TERUG

 

EEN LANGE DAG
18 OKTOBER 2008

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

De wekdienst, in de vorm van mijn lieve vrouw, stond aan het bed om 9h40. Dat was ook wel nodig, want het was weer laat geworden, de avond ervoor. Als je zo wat van alles kan, zien je ze overal graag komen. Ik heb dus afgewassen op een feestje van een lokale vereniging tot 2h30.
Maar niet getreuzeld, clubhemd aan, douche gepakt (of omgekeerd) en iets gegeten, zodat ik klaar was, stipt 10h30, om met onze voorzitter naar Single Malt Whiskyshop in Zammel te rijden.
Daar werden namelijk de nieuwe Tyrconell’s van Cooley Distillery, samen met 2 nieuwe “Angels” van de “Daily Dram” voorgesteld door Aoife O’ Sullivan.

 


11.00u

 

We waren wat vroeg en zij wat laat, zo hadden we wat tijd om de eindelijk overvolle schappen van de shop te bekijken. Ziet er goed uit!

 

 

 

 


We kregen een stempeltje op de hand,
een glas erin en “let the games begin!”.
De flessen uit de display werden ontkurkt en de inmiddels gearriveerde Europese ambassadrice van Cooley Distillery nam de eer waar onze glazen te vullen.

Een overzicht:

 

 

TYRCONNEL MADEIRA

10 jaar oud, 4 maanden nagerijpt op een madeiravat en gebotteld op 46%vol. Initieel een offnote van zurige rubber maar deze verdwijnt zeer snel en maakt plaats voor heerlijk fruit. Vooral aardbei, de frutella -variant en toch ook wat hout.
Na verloop van tijd steekt de offnote weer eventjes zijn kop op, maar verdwijnt even vlug. Ananassiroop, uit het blik.
Volgens voorzitter een perfecte aperitiefwhiskey.

 

           Jan (Lidnr.24) & Aoife O' Sullivan

 

 

TYRCONELL PORT

De 2de uit de nieuwe reeks. Eveneens 10 jaar oud en 46%vol, maar 6 maanden nagerijpt op een portovat. Zoethout.
De neus opent intens fruitig in het begin en wordt dan kruidig. Die kruidigheid komt ook terug in de mond.
De afdronk is dan weer een massa rood fruit.

 

TYRCONELL SHERRY

De laatste van de 3 nieuwe officiële Cooley –bottelingen. Ook weer 10 jaar en 46%vol, maar ditmaal 18 lange maanden op een Oloroso sherryvat nagerijpt. Onze neus zegt: “Dat is ‘m!”. Krenten en cake met gekonfijt fruit, daarna komt dan nog boter, room.
In de mond is hij kruidig. Zelfs een beetje te kruidig om echt ten volle van de sherryrijping te kunnen genieten. Met dat in het achterhoofd veronderstellen we dat het een second fill Oloroso was. Warmt heel heel lang na.

 

 

 

Wel een goede momentopname van wat er bij Cooley allemaal aan het gebeuren is.

Tussen het schenken door vertelt Aoife over de whiskey ‘s, over “life on the road”.
Ze is een fanatieke lange afstandsloopster en is buiten het whiskyseizoen bezig met triatlons en dergelijke.

Wisten wij veel dat dit nog een staartje ging krijgen, maar dat is voor volgend jaar … .

De ambassadrice verstaat haar job en de sfeer tussen de tasters was opperbest.

 


Enkelen van hen staan zelfs
al een tijdje op de wachtlijst om lid te worden van 100°PROOF, maar spijtig genoeg is er nog steeds geen ruimte voor nieuwe leden.


Tijdens het geanimeerde gesprek begonnen er wat puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Misschien zou het geen slecht idee zijn dat ze een nieuwe whiskyclub op richten in hun buurt?
Er werden plannen gemaakt en het enthousiasme was groot.

Ik hoop echt dat ze er mee starten en dat we binnenkort horen van een nieuwe club in Tessenderlo!

 

Maar nu terug naar de tasting. De Angels van Daily Dram waren aan de beurt.

 

DAILY DRAM MAD(EIRA) ANGEL

Deze is 15 jaar oud en ook 46%vol. Het gevaar om deze Madeira finish samen te laten proeven met de nieuwe officiële 10 jarige Madeira finish is natuurlijk dat we gaan vergelijken. Hij is zachter in de neus. Heeft ook langer in het Madeiravat gezeten. Namelijk iets minder dan 12 maanden. Hij is daardoor nog kruidiger geworden. Zelfs zo dat hij het fruitige van de Madeirawijn wat wegdrukt, maar het gaat nog net. Let wel: dit is ten opzichte van de 10 jarige!! De neus is wel mooi in balans en ook al overheerst het kruidige in de mond, er blijft voldoende fruit op de tong hangen en keert ook terug in de afdronk tegen het gehemelte. Droogt wat meer uit.

 

DAILY DRAM ANGEL’S PORTAL

Hier ook een initiële offnote, die gelukkig direct helemaal verdwijnt. Fruit komt goed door. Hier ook aardbei, frutella -variatie. De smaak van de whiskey is er juist op, prima en heel subtiel in balans. De afdronk is kruidig in de keel, maar fruitig in de mond.

 

 

Aoife vraagt of we nog een Connemara willen proeven, maar we hebben zelf een vat.

Toch nog eens de botteling van “Spirits in the sky – Luik” proeven. Bananen!!!
Turf tegen gehemelte en een lange banaanafdronk.
Het staal van ons vat valt zeer in de smaak bij deze dame en ze is dan ook direct bereidt om samen met ons vat te poseren
(zie foto).

 

 

Jan van de Single Malt Whiskyshop toverde nog wat lekkers op tafel, waar we vooral de spiksplinternieuwe Ardbeg van onthouden. De BLASDA!!! Ik had hem hier al geproefd, maar was toch blij dat de anderen mijn indrukken bevestigden. 8pPM (zie fles) fenol ,
dat lijkt niet veel maar toch is er veel turf aanwezig in de neus.
Zachte aangename turfaroma’s. Zeer licht van kleur. De smaak is ook rokerig maar de fruitigheid is enorm. Massa’s appelen, mooie balans met de turf!
Geslaagde nieuwe verpakking ook. Hier gaan we nog meer van horen!!

 

 

Angel's Share

 

 

Maar we moeten verder, de dag is nog lang! Met aankopen voor verschillende doeleinden onder de arm, waarover later meer, verlaten we Zammel voor een snelle lunch, want we worden om 15h elders verwacht!

 

 

 

 

15.00u

 

15h, TASTTOE, Kampenhout. Voorstelling van de nieuwe Tyrconell ’s van Cooley Distillery door, je raadt het al, Aoife O’ Sullivan.

Dit is het gevolg van een vergissing mijnentwege.
Ik had ingeschreven voor wat ik dacht een masterclass te zijn, maar beide tastings waren walking tastings. “Casual” zoals James van Tasttoe het uitdrukte.

 

 

 

 

Hier stond de 15 jarige Single Cask Tyrconell wel op het programma/tafel. Schitterende dram, die thuishoort tussen de hedendaagse grote Ieren. Cassis en zoethout.

De ander whiskey’s had ik dus al geproefd, maar nu er wat tijd, alles is relatief, tussen zat, kon ik mijn eerste oordeel nog eens toetsen aan deze nieuwe werkelijkheid.

Blij ook om wat leden van de “Finest notes” te leren kennen. Sommigen kenden onze website en het reisverslag had precies wel wat indruk gemaakt.
Het ijs was al vlug gebroken en tot mijn geruststelling vielen hun bevindingen samen met de mijne. Toch is er altijd die twijfel aan jezelf, die wat gelijkluidende klokken snel kan verdrijven. Waarvoor dank, Finest notes”!

Wat rond gekuierd door de shop, toch altijd indrukwekkend. Ergens mis je Guy hier toch, maar de tijd stopt voor niemand. Ook niet voor mij en dus vlug naar huis.

 

 

 

 

 

20.00u

 

 

Om 20h werden we, ik en de mevrouw van de wekdienst, immers op een Ierse avond verwacht, mede georganiseerd door J’o, onze clubdichter.

Zowel onze voorzitter en Jan, lid n°24, hadden ook gelimiteerde kaarten kunnen bemachtigen voor dit gebeuren. Altijd een prettig weerzien. Ook nog andere bekenden hadden de weg gevonden.

In een gerenoveerde oude schuur, ergens in de Kempen, waande je je eventjes in Ierland. Live –muziek, liters Guinness en Kilkenny, van ’t vat, of wat dacht u mijnheer?

Er was zelfs stew en whiskeycake.
Wel wat weinig Guinness, zo bleek, maar dat was zonder Jan gerekend.
Geflitst met 3 vaten Guinness
!! Wie doet beter?

 

 

 

 

Het einde van een lange dag.

 

TERUG