HOME

 

 

THE GREAT BATTLE OF GOOD WHISKY


SINGLE MALT WHISKYSHOP ZAMMEL
VRIJDAG 19 OKTOBER 2007

TASTINGVERSLAG INGESTUURD DOOR GUNTER (Lidnr.01)

 

 

 

 

What doesn’t kill us, makes us stronger

Het concept was goed gevonden. Eric Vermeire en Jan Vissers kiezen elk 3 goede whisky’s en leggen hun keuze voor aan een panel van whiskyliefhebbers. Deze proeven dan de whisky’s blind, 1 van Eric tegen 1 van Jan. Telkens zullen ze hun stem uitbrengen en zoals het verhaal gaat, zal diegene met de meeste stemmen op het einde van de avond van 19 oktober 2007 de “battle” winnen. Het geheel werd aan elkaar gepraat door geboren entertainer Eric Vermeire. “Als je me cola ziet bijgieten, is het een whisky van Jan”. De sfeer, beetje competitief, was meteen gezet.

 

 Toch heb ik zelf altijd wat problemen met blind proeven. Als ervaringsdeskundige weet  ik dat op je bek gaan gevolgd wordt door een periode van schaamte en ongemakkelijkheid. Dit duurt tot je de gebeurtenissen verwerkt hebt en kunt plaatsen. Dan kan je gesterkt door deze levenservaring verder. “Uitbreiden van je comfortzone” noemt dat in managerstermen. We zijn ondertussen een paar dagen verder en het schaamrood stijgt me nog lichtjes naar de kaken, het klamme zweet breekt me uit en er is een onaangename tinteling vanachter in mijn nek. Hier volgt het tastingverslag. Jullie hebben er recht op.

 

 

 

 

 

WHISKY N°1

De neus bevat mandarijn. Wel nog een sterke alcoholische prikkel. Woodpolish tegen vanille. Off notes, die ook in de mond terug komen. Snoepgoed? Bitter in afdronk. Na een tijdje wordt er een balans gezocht tussen eik en vanille. Okkernoot ook en groene banaan. Op het einde blijft er enkel créme brulèe over. Toch wat te subtiel allemaal naar mijn smaak. Zou dit een oude blend kunnen zijn? Wat bedoelt Jan eigenlijk met “Etienne is goed bezig!”?

 

WHISKY N°2

Humus/natte grond. Dat is de eerste indruk. Zoetigheid doet zelfs wat aan graanwhisky denken. In ieder geval een bourbonvat. Veel vanille in de neus ook. De afdronk is een regelrechte aanval op de pijnreceptoren van de tong. Spicy!!!
Peper. Neemt wel wat af met het staan, maar blijft de afdronk sterk overheersen. Ook de geur van brak water komt kijken om de hoek. Huh? “Filliers”? Jan probeert ons op het verkeerde been te zetten.

WHISKY N°1: Tomatin, botteling van “the Daily Dram”, 22y, 43%vol en goed voor 18 stemmen van de 28. Keuze van Jan.

WHISKY N°2: Balblair, officiële botteling, 26y, 46%vol en goed voor 10 stemmen van de 28. Keuze van Eric.

 

 

Aaahh, the memories...

 

 

 

 

 

 

 

WHISKY N°3

Duidelijk sherry. Zowel de kleur als de neus. Mon cheri en krenten. Vettige geur. Appelsien ook. Wel wat off notes. Rubber, iemand zij zelfs zwavel. Het hout in de afdronk doet vermoeden dat het tijd was dat ze deze bottelden. Toch nog hoog alcoholpercentage. Rubber krijgt lichtjes de overhand op de appelsien. Bittere afdronk, die dan ook echt bitter blijft, blijft en blijft. Broer zegt de bitterheid van een druivenpit. Hij ruikt ook witte nouga. Voelt romig aan in de mond.

 

WHISKY N°4

Eerste aroma is dat van natte tabak. Evolueert mooi naar pijptabak met vanille. Broer zegt dat de smaakaanzet een beetje medicinaal is, zelfs zwembadgeuren en dolfinariums. De lange, verwarmende en zoet wordende afdronk verraadt hier een kwaliteitsproduct. Afdronk droogt uit en is zeer explosief. Bourbonvat. Om het met een cliché te zeggen: een zéér complexe whisky.

 

WHISKY N°3: Glen Keith, botteling van Gordon & McPhail, 1967-2003, 36y, 46%vol en goed voor 9 stemmen. Keuze van Eric.

WHISKY N°4: Longmorn 1975, botteling van The Whisky Fair, 52.9%vol en 19 stemmen. Keuze van Jan.

 

 

 

 

Tipje van de sluier...

 

 

 

 

Na deze 4 whisky’s volgde een pauze. De tijd werd gebruikt om de mooiste ingekleurde cartoon van Jan en Eric te kiezen. Op onze website kon je deze downloaden en de best gekleurde krijgt een prijs. Een fotoboek van Skye en een verzameling miniatuurtjes. Eric ’s voorkeur ging uit naar de tekening waarop Jan herleid was tot een rood waas. Profetisch voor de uitslag van de battle, vond hij. Uiteindelijk koos het publiek mijn tekening als winnaar, maar dat kon natuurlijk niet. Er werd beslist dat de prijzen zouden gaan naar diegenen die de laatste 2 whisky’s konden raden.

 

 

 

WHISKY N°5

“Arran van 1954” ? Volgens mij legt Jan het er nu wel wat dik op.

Dit is topklasse. Exotisch fruit. Vanille en kruidige afdronk. Ook wat appelsien. De geur van madeleinekoekjes, amandel. Kokos, zelfs kokosboter.

WHISKY N°6

Turf en zout. Spek. Ondertonen van fruit. Ziltige afdronk. Laphroaig of Talisker. Broer zegt ook nog, een BBQ geur. Geroosterd vlees en pas afgesneden gras.

 

WHISKY N°5: Springbank, Chieftains botteling, dé whisky van het 5de Schotse weekend in het kasteel van Ooidonk. 28y en 50.8%vol.
 18 stemmen. Een goede keuze van Eric.

WHISKY N°6: Talisker 30y, officiële botteling. Een bom, die de anderen wegdrukt en vandaar ook de algemene winnaar van de avond. Een keuze van Jan en de laatste 9 stemmen.

 

 

 

 

 

 

Voor diegenen die meegeteld hebben is het al duidelijk. Ondanks het ingenieuze systeem van Eric om ons te laten weten welke zijn whisky’s waren (zie onderstaand schema), moet zelfs hij in Jan zijn meerdere erkennen.

Toch wat deze whisky’s betreft. Ridderlijk geeft hij dan ook zijn nederlaag toe en als echte mannen geven ze elkaar de hand. Hier zijn geen verliezers, zeker de 28 juryleden niet.

 

 

Na de inspanning volgt de ontspanning en de chef van “Het Westels Hof” had voor ieder van ons een bord vol lekkers klaar gemaakt. “Het Westels Hof” in Westerlo centrum heeft trouwens een indrukwekkende whiskykaart. Goed geschreven ook!

 

 

 

 

 

 

Traditioneel werd er ook Flierefluiter van brouwerij Fissers aangeboden. Niks mis mee, maar onze interesse ging toch uit naar de Port Charlotte PC6, van Bruichladdich. Minder scherp dan versie PC5, initieel nog veel turfrook, maar algauw fruitig. Aan de kleur te zien, een rode schijn in het glas, heeft Jim McEwan blijkbaar weer voor een finish gekozen. Die Jim toch, de kapoen.

 

 

 

Al bij al, als ik dit nog eens nalees, viel het wel mee. Met een nieuwe portie bescheidenheid en de wetenschap dat ik nog veel over whisky kan leren (dat ik nog jong ben, speelt hier in mijn voordeel), sluit ik de avond af. Bedankt Jan, bedankt Eric!

 

Tekst: Gunter (Lidnr.01)
Foto's: Werner (Lidnr.02)

 

HOME