TERUG

 

SINGLE MALT WHISKYSHOP te Zammel organiseerde op Donderdag 10 April 2008

DOUGLAS LAING TASTING
met Fred Laing van DOUGLAS LAING & Co. Ltd.

Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

In ons wereldje zijn Stewart en Fred Laing begrippen. 2 broers die gepassioneerd zijn door whisky. Ik weet niet waarom, maar het spreekt me wel aan. Na de doortocht, eind 2007, van Stewart in Turnhout, was het nu de beurt aan Fred. Hij kwam de nieuwste bottelingen van Provenance, Old Malt Cask en een pareltje uit Old and Rare voorstellen. Voor diegene die het niet moest door hebben: dit zijn de verschillende ranges in de portfolio van “Douglas Laing Brothers”.

Ik heb de eer hem aan te kondigen in de Single Malt Whisky Shop, of zoals kenners zeggen: “bij Vissers” (genomineerde als beste whiskyshop in België 2008).

 

Het verhaal is intussen bekend. Hun vader, een ex RAF piloot, startte de zaak na WO II en dankzij zijn inzet en opgebouwd netwerk binnen de “industrie” was er een solide basis en indrukwekkende stocks aangelegd. Beide broers verdienden eerst hun sporen in de whiskyindustrie alvorens ze bij vader in de zaak stapten. De goede naam werd verder gezet en uitgebouwd.

Dus wanneer Fred het nonchalant over de BRIC -landen heeft (Brazilië, Rusland, India en China), momenteel de grootste afnemers van whisky, weet dan dat ze grote spelers op die markten zijn. Als er iemand zicht heeft op wat er wereldwijd gebeurd met betrekking tot whisky, dan zijn zij het.

 

 

ARRAN 10 Y PROVENANCE

De Provenance reeks wordt gebotteld op 46%vol. De reeks is verbonden met McGibbons, de naam van hun moeders familie. Uit respect voor de oprichter van Arran distillers, Harold Currie, hadden ze in de beginperiode van de distilleerderij, 1997, vaten laten opzij leggen en zoals iedereen ondertussen weet: de rest is geschiedenis! Arran rijpte wondermooi, via de leeftijdloze eerste botteling tot de huidige 10 jarige.

Zeer aangename rijpe neus, geen alcoholprikkel, karamel (mix van vanille en eik) en noten. Boventonen van exotisch fruit. Neus blijft mooi in balans. Er komt rood fruit opzetten. Mout is aanwezig, maar subtiel. Versuikerde gedroogde ananas.

 

ABERLOUR 10 Y PROVENANCE

Oud nieuws sinds het whiskyfestival van Verviers, maar toch interessant is dat in opvolging van Susan Webster, nu bij Dewar Rattray, een Belg, Jan Beckers, Douglas Laing gaat vertegenwoordigen. Nog meer namedropping volgt, maar let wel. Dit gebeurt op zeer bescheiden manier, eigen aan de Laing Brothers. “Dickie” Patterson en Jim McEwan zijn goede vrienden van Fred en hun gezamenlijke geschiedenis gaat een hele tijd terug. De ene anekdote volgt de andere op.

Deze Aberlour vraagt echt om sherryaccenten. Hier is er wel een alcoholprikkel en hout. Likeurachtige toetsjes. Via vergaan fruit (meloen/citrus) over rood fruit naar purper snoep. Wat munt op de achtergrond? De smaak is aangenaam, ook weer die alcoholprikkel. Allerlei soorten appel passeren de revue. Zelfs geoxideerde.

 

Douglas Laing heeft een eigen botteling plant, wat hun veel vrijheid geeft. Bottelingen op kleine schaal en ad hoc. Ze bottelen ook voor mededingers, ze noemen het zelfs geen concurrenten. Deze laatste laten dikwijls hun lege vaten achter in de botteling plant. In geval van rumvaten, wordt hier dan lustig mee geëxperimenteerd (zie de Laphroaig).

 

 

GLEN ELGIN 16 Y OLD MALT CASK

De “golden strength” van 50%vol wordt hier gehandhaafd. Perzik en groene appel in de neus. Alcoholprikkel verdwijnt zeer snel. Balans tussen “wit steenfruit” en malt. Bittere tonen. Meer body, siroopachtig. Fudge en honing in de smaak. “Oudere” tannine veroorzaakt de bittere tonen. Lekkere whisky!

 

BANFF 36 Y OLD MALT CASK

Gedistilleerd in 1971. Stewart had er eentje van 32 y uit 1974 bij. Die heb ik toen direct aangeschaft voor de “gesloten distilleerderij” tasting, die volgende zondag doorgaat. Het is voor de club een extra meevaller als Fred beaamt dat die botteling nog beter is dan die hij vandaag bijheeft. Na het bezoek aan het stadje Banff en de nodige research voor de clubtasting, klinkt het verhaal van Banff bekend in de oren. Ook wordt het bombardement door een Duitse JU 88 tijdens WO II aangehaald. “Don’t mention the war”, wat een wijze les bleek te zijn.

Stopverf met frisse citrusboventonen. Zoethout, ceder en bitter. Wat rook tegen gehemelte en uitdrogend. Schitterende whisky, maar als mijn geheugen me niet in de steek laat, heeft de 32 jarige niet dat bittere en uitdrogende in de afdronk.

 

 

 

 

TACTICA L 18 Y OLD MALT CASK

Het woordje Skye op de fles verraadt de distilleerderij. Als onderdeel van de vele gentlemen’s agreements wordt die niet vermeld op de fles.

Zout, verbrande turf, appelsien en peperig. Medicinaal. Hoestdrank, maar niet de stroperige. Suikerbonen met amandelnoot. Serieuze structuur. Appelsien, zout en peper blijven de voornaamste ingrediënten.

 

LAPHROAIG 19 Y OLD MALT CASK

“No nonsense”. Beetje plakkerig. Kan van de rum zijn, want deze is dus nagerijpt, 6 à 7 maand, in een “achtergelaten” rumvat. Dat is dan ook het enige wat er overblijft van de rum. Dit is een échte Laphroaig.

 

 

 

 

PORT ELLEN 25 Y OLD AND RARE PLATINUM SELECTION

Vatsterkte 57.7%vol. Havengeuren op de voorgrond en op de achtergrond de winst uit het bourbonvat, een refill hogshead. Gras en hooi. Zout en turfrook. Oud leder en de zee. Droge schelpen op het strand. Zout, zout en zout. Gekauwd leder. Je kan niet genoeg Port Ellen proeven in 1 leven. Fred vertelt over zijn bijzondere band met de distilleerderij. Toen hij nog klein was, kwam zijn vader, hoe laat hij ook thuiskwam, hem een goede nachtzoen geven. Die alcoholwalm herkende hij later als Port Ellen.
Bij elke nosing van een Port Ellen komen de gelukkige herinneringen aan zijn vader terug boven. Schitterend.

 

 

 

 

MYSTIC BOTTLE

Als verrassing had Fred een staal bij van een nog te bottelen product. Wedstrijdje werd georganiseerd en diegene die raadde wat het was, kreeg een petje of hemd. Ondanks het mijn maat van hemd niet was, deed ik toch mijn best. Op de tong voelde hij ouder dan 16 jaar aan. Levendig genoeg om jonger te zijn dan 30 jaar, dacht ik. Alcohol in de neus, appelsien. Geur van het “putje” (meloen/mercaptaan).
Exotisch fruit en kruiden. De zoetigheid, eerst ananas, maar daarna duidelijk gedefinieerd als maïs maakte het, samen met de lichte structuur, voor mij een graanwhisky. Later brèsilliene in de neus.

Het was een INVERGORDON van 42 jaar met nog 49.8%vol uit de CLAN DENNY reeks. Kostprijs 150 euro (binnen een paar maand dan toch).

 

 

 

Schitterend was ook de manier waarop Fred tastingnote -gewijs de voetbalmatch van de Rangers tegen Lissabon weer gaf. Als grote fan van de Rangers werd hij immers door zijn dochter op de hoogte gehouden via zijn blackberry, van de gespeelde wedstrijd in de kwartfinale's van de UEFA-Cup.

Na een glas Flierefluiter (liquerish, the beer will change into urine, it’s quite old (4 jaar), yeast is still working (hand op de buik)) verliet hij ons voor een vlucht naar Schotland. De lucky b*st*rd.

 

 

TERUG