain uit Girvan. 

We zijn sowieso al fans van oude graanwhisky’s, maar ik durf er mijn prijzengeld onder te verwedden dat de aanwezige leden bij deze wegdromen naar een voorbije clubreis ... mét een bezoek aan deze mastodont in Girvan, eigendom van de familie Grant. Die Grant’s van Glenfiddich dus.

 

GIRVAN 1964 48 YEARS  49.3% THE NECTAR OF THE DAILY DRAM

 

 

 

 

 

N° 5 heeft een zachte neus. Duidelijk sherryinvloed, maar precies andere sherry dan dat we gewoon zijn. Tabak en chocolade. Eerst subtiele aanzet, maar blijft groeien. 

Welke master blender werkt zoal met ander dan de bekendere sherry’s en heeft tabak en jonge lemoen als kenmerk in z’n whisky? 

’T Is Richard Patterson van Whyte & Mackay! Was ’t een kwisvraag, ‘k had weer iets gewonnen!

 

DALMORE VINTAGE 1978 
32 YEARS  46%

 

 

 

 

Prijzengeld

 

 

 

 

 

Oud. Mohito. Met wat lucht vinden we tabak in de afdronk. Thee. Vanille. Houten kistje. 

Kan zich naar mijn mening moeilijk staande houden, vanavond, tussen al dat andere geweld. 

Misschien onterecht. Toch even de wenkbrauwen gefronst toen men vertelde dat dit de Linkwood was ... .

 

LINKWOOD 1984 28 YEARS  48.7% THE NECTAR OF THE DAILY DRAM

 

 

 

 

 

 

Tze top ofte bill en potentiële winner van de avond kwam nu aan de beurt (werd in de echte wereld “maar” 2de, na de Auchentoshan denk ik). 

Donkere kleur en lekkere sherryaroma’s. Zwaar, maar het zurige hield hem fris! Vettig op de tong, met net genoeg tanine om je tong nog te voelen. 

Rijke smaken uit het sherrymilieu van Luikse perensiroop (no fun intended zenne) rozijnen en chocolade. Dankzij de olie, een afdronk van hier tot aan’t kaske. 

Oude Glengoyne op sherry, mtja, dat heeft wel iets bij mij!

 

GLENGOYNE 1972 
40 YEARS  55.5% 
MALTS OF SCOTLAND

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor we deze alweer VIII ste Old Timer Tasing konden afsluiten, moesten eerst nog de prijzen onder m’n teamgenoten verdeeld worden en ... Pierre, wat hebben ze gewonnen?

-Springbank Fleece

-waterkan Glendronach

-Classic Malts paraplu

-Dalmore glazen met bodem waar je “iemand mee kunt doodslegen”

-WhiskyDVD

-Glendronach T-shirt

 

M.a.w.: waar, wanneer en hoe kan ik inschrijven voor IX?

 

 

 

 

 

TERUG