TERUG

 

 

NIKKA tasting met Sayumi Oyama, European brand ambassador
19 november 2013 TastToe, Kampenhout

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

Sayumi Oyama

 

NIKKA. Een van de twee grootste spelers in het Japanse whisky-universum. De andere grote speler wordt steeds ontwijkend vernoemd als “the other one”. Er is immers altijd wel iemand in het publiek te vinden die dan de naam “Suntory” laat vallen, of in een omgekeerde situatie “NIKKA”. Dit op zich is al een indicatie van de complexiteit van dat Japanse whisky-universum. Onderlinge samenwerking tussen deze 2 spelers of de 5 andere Japanse distilleerderijen is praktisch onbestaande en de respectievelijke firma’s zijn dan ook op zichzelf aangewezen voor het produceren van de “malts” en “grains”, nodig voor hun blends. Zowel NIKKA als die “andere” hebben elk 2 distilleerderijen om aan hun eigen vraag te voldoen. Waar “die andere” de diversiteit onder andere zoekt in verschillende type stills, giststammen en afwijkende productiemethodes, beperkt NIKKA zich tot het variëren van peating levels, cask management en een extra malt uit een Coffey still. Vroeger was er ook nog de malt van Ben Nevis uit Schotland, maar sinds NIKKA overgenomen is door nog een grotere firma, worden enkel malts van Yoichi en Myagikyo gebruikt, aangevuld door malt én grain uit de Coffey still. Deze laatste bevindt zich in de Myagikyo distilleerderij, zo’n dikke 100 kilometer van Fukushima in Sendei.

 

 

 

Taketsuru

 

 

 

 

Het verhaal van NIKKA begint zoals gewoonlijk met Masetaka Tatsuru. Reeds in 1918 begaf deze zich naar Schotland om de geheimen van het Schotse levenswater te doorgronden. Eerst aan de universiteit van Glasgow, daarna in de Longmorn distilleerderij en Hazelburn. Hij leerde er z’n Schotse vrouw kennen en trok terug naar Japan om er de eerste Japanse whiskydistilleerderij te bouwen, Yamazaki.

In de jaren ’30 bouwde hij dan uiteindelijk zijn eerste eigen distilleerderij, Yoichi. Meer details zijn te vinden, maar die krijg je op Japanse tastings niet te horen!

 

 

 

 

De whisky dan:

 

NIKKA ALL MALT  40%

 

100% malt. Volgens de S.W.A. regels een blended malt, samengesteld uit single malt van Yoichi, Myagikyo en uit de Coffey still.

De neus en smaak zijn zuiver. Exotisch hout, ronder dan ceder en zou zelfs fruit kunnen zijn. Frutella appelsien.

Verrassend veel body voor “maar” 40%.

De afdronk warmt lang na en geeft een toetsje likeur prijs, elixir. Lekkere en in Japan immens populaire “drink”whisky.

 

 

 

 

 

NIKKA FROM THE BARREL  51.4%

 

50 cl. 60% grain (maïs) uit de in 1969 uit Schotland overgekochte Coffey still, gerijpt in hermaakte vaten (decharred/recharred), aangevuld met Myagikyo malt, gerijpt in ex-bourbon en ex-sherry, en Yoichi malt, gerijpt op nieuw hout, en dit alles nog op een bourbonvat gefinished.

Eerste neus van hout en vanille. De smaak is eerst intens, om daarna wat af te zwakken en sterker terug te komen in de afdronk. Bitter en appelsien, naar guave met alcoholprikkel.

Komt wat karamel en vanillesuiker. Warmt na.

Prettige en praktische kennismaker met Japanse whisky, zeker naar prijs/kwaliteit toe.

 

 

 

 

 

NIKKA COFFEY GRAIN  45%

 

Volgens de data die we van Sayumi krijgen is de gemiddelde leeftijd van deze graanwhisky 12 jaar. Gerijpt op remade & recharred vaten. Banaan en kokos in de neus doen vermoeden dat er veel koper in de Coffey still zit.

Er wordt een iPad doorgegeven met een foto van de goed geïsoleerde distilleerderijkolom omdat de bijhorende beamer niet werkt.

Het ontbreken van nail polish remover tussen de aroma’s zegt dus meer dan een foto.

Ook wat hout in de neus, maar de neus is merkbaar afgetopt.

 

 

 

 

NIKKA COFFEY GRAIN 2000 11 Y  63%

 

Een single cask! Hogshead ex-bourbon.

Aroma’s van cederhout en appelsien. Aangenaam bitter. Er is afdronk!

Een volle smaak, dik ok.

De 63% doet hem aangenaam tintelen.

WOW, over ’t geheel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIKKA MYAGIKYO 15 Y  45%

 

“Speyside style” wordt ons verteld.

Vooral sherryrijping. Licht in de neus en in de smaak, maar toch vol.

Lekker licht fruitig.

 

 

 

 

 

 

NIKKA TAKETSURU 21Y  45%

Deze blend wint regelmatig internationale prijzen. In de neus ruik je graan en die doet sowieso aan een blend denken. Het is vooral de smaak die hem speciaal maakt. Rokerig en vlezig. Dat laatste zet zich ook verder in de afdronk. Het effect van Yoichi in deze blend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIKKA YOICHI 20Y  52%

 

Een mix van sherry en recharred bourbon rijping. Tot wat de 12 jarige Yoichi moet worden gebruikt men gemoute gerst met 23 PPM. Boven de 12 jaar gaat men hoger dan die 23 PPM.

Deze 20 jarige heeft rokerig vlees en is heel complex. Fantastische en lange afdronk. Super en maar 239.25€ ... .

De 10 jarige heeft ook wat rijping op witte eik gehad en hier mikt men op peaty/salty.

De 12 jarige heeft bourbon/sherry rijping en het doel is hier spicy/fruity/peaty.

 

 

Weeral helemaal opgefrist sluit ik deze Nikka tasting af. Toch ook weer wat bijgeleerd! Mizuwari is 1 part whisky, 2 part water en dan 3,5 keer roeren. Ik dacht verkeerdelijk 13 keer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als uitsmijter wordt er aan Sayumi gevraagd waarom men geen Japanse whisky distilleert van rijst?

Goeie vraag eigenlijk, maar in Japan wordt reeds lang sterke drank gedistilleerd van rijst, namelijk shochu.

Daarmee gaan concureren zou zinloos zijn.

Natuurlijk haalt Angelo wat didactisch materiaal uit de rekken om het antwoord visueler te maken.

 

 

 

TERUG