TERUG

 

 

Donderdag 02 Februari 2012
Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

Bourbontastings lopen niet dik in dit landje en daarom moet men elke kans benutten om met dit hier toch wel ondergewaardeerd wereldje in contact te komen. Op de grote whiskyfestivals is er altijd wel wat Amerikaanse whiskey te vinden, ofwel verstopt tussen ander whisky’s van de importeur, ofwel op de stand van Heaven Hill. Deze stand wordt dan bemand door Henry Joe, een sympathieke Amerikaan met Oosters uiterlijk.

Na het eerste babbeltje op Spirits in the Sky, toen nog in Bierset, was het voor ons meteen duidelijk: “this guy knows his product!”.

Vanavond verzorgt hij een Heaven Hill tasting in TastToe. De whiskey’s zijn geen onbekenden maar waarschijnlijk steken we hier het een en’t ander op en daarom mogen we deze kans niet laten liggen, want bourbontastings lopen niet dik in dit landje! (Het jaartal moet wel degelijk 2012 zijn.)

 

 

 

 

TastToe is niet direct bij de deur maar met de juiste muziek uit de luidsprekers, langs de mythische weiden van Werchter en de brouwerij van Haacht is het een weg vol boeiende mijlpalen. Eenmaal op de parking in Kampenhout lijkt het alsof TastToe een “upgrade” gehad heeft. Het bord van de whisky’s die The Nectar, het moederhuis, ondertussen invoert en verdeelt is in ieder geval indrukwekkend.

Perfecte timing. We treden het tastinglokaal binnen op het uur dat men er welkom is, volgens de uitnodiging. Nieuw voor mij is de opstelling tussen de whiskyflessen. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik hier geen frequente bezoeker ben. De afstand van thuis, weet je wel ... .

 

 

 

 

 

 

De glazen zijn ingegoten en de flessen staan als display opgesteld. Henry Joe stelt zich voor en geeft een korte CV. De firma waar hij voor werkt, Heaven Hil Distilleries, is de 2de grootste in Amerika. Dit komt niet als een verrassing, gezien het aantal “gebruikte” vaten Heaven Hill we in Schotland al tegengekomen zijn. Het merendeel van de aanwezigen geven er de voorkeur aan om direct in de drank te slaan. Ik had graag wat meer vernomen over de geschiedenis en het productieproces, maar democratie zal ook wel z’n voordelen hebben zeker? Vlug nog neergekribbeld dat Heaven Hill met een mashbill werkt van 57% maïs, 10 à 15% rogge en 10 à 15% malt voor we aan de eerste whiskey beginnen.

 

 

 

 

 

OLD FITZGERALD 12Y  45%

Genaamd naar een “meneerke van den tax” die bekend stond omdat hij de beste whiskey in de warehouses er uit kon halen. In mijn gebrekkig Engels meen ik te verstaan vooral voor hemzelf? Zal wel een foute vertaling zijn ... . Heaven Hill heeft de naam gekocht van Diageo in 1999. Old Fitzgerald werd tot dan enkel aangeboden op schepen en treinen. Het is een “wheated” bourbon, net als Maker’s Mark. Dat houdt in dat de rogge in de mashbill vervangen is door tarwe. Rogge maakt de whiskey kruidig, tarwe zachter. De geur doet denken aan stoffig hout. Zoet (*). Hij is niet direct kruidig op de tong. De neus wordt aangenaam. Warmt. Wel wat afdronk. De prijs is 32.85 euro.

Minder dan 6% malt in de mashbill kan, maar dan moet men extra enzymen toevoegen om de omzetting van zetmeel naar oplosbare suikers optimaal te laten verlopen. Meestal gaat men hoger dan die 6%, bij Heaven Hill tot 15% dus.

Na de grote brand bij Heaven Hill in 1996 waarbij het stillhouse zwaar beschadigd werd, kocht Heaven Hill de Bernheim Distillery van Diageo in 1999. Diageo had deze pas nog gerenoveerd in 1992 en na de aanpassingen door Heaven Hill gebeurt de ganse productie nu in deze distilleerderij. In tegenstelling tot Schotse whisky is de naam op de fles geen verwijzing naar de distilleerderij en worden al de vanavond geproefde whiskey’s gedistilleerd in de Bernheim Distillery, Louisville.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BERNHEIM ORIGINAL 45%

Gedistileerd met tarwe-overschotten in plaats van rogge en 6 jaar oud. Zoet (*), maar zachter dan de vorige. Hout. De neus blijft boeien. 61.15 euro maar volgens mij z’n geld waard! Hints van “Ierse voorvaderen” vind ik er ook in terug.

De wetgeving rond bourbon in Amerika is niet zo streng als de wetgeving rond Schotse whisky in Schotland. In 1964 werd vastgelegd dat hij minimum 2 jaar in een barrel moet rijpen. Volgens mij in nieuwe Amerikaanse eik maar Henry sluit niet uit dat er eventueel Europese eikenbomen, die tussen de andere Amerikaanse verzeild geraken, mee verwerkt worden. “Noone bothers to check”, zegt hij. De mashbill moet uit uit minimum 51% en maximum 58% maïs bestaan. De spirit gaat tegen 62.5% alcohol op vat. Voor botteling is geen minimum alcoholpercentage bij wet vastgelegd en enkel 25% van wat de fles in gaat moet gerijpt zijn.

(*) Zoet: in de context zoals hier gebruikt bij bourbon kan je zoet het best omschrijven als de geur van “nailpolish remover” of voor de kenners “aceton”.

 

 

 

 

 

 

PARKER’S WHEATED 10Y  62.1%

Deze is 1 van de 6000 flessen uit Version 4. Non chill filtered, de enige van vanavond De prikkel komt hier niet van rogge maar van het hoge alcoholpercentage Geur bevat chocolade en is zacht. De neus verraadt de alcoholsterkte niet Smaak is wat geparfumeerd. Volgens de whiskybijbel van Jim Murray de 3de beste whisky in 2012. Droog en blijft lang hangen aan de tong. 145.35 euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PARKER’S GOLDEN ANNIVERSARY  50%

 

50%, dat is 100 proof voor de Amerikaanse markt en Parker is de huidige master distiller. Tussen het drinken door leer je hier nog vanalles. Dit is Version 3 en er zit 41 jaar oude bourbon in, zegt Henry. De neus doet me onmiddellijk aan Saroma vanillepuddingpoeder denken. Lekker droog gevoel. Fragrant en toch chewy. Beetje kruiden. De combinatie vanille/hout blijft hangen. NEUS!! Dik ok! PRIJS!! Dik 175.95 euro.

 

In de Amerikaanse whiskeyindustrie worden vaten ook herbruikt. Alleen mag je het dan geen “bourbon” noemen. Wonderwel noemt hij dan “Kentucky Whiskey”. Go figure! Ook het feit dat er maar 2 stills zijn, waarvan 1 een doubler, wordt daarin al de whisky van Heaven Hill geproduceerd. Voor sommigen is zelfs de mashbill hetzelfde en zit het verschil ‘m in het rijpen. Hoelang en waar in welk warehouse. Had graag meer geweten over die doubler ten opzichte van een thumper, maar de democratie koos voor drank in plaats van kennis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RITTENHOUSE RYE  50%

4 jaar oud. Zoet donker brood. Liquer en chocolade. Zoet, maar niet (*). Hoog drinkbaarheidgehalte! Zoet tegen de tong en blijft hangen. Niets in de keel. Weeral een neus die blijft boeien. In de mashbill zit heel wat minder dan 90% rogge maar meer dan 51%. Rond de 90% wordt het beslag immers plakkerig en is zelfs moeilijk te verwijderen uit roestvrij stalen recepiënten. 30.95 euro.

 

 

Het verhaal van Four Roses ondersteept nog eens het verschil in wetgeving. Voor de Amerikaanse markt zit er maar 20% bourbon in de fles, de andere 80% zijn graandistillaten. De beste bourbon werd voor de Europese markt gereserveerd. We spreken hier wel van voor 1960.

 

 

 

 

 

 

 

 

FIGHTING COCK 6Y  51.5%

This one brings home the bacon. De grote overtuiger voor bourbonsceptici! Plantaardig genoeg om te kunnen “doordrinken”, als je het alcoholgewoonte eenmaal gewoon bent. Rijke neus met zelfs wat chocolade. Zo te horen aan de tafel voor velen een verrassing. En maar 25.25 euro! Wat geeft het dan dat de haan op de fles op het punt staat om het onderspit te delven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELIJAH CRAIG 18Y  45%

 

Die met die mooi versierde fles! Genoemd naar een van de bourbonpioniers. Een geestelijke natuurlijk, maar wat wil je als George Washington zelf ook al distilleerde ... . Dit is een single barrel, 18 jaar gerijpt. De maximum rijpingsleeftijd is volgens Henry 20 jaar. Dan neemt het hout over blijkbaar. De smaak van suikerkristallen, chewy, zoet (*) en hout. Ook in de aanwezige afdronk. Hij is “traag” in het glas en kost 61.20 euro.

 

(*) Zoet: in de context zoals hier gebruikt bij bourbon kan je zoet het best omschrijven als de geur van “nailpolish remover” of voor de kenners “aceton”.  

 

 

 

 

 

 

Angelo van TastToe houdt nog vlug een telling voor de top 3 van de vandaag geproefde whiskey’s. Dan moet hij zich naar de kassa haasten om de 10% korting op die whiskey’s vanavond te verrekenen voor een lange rij klanten. Zelf moet ik naar huis.

 

 

 

 

 

Met nog een klein uurtje in de auto voor de boeg denk ik al na over de volgende uitnodiging. Een Glenglassaugh Masterclass in TastToe. Het is ver en ik drink veel water, heel veel water tussen de whisky’s, maar toch. Toen die zwaailichten opdoemden twijfelde ik toch even aan de haalbaarheid. Het bleek echter om brandweerwagens te gaan die een arme bestelwagenbestuurder aan het helpen waren om zijn bestelwagen te blussen. 

Ik kreeg het toch eventjes warm ... .

 

 

 

TERUG