TERUG

 

 

 

JAPANSE WHISKYTASTING, NIKKA ON TOUR!

SINGLE MALT WHISKYSHOP
Zammel, 01 April 2011

Foto & verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

 

Zoiets klinkt alvast veelbelovend! 

Niet verwonderlijk dan ook dat er vele clubshirts te zien waren op 1 april in de tastingkelder van Single Malt whiskyshop te Zammel. 

Op het vorige “Spirits in the Sky” festival te Leuven had ik al vluchtig kennis gemaakt met Geraldine Landier, de voor vanavond aangekondigde “deskundige begeleiding”. Ze vertelde er me dat ze werkt voor La Maison du Whisky in Parijs en soms helpt aan de stands van Nikka en Irish Distillers op de whiskyfestivals. 

Vanavond zouden we dan meer diepgaand kunnen proeven van haar kennis aangaande Japanse whisky, meer specifiek van Nikka.

 

 

 

 

Helaas pindakaas ...

Geen aprilgrap, maar toch was ze er niet! Volgens ingewijde bron was het effe niet oppurtuun dat La Maison Nikka tastings verzorgt.

De slides van de presentatie waren er wel, alsook een vervanger voor Geraldine die liever onbekend wilt blijven. Voor de kenners: hij rijmt op pindakaas!

Treuren helpt niet, dus laat de spelen hun aanvang nemen!

 

 

 

 

 

NIKKA “WHISKY FROM THE BARREL” 51.4%

 

Double matured blended whisky. Dat is al een mond vol! 

De neus gaat over hout, terpentijn naar cederhout tot geplet exotisch fruit (squashed). De smaak is ook hout en toetsje vanille. Afdronk is tropisch hout en een zoet toetsje. De neus houdt extreem lang. Tropisch hout, maar zoet begint hier te overwegen. Bitterheid van noten. 

Deze is een blend van Yoichi, Miyagikyo en Grain. Voor z’n prijs toch beetje een aanrader!

 

 

De ondertussen alom gekende “officiële” verhaal van Japanse whisky en dan specifieker het verhaal van Masetaka Taketsuru, oprichter van Nikka, wordt uit de doeken gedaan door A. Noniem.

 

 

 

 

 

TAKETSURU 12Y 40%

 

Genaamd naar de oprichter dus. 

Deze blend volgt de filosofie van de oorspronkelijke whiskyhuizen in Japan: mizuwari. Mizuwari houdt in dat men een verhouding whisky van ½ op ½ water neemt, gedronken met veel ijs. 

Niet onbelangrijk je deze filosofie eigen te maken alvorens je je waagt aan deze dram! Anders komt hij in eerste instantie wat flets over. De eerste neus is die van hoestpastilles zonder suiker. Daarna hooi met alcoholprikkel. Het witte van een grapefruitschil. En er komt nog wat karamel in de smaak bij.

 

Dan is het tijd voor de eerste sinle malt van de avond. Ik zweer het! Ik heb er tot nu toe nog geen gedronken vandaag!

 

 

 

 

 

 

YOICHI 10Y 45%

 

Deze komt uit de eerste distilleerderij van Nikka, toen nog Dai Nippon Kaja Company genoemd. Gebouwd in de jaren ’30 naar Schotse “normen” en nog steeds de producent van wereldwijd erkende lekkere whisky. 

Eentje uit 1987 werd zelfs eens gekozen tot beste whisky van de wereld, maar dat is dan weer een ander verhaal. Intensere neus dan de Taketsuru. Ook hier gras en hooi in de neus. 

Uiteraard minder waterig en heel wat rook in de afdronk. Gestoofd fruit! Een echte Highland stijl. 

Het is ook de allerlaatste distilleerderij ter wereld waarvan de stills nog direct verwarmd worden met een kolenvuur!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MIYAGIKYO 10Y 45%

Hier wilden we wel wat meer van weten. Als thuisadres van deze distilleerderij wordt Sendai opgegeven en de actualiteit leert ons dat dit gebied onlangs getroffen is door een aardbeving én een tsunami! Er is inderdaad wat schade aan de distilleerderij, vooral kapotte vaten dan. Dit wordt verklaard door het feit dat ze zich zo’n 30 km van Sendai, in bergachtig gebied, bevindt. Een ander heikel punt is echter dat ze maar 120 km verwijderd is van de Fukushima Nuclear Power Plant. A. Noniem bevestigt dat ook de ganse Japanse whiskyindustrie de recente gebeurtenissen niet lichtjes opneemt. De whisky heeft meer de stijl uit Speyside. Toffee met lemoen, beetje rood fruit. Vanille en hints van karamel. Alcohol is nadrukkelijk aanwezig.

30km van Sendai

 

 

 

 

 

 

A. Noniem

 

 

 

 

 

 

YOICHI 20Y 52%

 

Een twintigjarige uit 1987 heeft dus in 2008 the best of the best gewonnen. A. Noniem was toenertijd een van de juryleden en herrinert zich de hele heisa nog goed! “Japanse whisky? Dat kan niet!” Achteraf moest er dan met veel schaamrood toegegeven worden dat die inderdaad zo slecht nog niet was ... . 

Deze heeft eerst wat rubber in de neus. Niet storend. Voor de rest is hij heel floraal en leunt dicht aan bij een zachte Glenfarclas qua aroma’s en smaken. Dat is geen slechte referentie, toch? Straks eens in de kast kijken thuis, want volgens mij heb ik nog ne Yoichi 1987 staan! (Blijkt achteraf te kloppen!)

 

 

 

 

 

 

 

 

MIYAGIKYO 1989 20Y 60%

Zware neus. Hout. In de afdronk veel chocolade. Kindersurprise. Afdronk is ook hot hot hot! Op het eerste zicht minder subtiel dan de Yoichi, vooral dan vanwege het hogere alcoholgehalte.

TAKETSURU 21Y 43%

De extra 3% doet hem beter tot zijn recht komen in de westerse wereld. Niet verwonderlijk dat hij bij de meesten als een van de beste van deze avond scoort. Drinkwhisky bij uitstek, die je nooit zal vervelen!

 

 

 

 

 

 

 

Het officiële gedeelte werd met deze laatste afgesloten, maar iedereen weet ondertussen dat er hier op de achtergrond nog vanalles gebeurt. 

 

Hier houdt men als het ware de vinger op de pols van het internationale whiskygebeuren. 

 

Een botteling van de nieuwe en al uitverkochte, lees: collector’s item, “Drunken Angel II” van Cooley Distillery wordt getoond. 

 

Het is een Connemara! Proeven kan helaas niet!

 

 

 

 

 

 

Een andere gelimiteerde dram die we wel kunnen proeven is de lang verwachte “Westie” van Arran! 

 

Jan Vissers is ambasadeur en dat zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de flessen bestemd voor de Belgische markt in zijn shop belanden. 

 

Deze Arran uit de beginperiode van de distilleerderij geeft duidelijk weer welke weg ze reeds afgelegd hebben en vervolledigt het plaatje.

 

 

 

 

Spijtig dat Geraldine er niet was, maar misschien ontmoeten we haar wel op het volgende “Spirits in the Sky” festival op 5 of 6 november 2011 in Leuven! 

Wij zullen er in ieder geval zijn!

 

 

(Bij het ter perse gaan van dit artikel vernemen we dat Louisa Young Arran verlaten heeft om de rangen te vervoegen bij Tullibardine! Benieuwd wie er voor Arran naar Leuven gaat komen! ’T Zal daar weer wat zijn!!)

 

 

TERUG