TERUG

 

28 November 2014 ~ Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

28 november 2014

Cadenhead’s tasting in Single Malt Whisky Shop te Zammel met Mark Watt.

 

 

 

 

Ik weet niet of Mark Watt het al door heeft, maar hij is druk bezig met een levende legende te worden.

Niet alleen door zijn legendarische ongebreidelde alcoholconsumptie (in het verleden?), niet door zijn ongelooflijk gevoel voor humor (en bijhorende timing), niet door zijn oerdegelijke whiskykennis en basis (gelegd bij SMWS), niet als ambassadeur voor Duncan Taylor (in de hoogdagen), maar zeker wel door de hilarische tastings die hij momenteel geeft rond de wereld als vertegenwoordiger van Cadenhead’s en dit met lang gerijpte whisky’s van allerlei distilleerderijen aan heden ten dage betaalbare prijzen, door Mark teruggevonden op excel spreadsheets, die de inhoud van de Cadenhead’s warehouses bevatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MILTONDUFF – GLENLIVET 24Y  55.3%
CADENHEAD’S - SMALL BATCH 1990/2014
2 BOURBON HOGSHEADS 474 BOTTLES

Neus: Limoengras, hint van komijn, kruidnagel en specerij. Ook heel romig met tonen van granaatappel.

Smaak: Veel “geklopte room”, een klein beetje aardbeienjam met zachte limoentoetsen.

Afdronk: Limoensorbet, een beetje grassig en dan appelsientoetsen.

Zelf hadden we nog: honing, spicy, cederhout en zwarte thee.

Ondertussen is Mark verhuisd naar Campbeltown en woont hij met z’n vrouw (en binnenkort dochter/zoon) in een te klein huis. Dat mag je letterlijk nemen als je hem z’n douchecapriolen ziet nabootsen. Kleine douche, laag plafond en grote vent … .

 

 

 

 

 

BALMENACH – GLENLIVET 25Y  48.6%
CADENHEAD’S – SINGLE CASK 1989/2014
BOURBON HOGSHEAD 186 BOTTLES

Neus: Zoet en sappig. Redelijk muntig met heel wat honing en harde toffee toetsen.

Smaak: Meer toffee toetsen, vanillestokjes en daarna wat rood fruit – frambozen, aardbeien en ook wat braambessen.

Afdronk: Heel romig met heel wat sappig fruit. Wat grassige tonen met een hint van venkel en rode appels.

Zelf hadden we nog: Overal ouderwetse hoestdrank. Frisse stekelbes. Kauwgum fruit/munt.

 

 

 

 

 

Een van de twee huisregels ten huize “Watt” is dat iedereen welkom is, maar dat Mark er op staat om elke fles te openen, lees eerste dram, en leeg te maken, lees laatste dram. 

 

Ik gokte dat de tweede huisregel was dat de bezoeker de flessen moest meebrengen.

 

 

 

 

 

STRATHCLYDE 25Y  57.8%
CADENHEAD’S – SMALL BATCH 1989/2014
2 BOURBON BARRELS 348 BOTTLES

Neus: Nogal rogge – achtig, een hoop digestiefkoekjes, gesmolten boter met ananas en “geklopte room”.

Smaak: Zoet, gedroogde banaan, beetje grassige tonen en daarna ananasstukjes. Zachte aardbeienyoghurt en daarna witte peper.

Afdronk: Grote whisky, heel romig, heel wat droge kruiden en kokos, hint van pindaboter en daarna nog meer romigheid.

Zelf hadden we nog: niets aan toe te voegen. Deze graandistilleerderij produceert maar liefst 40 miljoen liter per jaar.   

Mark denkt net als ons, met de whiskygeschiedenis in het achterhoofd, dat we afstevenen op een periode van overproductie en dat de markt een crash à la “Pattison” van rond 1900 of een whisky loch zoals begin jaren ’80 te wachten staat. Des te beter voor hem, vindt hij. Dan kan hij goedkoop vaten inkopen. Ja, deze jongen zit er in voor “the long run”.

 

 

 

 

 

 

GLENLOSSIE – GLENLIVET 48Y  43.5%
CADENHEAD’S – SINGLE CASK 1966/2014
BOURBON HOGSHEAD 168 BOTTLES

Neus: Zoete sappige “old school” whisky. Hint van houtrook en daarna perzik in siroop, peren, mango en abrikoos.

Smaak: Zachte fruitigheid, flauw spoor van rook, gedroogde banaanvlokken en dan nog meer sappig fruit.

Afdronk: Zachte rook blijft hangen, verweven met hint van room en strepen tropisch fruit.

Zelf hadden we nog: chewy en plantaardig.

Komt best wat Glenlossie op de markt tegenwoordig. Alles van onafhankelijke bottelaars en daar zit verrassend goed spul tussen van deze groot-producent van spirit voor de blends van Diageo.

 

 

 

 

 

CLYNELISH 21Y  50.4%
CADENHEAD’S – SMALL BATCH 1992/2014
BOURBON HOGSHEAD 222 BOTTLES

Neus: Licht, maar vol diepte. Initiële aroma’s van mango, verse aardbeien en een hint van bananenvla komen op de voorgrond. Terwijl de whisky ademt onthult de neus donkere chocolade en pepermuntachtige romigheid.

Smaak: Een heerlijk dessert. Crème brulé van topklasse, kokos en een beetje meer munt, omhuld met een heerlijk zuchtje rook. Een ongelooflijke olieachtige whisky met een volle “body”.

Afdronk: Lang, langer, langst. Fluwelen karamel met een plezierige toets van eik.

 

 

 

 

 

Cadenhead’s bottelt niet enkel whisky, maar ook rum. Mark was dan ook maar wat blij dat hij op eerder vernoemde excel spreadsheets enkele zeer oude nog rijpende rum vaten aantrof, die nog ergens in de warehouses moesten liggen. Visuele controle ter plaatse leerde echter dat de vaten leeg “verdampt” waren. Navraag leerde dat “iemand” ze zo’n 13 jaar geleden eens “geproefd” had en niet lekker vond. Daarna hebben ze de vaten dan maar laten liggen … .

 

 

 

 

 

SPEYSIDE – GLENLIVET 18Y  62.8%
CADENHEAD’S – SMALL BATCH 1995/2014
1 SHERRY BUTT & 1 REFILL HOGSHEAD 738 BOTTLES

Neus: Rijke fruittoetsen, hint van chocolade en een hint van kolenstof. Vleugjes van straffe koffie en crème karamel.

Smaak: Chewy en mondbekledende sherry tonen. Appelsienenschil, zwarte kersen en veel romige toetsen.

Afdronk: Lang durend donker fruit, vage toffee toetsen en veel rozijnen.

Zelf hadden we: fudge met zure bessen, aards en noten.

De small batch bottelingen zijn niet opvallend buiten de hoekige flessen. Het etiket is “ontworpen” door “iemand” die er z’n tijd voor nam. Druk zetten of spreken van een deadline was contraproductief en vertraagde enkel het creatieve proces maar. Uiteindelijk kwam men op het geniale idee om het gewoon te houden op een goudkleurig etiket met zwarte letters of omgekeerd. “Briljant!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUFFTOWN – GLENLIVET 31Y  46.8%
CADENHEAD’S CHAIRMAN’S STOCK 1978/2009
BOURBON HOGSHEAD 207 BOTTLES

Deze laatste fles was een extraatje van Jan. 

Ook ambassadeur van Cadenhead’s ondertussen en dat moet gepast gevierd worden. Persoonlijk ga ik deze bottelaar op volgen. Je zult maar zien dat het toekomstige collector items worden, terwijl ze nu nog, gezien de huidige prijzen voor “oude” whisky, nog betaalbaar zijn én een meerwaarde geven ten opzichte van officiële bottelingen.

 

 

 

 

 

TERUG