TERUG

 

 

SINGLE MALT WHISKYSHOP ZAMMEL
Vrijdagavond 05 oktober 2012
Verslag & foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

REBEL REBEL
                       
(D. Bowie)

Het is van alle tijden en het is ook nodig, mensen die grenzen aftasten. Ze bevestigen of overschrijden wat gangbaar is zodat anderen veilig kunnen volgen in hun spoor. Ze worden vereerd of vergruisd, het eerste zelfs vaak “postuum”. Men noemt ze “rebellen”. In de whiskywereld heb je er natuurlijk ook. Nee, vandaag gaan we het nu eens niet over Jim hebben, maar over John Glaser en dan vooral over zijn firma Compass Box en z’n whisky’s.

 

De Single Malt Whiskyshop in Zammel, zelf nooit te beroerd om grenzen af te tasten, heeft Céline Têtu uitgenodigd. Sales and marketing executive sinds 2005 van de Engels firma Compass Box. Deze is dus opgericht door de Amerikaan John Glaser, die z’n sporen verdiend heeft bij Diageo, concreter, bij Johnie Walker. Niet onbelangrijk, daar hij op die manier toegang heeft tot de whisky’s van Diageo om z’n eigen experimenten mee uit te voeren. Zoals eerder al aangegeven, experimenten waarin hij de grenzen probeert te verkennen of te verleggen, nauwgezet op de vingers gekeken door de SWA.

Céline Têtu

 

 

 

 

ORANGERIE  40%

Toevoeging van Sri Lanka cloves, cassia bark & Navaline oranges maken dat dit wettelijk gezien geen whisky genoemd mag worden. John laat dit geheel een 3 à 4 weken “trekken” en dan krijg je dus dit! Aroma’s van Manderine Napoleon, snoep en zeste. De afdronk vervaagt naar iets bitter. Zouden vrouwen dit eerder lusten dan mannen?

 

 

 

 

 

 

GREAT KING STREET ARTIST’S BLEND 43%

De “Artist’s Blend” is de eerste whisky van de nieuwe “Great King Street” range. De bedoeling om fantastische blends samen te stellen is hier wel gelukt. 53% malt is ook niet niks voor een blend en dat proef je ook. Droge malt en vanille. De afdronk is een beetje zoet en de neus wordt fruitig! Appelsien. Dave Broom is er zeer over te spreken in de “Whisky Magazine” en vindt hem zeer verfrissend met soda. De droogte van de malt in de neus in combinatie met de vanille “vraagt” inderdaad om “belletjes”. Peper in de afdronk en een silky mouthfeel. Er zijn hier 3 malts gebruikt: Clynelish (olieachtig, rijk en waxy), Dailuaine en Teaninich (grassig en floraal). Een “marriage” van 6 tot 8 maanden, samen met de grains leidt tot dit. Een schitterende blend van ver onder de 30 euro!

 

 

 

 

 

OAK CROSS  43%

Een “blended malt” met in de neus hard jong fruit. Dezelfde 3 malts, Clynelish, Teaninich en Dailuaine worden hier gebruikt. Het toevoegen van staven Franse eik gedurende 12 maanden in het bourbonvat (marriage) zorgde langs de ene kant voor extra eik in de smaak (let wel: géén tannine!), en langs de andere kant voor een terechtwijzing door de SWA. “Dit mag geen whisky genoemd worden!”

 

 

 

 

 

 

SPICE TREE  46%

De terechtwijzing leidde tot het volgende experiment.

Een hiaat in de wet bracht John op het idee om te gaan experimenteren met kop- en voetdeksels van de vaten!

Er staat nikske over geschreven dus kon men naar hartelust gaan “toasten”!

Amerikaanse eiken deksels werden vervangen door Franse, van heavy toasted tot almost charred.

24 maanden extra rijping et voilà: Spice Tree! Zware houtsuikers, die in de afdronk een beetje aangebrand smaken.

T’is ne rebel zenne!

 

 

 

 

 

 

 

Plots zit ik op het puntje van m’n stoel als Céline het heeft over de toevoeging van synthetische karamel aan whisky. Nonchalant zwaait ze met een flesje van het genoemde product in’t rond. Met een puffy pipet voegt ze’n minieme hoeveelheid toe aan een glas water om aan te tonen wat de invloed op de kleur is.

 

De kleur van’t water komt plots overeen met die van donkere oloroso sherry. Water en E150 worden doorgegeven en de rebel in mij roert zich. “Dat wil ik proeven!”  Niet de E150, want ik ben geen “domme” rebel, maar wel het glas “water” natuurlijk.

 

Cassonade suiker, Luikse perensiroop, beetje aangebrand in de afdronk. Een blij man, ikke!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PEAT MONSTER  46%

De neus brengt je in eerste instantie direct naar Islay. Je zou denken (oké, ik dan) Coal Ila. De afdronk wordt fruitig onder de rook. Zout. De gebruikte malts hier zijn echter 1/3 Laphroaig, 39% Ledaig en Ardmore. De eerste 2 zorgen voor de TCP –notes en saltiness. De oak signature is de toevoeging van Compass Box. De “Reserve” komt in flessen van 1.5 liter en bevat meer Laphroaig. Bij eerdere versies was het inderdaad Coal Ila, vandaar misschien dat die naam nog in m’n hoofd zat.

 

 

 

 

 

 

HEDONISM 43%

Hier kon John z’n liefde voor graanwhisky’s, opgedaan tijdens zijn periode bij “Johnie”, tot uiting brengen. Met Diageo als bron had hij beschikking over graanwhisky’s uit first fill bourbon casks van 20 en 30 jaar oud, gedistilleerd bij Port Dundas in Dumbarton. Het bestuur van 100°PROOF moet je niet meer overtuigen wat betreft oude graanwhisky’s, anderen zullen na deze ook overtuigd zijn! Zware vanille en kokos in de neus. Ook aceton, nail polish remover, beetje typisch voor grain. De smaak is echter het interessantste: kokos, kokos en kokos! Lekker!

 

 

 

 

 

 

 

 

FLAMING HEART  48.9%

Een limited edition van Spice Tree én Peat Monster. Spice Tree zit hem in de smaak en Peat Monster in de neus.

29% Laphroaig maakt hem medicinaal en salty.

Er is een 2de rijping van 4.5 jaar op zwaar getoaste Franse eik, voeg daarbij nog Clynelish first fill American oak en 1% sherry casks ... kortom, we spreken hier van 21 malts, “vatted” onder een of andere vorm!

Het minste wat je kan zeggen is dat dit een complex goedje is.

 

 

 

 

 

 

THE LAST VATTED MALT  53.7%

Net voor SWA de wetgeving op 23 november 2011 veranderde en de term “vatted malt” diende vervangen te worden door “blended malt” bottelde John de deze nog. Vandaar de term “last vatted malt”. Hij bestaat uit 4 single casks. 3 Coal Ila’s van 27 jaar oud, bourbon gerijpt, en een Glenallachie uit 1973. First fill sherry. Het maakt de afdronk enorm wisselend. Sherry en peat wisselen elkaar af.

 

 

 

 

 

 

 

 

Compass Box heeft z’n basis in London en in de nacht van 23 november zijn ze vandaar, beladen met jerry-cans whisky en lege flessen naar Westminster Bridge gestrompeld om tijdens de 12 klokslagen van middernacht door de Big Ben de Last Last Vatted Malt te bottelen. Niet verwonderlijk dat rebellen altijd omgeven zijn door een zweem van romantiek.

 

 

 

TERUG