TERUG

 

 

Verslag ingestuurd door Werner (Lidnr.02)

 

SINGLE MALT WHISKYSHOP te ZAMMEL presenteerde op VRIJDAG 07 DECEMBER 2007
OLD TIMER TASTING III

MET DE VOLGENDE INDUKWEKKENDE LINE-UP

 

 

 

Ondanks wat je zou vermoeden waren ik en grote broer Gunter er deze keer niet bij!

 

 

VRIJDAG 07 DECEMBER 2007

Een typische herfstavond zoals er wel meer zijn deze winter.
Als eerste aangekomen in onze gehuurde chalet, gelegen in hartje Ardennen. Hier zal ik samen met gezin en ook met grote broer en zijn familie het weekend doorbrengen, zodra ook zij gearriveerd zijn. Quality time!

Het wachten wordt aangenaam wanneer je buiten op het terras van de chalet een trappist, afkomstig uit de dichtsbijzijnde tappistenabdij, kunt degusteren. En ja het is buiten koud en guur en allerminst terrasweer...
et alors?

 


 

Later op de avond zijn alle ingrediënten aanwezig om "dat andere evenement" hier een 
160 km vandaan doen te vergeten.

 

 

En toch, het onderbewustzijn krijgt de bovenhand...

 

 

 

Maar omdat we weten dat 160 km landinwaarts onze staalflesjes deskundig gevuld zullen worden, en Dirk K. (Lidnr.33) wat beeldmateriaal verzameld, voelen we ons al vele beter en kunnen we genieten van hetgene er hier in de Ardennen gebeurt.

 

 

 

DINSDAG 12 FEBRUARI 2008

Eindelijk een open plaatsje gevonden in zowel Gunter als mijn agenda, en zo kunnen we toch al één helft van de old timer tasting beleven.
Omdat ik noch Chesterfield zetels noch open haardvuur bezit, gaat de TV en DVD aan. Uit het verleden weten we dat dit werkt. Zo herinner ik mij nog de TV beelden van de tocht door de woeste Highlands, gezien door de ogen van een treinbestuurder vooraan in de trein, terwijl wij genietend van onze Springbank 21y deze beelden tot ons namen, en ons zo toch even in Schotland waanden.

Omdat we net beslist hebben dat de tijd rijp is om in de lente van 2009 de trip naar de Outer Hebrides* te maken, gaat het DVD-schijfje van de geweldige BBC docureeks Coast*  in de speler. Ik kies de aflevering van... de Outer Hebrides en onze tasting kan beginnen.

COAST
Deze BBC reeks is eigenlijk een visuele trektocht van meer dan 20.000 km rond de kustlijn van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hierin worden de hoogtepunten langs de Britse en Ierse kustlijn op een aangename manier onder de loep genomen. 29 Afleveringen lang en verdeeld over 3 reeksen.

OUTER HEBRIDES of WESTERN ISLES
Deze dun bevolkte groep eilanden (oa. Lewis, Harris, Uist, Barra,..) vormen de buitenste rand van Schotland. Enige link naar whisky is misschien het waarde gebeurde verhaal van Whisky Galore, een boot met duizenden flessen Scotch Whisky aan boord die zonk in 1941 ter hoogte van het eiland Eriksay. De bewoners hadden de tijd van hun leven. Van deze feiten is later een boek en film verschenen.

 

 

 

Vervolgens wordt ons eerste staalflesje blind gekozen:

GLEN GRANT 37y 53,3% Dist.05/1970  Bot.10/2007  Duncan Taylor

Ruikt naar oude in boenwas gezette meubels in oma's kamer, met fruitige ondertonen van abrikoos. Daarna nog zurige citrusgeuren die later evolueren naar zoete caramel. De geur zet zich voort in de smaak. Overheersende abrikoos in de mond. Later na het wegebben komt er natte tabak naar voren.
Na een tijdje staan overheersen alcoholgeuren. Dit is raar want normaal is het andersom.
"But still, the best Glen Grant we've ever tasted!"

 

 

 

BRORA 30y 55,7% O.B.  Bottled 2007

Van de uitgever van onze stalen hadden we te horen gekregen dat dit naar zijn bescheiden mening de topper van de avond was. Nu ons nog overtuigen.

In de neus zurig rook in combinatie met plakaatverf en inktpotjes zoals die vroeger de schoolbanken sierden. Na een tijdje verdwijnt de rook en krijgen tropische fruittonen de bovenhand. Interesting.
En nog evolueert de geur. Ditmaal een wandeling door de haven langs een boot met verse teer op het dek.
De smaak heeft iets van "citrusrook" moest dit woord bestaan. Een pas brandende turfstapel op strand, geteerd scheepstouw.
Een zekere mufheid blijft over in de mond.

 

 

 

Op de tastingnotes noteer ik verder nog: Eens op het eiland Lewis, zeker de Shiant eilanden bezoeken to meet some friends of mine: The Puffins!
Bon,

SPRINGBANK 38y 54% Dist.10/1968 Bot.12/2006  The Whisky Fair

De geur van kokos opvallend aanwezig in deze oude Springbank die gerijpt heeft op een sherry hogshead. Natte asfalt na een warmteonweer op een hete dag. De geur van de fluwelen huid van een ongepelde rijpe perzik. Vrij complexe en veelbelovende geur.
Het mondgevoel is verwarmend en vol maar wordt 10 seconden na doorslikken droog en bitter.
Wat achterblijft is de smaak van een rijke abrikozentaart, zeg maar smurfentaart zonder de room en met een lichte bitterheid.

 

 

Door tijdsgebrek wordt deze sessie onderbroken en zetten we deze enkele dagen later verder.
We doen dit na de 2e whiskinitiatie die we op vraag van de gemeente Herselt hebben gegeven. Daar dit geen clubgebeuren is, moeten er door ons glazen worden voorzien wat nadien een berg afwas met zich meebrengt die nog tot diep in de nacht wordt voortgezet. We komen nogmaals tot besef dat we er goed aangedaan hebben om de leden zelf hun eigen glazen op onze clubtastings te laten meebrengen. Ieder is zo verantwoordelijk voor zijn glazen en of deze glazen bij aanvang van de tasting al dan niet proper en vrij  van enige geuren zijn.

Whiskyinitiatie gemeente Herselt

 

De afterwastasting wordt ingezet met de 30 jarige Talisker.
Zo wordt afwassen nog leuker...

 

 

TALISKER 30Y 50,7% O.B. Bottled 2007

Sta me toe om te zeggen dat hier onze persoonlijke verwachtingen niet worden ingelost. Talisker fans, waartoe ikzelf ook behoor, zullen het niet graag horen maar naar mijn bescheiden mening is dat deze 30 jarige geen meerwaarde biedt ten opzichte van de
18 jarige en zelfs de 10 jarige. De aankoopprijs mee in acht genomen natuurlijk
die, voor iemand die moet werken om zijn loon, tot welke groep ik zelf ook behoor, meetelt.
Deze 30 jarige had veel alcohol in de neus met oppervlakkige sinasgeur en natte asfalt na een lange droge zonnige periode. In de smaak vindt je de sinas terug en de gekende peperachtigheid van Talisker. Verder zoeken naar smaken levert niet veel anders op dan wat kalissehout in de nasmaak.

 

 

CONVALMORE-GLENLIVET 30Y 61,1% CADENHEADS

Hier een ander verhaal. Onze eerste Convalmore dus weten we niet wat te verwachten van deze malt whisky van de in 1985 gesloten distilleerderij.
Ook interessant omdat we voor onze eigen clubtasting van 13 april eentje opzij staan hebben van Dun Bheagan.
De geur van suikerspin op de kermis, hete pickwick thee met extra veel citroen in. De geur van deze whisky zet aan tot proeven. Hier nog meer lekkere verassingen. De pel van witte pompelmoesen, nog steeds thee en ook een bitterzoet mondgevoel. Ook de smaak is aanwezig van Orangettes.
De aangename lekker nasmaak is van overrijp versuikerd fruit met vooral ananas. Voor mij een topper en een ontdekking in de line-up.

 

 

Het laaste staaltje van de "Old Timer Tasting" ging voor de bijl tijdens een concert van de Welshe groep "Stereophonics". Welliswaar op DVD, maar hun concert van 3 weken geleden in de AB te Brussel lag nog vers  in ons geheugen.

 

BOWMORE 41Y 44,5% Dist.05/1966 Bot.10/2007 DUNCAN TAYLOR

De geur verraad oude Bowmore. Die specifieke roze pompelmoesgeur waar ik, in tegenstelling tot de boenwasgeur die vele oude whisky's met zich meedragen, niet genoeg van kan krijgen. Ook nog een hint naar vanille en een onvermijdelijke lichte boenwasgeur maar die later verdwijnt achter de pompelmoes. Lekker. Eentje om te blijven neuzen.

De geur zet zich verder in smaak. Een gevecht tussen zoet en zuur. Alsof je echt een stuk pompelmoes in je mond neemt. Ook passievruchten. Het fruit overheerst wel, waardoor de term "whisky" voor sommige misschien  zoek is. Geen maritieme of enige rook merkbaar wat je misschien van Bowmore zou verwachten. 41 jaar heeft dit alles weggevaagd. Een fruitbom. De nasmaak heeft iets van een fruitella snoepje met aardbei smaak. Lekker, echt lekker!

 

 

Tekst en foto's: Werner (Lidnr.02)
Met dank aan Dirk K. (Lidnr.33) voor de foto's van de flessen die net als hij op de betreffende tasting aanwezig waren.

 

TERUG