TERUG

 

CASK SIX WHISKYCLUB UIT MOL ORGANISEERDE OP 28 NOVEMBER 2015:

 

 

IRISH OLD BASTARD-TASTING

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

In de aanloop naar deze tasting blijkt dat er niet zo veel diepgaande informatie beschikbaar is over Ierse whiskey. Buiten wat gemeenplaatsen zoals whiskey met een “e”, pure pot still, drievoudige distillatie en dat er nog vier distilleerderijen met een licentie over zijn, vind je er niet veel over terug in oudere lectuur. Uit het Malt Yearbook 2016 leer je wel dat er ondertussen (lees: de laatste 2 jaar) heel wat beweegt in de Ierse whiskeywereld. Door stijgende populariteit in en vraag uit Amerika zijn er heel wat distilleerderijen bijgekomen, maar op hun whiskey’s is het dus nog even wachten. Op andere Ierse whiskey’s wacht je dus best niet. Die reusachtige Ierse whiskeyhype in Amerika slokt immers nu al de meeste Ierse whiskey op en de productie van klassieke bottelingen zoals de 16 jarige Bushmills wordt hier zelfs al stopgezet.

Tegelijkertijd komt er nu wel goed spul op de markt, maar er snel bijzijn of achteraf veel geld neertellen is de boodschap. Voor de tasting van vanavond is men al een tijdje flessen aan het verzamelen, dus dat zit wel goed qua prijs en qua kwaliteit, toch? “The proof of the pudding is in the eating”.

 

 

 

Als binnenkomer en aperitief was er Jameson, dé klassieke Ier. Wel kon je kiezen tussen de “Distillery Reserve” en “Special Reserve”, beiden 12 jaar oud. Vanille, fruit en zoethout. Aangenaam praten met dit in je hand.

 

 

 

 

 

Aan tafel volgde dan de eerste uit de line up. Een klassieker van Middleton Distillery in Cork, de Red Breast 21Y. Let op, een half jaar geleden vonden we deze nog duur t.o.v. de 12 en de 15 jarige, maar die zijn ondertussen ook al van smaak en aroma veranderd tegenover hun eerste releases. Deze 21 jarige heeft alles nog wat je van een goede Ier verwacht.

 


RED BREAST 21Y 46%


Het is een pure pot still whiskey. Gemaakt van groene en volledig gemoute gerst. Het hoe en waarom van dit procedé wordt uitgebreid toegelicht door de voorzitter. Zomerappels met een hint van framboos. Suikerzoet. Rijke vlezige afdronk, die intenser wordt. Banaan.

   

 

 

 

 

 

 

Teeling is een “nieuwe, jonge” firma. De “ouwe” Teeling was al bezieler van het Cooley verhaal. Na de overname van Cooley, eerst door Beam, dat op zijn beurt “opgeslokt” werd door Suntory, is Teeling, samen met z’n 2 zoons, een nieuw project gestart. De bekendheid van de naam “Teeling” werd bewerkstelligd door het bottelen uit de voorraad vaten die ze in hun bezit hadden. Ze leverden top-whiskey af, maar waar hier vanavond terecht op gewezen wordt, zij zelf de distilleerder niet van zijn. Een “bastard” als het ware. Ondertussen hebben ze wel een distilleerderij in Dublin gebouwd die effectief in productie is maar het distillaat is nog te jong, heden ten dage, om whiskey genoemd te worden. Deze Teeling is een 21 jarige, na gerijpt op een Sauternes vat.

TEELING 21Y  46% SAUTERNES FINISH BATCH 3

De Sauternes zit verweven in de neus en in de smaak, maar de afdronk blijft vlezig. Zou dat het “lijnzaad” zijn waarnaar in vele officiële tastingnotes verwezen wordt als iets typisch voor pot still whiskey?

 

 

 

 

 

 

Eentje uit het Cooley verhaal dan. Een 22 jarige Connemara. Peated stuff. Schitterend wat al die jaren rijping gedaan heeft met de turf. Subtiel, elegant en prijzig. Dat laatste is heden ten dage muggenziften.

 

 

CONNEMARA 22Y  46%

Verwaterde plakaatverf, gestoofd fruit en vanille. Is niet vlezig. Toch ergens eens proberen om wat lijnzaadolie vast krijgen om aroma en smaak in m’n portfolio op te nemen. Rook en peper tegen het gehemelte.

 

 

 

 

 

Pauze en een soepje. Stevig visaroma en er zwemmen scampi’s in. Gekruid met Talisker 10Y en er is brood voorzien. Lekker!

 

 

 

 

 

Na de pauze ging het verder met Ireland Perfect Dram. Massa details op de fles. Gedistilleerd in 1988 in Ierland en gerijpt in een barrel tot 2015. 26 jaar en 201 flessen. Hoe bedoel je, “waar gedistilleerd”?

PERFECT DRAM IRELAND 26Y  50.7%

Schitterend fruitig en verfijnd. Elegant en fragiel. Cassis steekt er wat bovenuit. Typische “oude” Ier. Non-peated. Licht exotisch. Te fragiel misschien in de line up van vanavond.

 

 

 

 

 

De Ier van Jurgen, the Whisky Mercenary, scoorde onlangs 91 punten op Whiskyfun bij Serge Valentin.

Dit is fenomenaal en dan weet je het wel: we’ve got a winner!

Wat het is, is in Ierse mist verborgen. Peated Bushmills, 2 maal gedistilleerde Bushmills, Bushmills gerijpt op vaten, voorheen gebruikt voor geturfde whisky, of is het toch een Cooley?

 

IRISH SINGLE MALT 1991-2015  52.2%

Gebotteld voor de Single Malt Whisky Shop van onze vriend Jan door the Whisky Mercenary. Vlezig in de neus. Na een tijdje peperig. Vlezig en fruitig.

 

 

 

 

 

Het zweet breekt me nu toch een beetje uit. De laatste is er een van SMWS en dan voel ik me als agent extra betrokken. “Zullen de mensen hem lekker vinden? Zullen de mensen hem begrijpen?”.

 

SMWS 118.3 COOLEY 22Y  57.9%

Neus van vanille ijsroom. Met water gaat ie pas echt open.

Wat een bom! Al zeg ik het zelf. Stelle, voorzitter van Cask Six, vraagt om een persoonlijke top 6 samen te stellen, bestaande uit de geproefde whiskey’s. Het zweet breekt me nu echt uit. De chili con carne die geserveerd wordt tijdens het delibereren is echt hot & spicy.

 

 

 

Dan valt het verdict. Halverwege de stemronde heb ik al zo dikwijls “SMWS op één” gehoord dat de uitkomst toen al duidelijk was.


Tevreden omdat iedereen tevreden was na deze toch wel schitterende line up keerde ik huiswaarts. Nog tevredener was ik toen ik onderweg naar huis van vriendelijke mensen in uniform een nieuwe sleutelhanger kreeg … .

 

 

 

 

 

 

 

TERUG