HOME   TASTINGVERSLAGEN 


UISGE BEATHA WHISKYSHOP UIT HULSHOUT ORGANISEERDE OP 19 OKT '05
GLENFARCLAS TASTING
MET IAN McWILLIAM (EX-DISTILLER EN MARKETINGMANAGER VAN  GLENFARCLAS)
Verslag ingestuurd door Gunter (Lidnr.1)

 

“Hou 19 november vrij!!”, als intrigerende boodschap kan dat tellen. Vlug iets geregeld op het werk en ik was vrij. Het bleek de moeite, want Hans had Ian McWilliam kunnen strikken voor een tasting. Ian is een ex-distilleerder, nu marketingmanager van GLENFARCLAS. Een distilleerderij uit Speyside, die nog steeds in handen is van nakomelingen van de oprichters. Tel daar bij dat het maar een boogscheut van mijn deur plaatsvond en dat er heel wat 100°PROOF- leden ingeschreven hadden, kortom alle ingrediënten voor een geslaagde avond.

Hans was er in geslaagd om een 30- tal mensen een zitje te bezorgen in het sfeervolle bovenzaaltje van restaurant “De Wingerd” te Hulshout. Het aanbod stond reeds uitgestald en was zeker representatief voor de GLENFARCLAS range.

Hier mijn tasting- notes (let wel: dit is een persoonlijke interpretatie!):

GLENFARCLAS 8 Y: een recente botteling voor de Italiaanse en Belgische markt. 40 %vol. Goudgroene kleur. Rode bessen en kruidig in de neus en mond, waterig midden en notige afdronk. Okkernoot met mouttoetsen.

GLENFARCLAS 12 Y: 43 %vol. Meer olieachtig dan de vorige. Ook waterachtig midden, maar minder. Appelsienschillen, heel lichtjes vanille aanwezig. Kruidig.

GLENFARCLAS 15 Y: 46 %vol. Waterige stuk. Beetje rook. Mondverwarmend. De smaak zit echt vooraan op de tong. Bitter ?

GLENFARCLAS 21 Y: 43 %vol. Massaal abrikoos en perzik in de neus en in de mond. Fruitig. Zachte fruitige afdronk.

GLENFARCLAS 25 Y: 43 %vol. Smaakexplosie. Bittere chocolade met appelsien.

GLENFARCLAS 105: 60 %vol. Sherrybom. Butterscotch. Caramel. 2/3 sherrygerijpt en 1/3 bourbongerijpt.

 

 

Als verrassing had FILLIERS, de invoerder van GLENFARCLAS, een van hun paradepaardjes meegebracht. De 14 jarige vintage 1990 jenever. 43 %vol. Gestookt in een kolom tot 32 %vol en dan “over gehaald tot 74 %vol. Gemaakt van mout en rogge, gerijpt op bourbonvaten, zou dit ook voldoen aan de definitie van whisky. De rogge in de afdronk verraadt hem echter als jenever.

Tijdens de tasting werden we vergast op de deskundige uitleg van Ian, die ondertussen al 15 jaar bij GLENFARCLAS werkt . Hier volgt een greep uit dit vat van kennis:

GLENFARCLAS ligt aan de voet van de Benrinnes, waar ze ook haar water vandaan haalt. Het stroomt door de distilleerderij, onder de binnenplaats.

Er wordt OPTIC BARLEY gebruikt. Een recentere gerstsoort met hogere suikeropbrengst en die beter bestand is tegen ziektes dan het vroegere GOLDEN PROMISE. De stills worden nog steeds door direct vlamcontact verwarmd. In het verleden heeft men een poging gedaan om over te schakelen naar spiraalverwarming in de stills, maar het karakter en de body van de whisky was verdwenen. Daarom zweert GLENFARCLAS bij directe vlam onder de stills.

 

Ze zuiveren hun “afvalwater” in hun eigen bio- plant, alvorens te lozen in de rivier Spey. Ze gebruiken bourbonvaten, w aarin al andere Schotse whisky gerijpt is, en Spaanse sherryvaten uit het noorden van Sevilla om GLENFARCLAS in te laten rijpen. GLENFARCLAS bezit 50 % van een bottelingplant in Edinburgh, waar o.a. GLENFARCLAS gebotteld wordt.  

Wat mij vooral interesseerde was of er in die bourbonvaten één bepaalde Schotse whisky gerijpt had, of dat het de blender is, die moet zorgen voor een continuïteit in de aangeboden range ? Een tweede vraag was vanaf wanneer GLENFARCLAS buiten de grenzen van Schotland gepromoot en te verkrijgen is als single malt. Voor 1960 sprak men immers bijna enkel van blended whisky.

Deze vragen heeft Ian, na wat opzoekwerk, achteraf beantwoord via e-mail.

Na contact opgenomen te hebben met het “Scotch whisky research centre”, beaamt hij dat de vorige inhoud geen of weinig invloed heeft op de nieuwe vulling, aangezien het hout niet geïmpregneerd is met de whisky van de vorige vulling. (?) Welke deze laatste is, houden ze geheim.

GLENFARCLAS wordt als zodanig verkocht sinds de 1870’s. Vooral in de landen van het Britse Rijk, o.a. Zuid-Afrika, Australië, en de USA. Nu zijn dat een veertigtal landen, maar wie weet welke mogelijkheden de toekomst brengt ?

 

Ian McWilliam (Glenfarclas) en Hans Gabriël (whiskyshop UISGE BEATHA)
 

Dat deze doortocht van Ian, georganiseerd door Hans Gabrïel, niet ongemerkt voorbij is gegaan, bewijst dit artikel uit de krant.