TERUG

 

 

MEMBER'S CHOICE (19/11/2015)

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

MEMBER’S CHOICE

in je blootje …


Een line up voor een tasting opbouwen lijkt niet zo moeilijk en in sommige gevallen is het dat ook niet, bijvoorbeeld een beperkt aantal nieuwe releases naast elkaar zetten. In andere gevallen moet er toch wat over nagedacht worden. Welke whisky’s selecteren en op welke plaats in die line up komen ze het beste tot hun recht? Als ik de whisky’s zelf moet kiezen, wat zegt mijn keuze dan over mij? Mag en kan ik mijn verhaal achter mijn keuze brengen, zodat iedereen “mee” is? Met andere woorden: je gaat toch wat in je blootje …

 

 

Op 19 november 2015 was het dus zover. Member’s choice bij whiskyclub Finest Notes. 3 leden hadden de hoofden bij elkaar gestoken en dit presenteerden ze de andere aanwezige leden:

 

 

 

 

 

 

MALTS OF SCOTLAND “18”  45%

 

Een blend met onder andere Auchentoshan, Glengoyne, Glenrothes, Highland Park, Laphroaig etc. Fruitig en vol in de neus. De rook is scherp, de afdronk bitter. Swirlen met het glas levert vanille op. Eigenlijk wel een goede opener daar er voor iedereen wat in zit (tenzij je geen rook lust natuurlijk).

 

 

 

 

 

 

 

 

De tweede whisky is een verrassing en we mogen straks, op het einde van de avond, pas weten om welke botteling het gaat. Wel wordt er verteld dat hij 18 jaar oud is en gebotteld is aan 40%. De prijs ligt onder 50€! Eerste indruk van old bottle-effect. Wordt wel frisser. Maltig. Groene bast en beetje mokka. Waterig midden. Straks weten we dus wat “het” is.

 

 

 

 

 

 

LONGMORN 22Y  52.9% LIQUID SUN

Een refill hogshead. Dik, alcohol en zurig. Dat is de eerste indruk. Fijn, met vanille en zo, maar de alcohol blijft sterk aanwezig. Grassig in de afdronk.

 

 

 

 

 

 

De 3 members vertellen ondertussen dat de line up vanavond ontstaan is tijdens een gezamenlijke proefsessie. Nee, ze wilden niet vertellen welke flessen het niet gehaald hebben, alleen dat het een verdomd leuke avond was.

 

 

 

 

 

 

 

FLAMING HEART COMPASS BOX  48.9%

Voor mensen die wat bekend zijn in het whiskywereldje komt deze niet als een verrassing. Let wel: het kon eender welke Compass Box botteling zijn, daar Michel, 1 van de 3 leden, een fervente volger is van deze kleine onafhankelijke bottelaar. Compass Box innoveert en tast regelmatig de grenzen af van wat wettelijk toegestaan is op whiskygebied. Ontdek hun creaties op alle whiskyfestivals. Celine Tetu, brand ambassador, zal je er graag te woord staan. Zij brengt trouwens ook Michel op de hoogte van hun nieuwste releases.

Deze Flaming Heart heeft iets metalig in de neus. Een hintje maar. Vurig tot in de afdronk waar vanille zijn kop opsteekt. 60% Caol Ila, en die komt door in de neus na een tijdje. 24% Clynelish en 10% blended malt, een Diageo-mix met onder andere Teaninich en Dailuaine. Voor elk wat wils in deze complexe whisky.

 

 

 

Veel van de gekozen flessen zijn ooit aangekocht na proeven op festivals of naar aanleiding van info op sociale media. De volgende fles zijn we daarom waarschijnlijk al een paar keer tegen gekomen op tastings. Proef je iets lekker? Zegge het voort!

 

 

 

 

 

 

 

GLENLOSSIE 35y  52.0%
THE WHISKY AGENCY

 

Gerijpt in een ex-bourbon hogshead. Whisky, gedistilleerd in 1975. Steeds minder en minder te vinden en duurder en duurder. Je ruikt er dan ook wat hout in, wat wil je, na een verblijf van 35 jaar in een eiken vat. Via groene thee over bittere thee naar vanille. De neus is kruidig. En te zeggen dat deze fles ten tijde van verschijning “bijna geen geld” kostte.

Nu dus een collectors item, ja zelfs ondanks het etiket!

 

 

 

 

 

 

 

 

BEN NEVIS 15Y  57.5%

 

Nog zo’n fles die we al een paar keer tegen gekomen zijn. Ik denk dat dit voor mij zo wat de kentering in luidde. Ben Nevis op vatsterkte. Het frisse van het alcoholpercentage vult de fudge en karameltonen van de sherry-rijping perfect aan. Iets te “natuurlijk” (vegetaal) om te spreken van snoep. De whisky wordt beter en beter en blijft fris. In de afdronk vindt ik framboos, bitter en hout en dat hoort daar allemaal thuis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BRUICHLADDICH 2002 – 2013  58.2% MALTS OF SCOTLAND

 

Gerijpt op een Chateau d’ Yquem hogshead. Een hermaakt Sauternes vat? Begrijpe wie begrijpe kan. Het resultaat is zoute karamel, boter. In de smaak wat koffie (sulfer?). Van de dessertwijn? Een lucifer is nooit ver weg. De room in de neus is wel aangenaam en die wordt beter.

 

 

 

 

 

 

 

 

De verrasing: Het blijkt om een 18 jarige single malt van “den Aldi” te gaan. Misschien hadden de 3 inderdaad in het begin van de tasting hier wat minder info over gegeven (€, weet je wel) om hem een meer onpartijdige beoordeling te kunnen geven. Maar aangezien er druk op smartphones getokkeld en geswiped werd, met bindende afspraken voor aankopen van flessen door een lid tijdens zijn nakende bezoek aan Engeland, waar deze fles nog in de rekken blijkt te staan, kan men gerust stellen dat ze bij een groot gedeelte van het aanwezige publiek in de smaak viel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als afsluiter werd er een Laphroaig open getrokken. De Cairdeas ter ere van het 200 jarig bestaan van de distilleerderij op Islay. 51.5%. De rook refereert hier meer naar hout.

 

 

 

Toch gewaagd eigenlijk, om je zo bloot te geven. Door de keuze van vanavond hebben de 3 serieus in hun kaarten laten kijken. Naar persoonlijke smaak toe, naar “positie” in het whiskywereldje toe en naar appreciatie naar de mensen die “jou” keuze gaan beoordelen en wegen toe. Bij dat laatste alleen al hebben ze vanavond “redelijk goed gescoord”, denk ik.

 

 

TERUG