TERUG

 

11 september 2009
BUNNAHABHAIN bij Single Malt Whiskyshop Zammel

Verslag & foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

Wie ooit op deze “meest afgelegen” distilleerderij geweest is, heeft een boontje voor deze milde Islay.

 Wie er dan ook nog rondgeleid is door John McLellan is helemaal verkocht of verknocht. Nog niet zo lang geleden bestond het courante gamma slechts uit de 12 jarige versie. Zachte aroma’s van vanille en wit fruit, eventjes een alcoholprikkel in het begin en een hele lange zachte afdronk, die de beloftes van de initiële neus helemaal waarmaakt. Gevaarlijk! Het volume in de fles kan razendsnel dalen als je even niet goed oplet! Ondanks dat het een Islay whisky is, is hij praktisch niet geturfd. Daar ga je dan met je mooie indeling van Islay als “geturfde” whiskyregio!

John McLellan bij ons Bunnahabhain bezoek tijdens onze Islay 'ALternative' Half Marathon trip, Maart 2009

 

 

 

John McLellan tijdens de Walking Bunnahabhain tasting in de Single Malt Whiskyshop in Zammel, September 2009

 

 

De Black Bottle dan. Deze blend bevat single malt van elke distilleerderij op Islay. Hierin zit wel turf! Dat proef je direct bij de eerste sip die je neemt. Turf, maar dan komt de Bunnahabhain! Die typisch zachte en lange afdronk is onmiskenbaar.

Die zachtheid speelt hem trouwens parten. Het minste foutje of off note komt gewetenloos aan de oppervlakte. We hebben zo al een schitterende Porto finish gehad, ontzettend lekkere 18 jarige … maar ook minder lekkere. De eerste kennismaking met de 18 jarige deed ons onmiddellijk besluiten om er eentje met de club te degusteren. Deze botteling wordt echter in kleine batches gemaakt … en je raadt het al! Een minder geslaagde batch! Deze die nu bij Vissers ingegoten werd door PR –man Richard Crampin, was duidelijk één van de betere! De extra donkere tonen en zoals John zelf aanhaalt: overrijpe mango, doen het verleden vergeten. Ik vergelijk het smaakprofiel met een bruggetje dat over gestoken moet worden, alvorens men aan de afdronk komt. Bij de versie van de clubtasting was de brug te breed en te lang! Maar tja, wie ben ik? (Seffens toch eens googelen.)

 

 

 

 

Ondanks hij altijd rustig blijft en geen enkel woord luider zegt dan het andere, is John een begenadigd verteller. Vol humor en anekdotes. Hij heeft zelfs een tijdje een column gehad in een whiskymagazine. Op het moment zelf was mijn Engels een beetje te roestig om hier dieper op in te gaan. (Moet dringend nog eens naar Schotland!) Schrijft hij nog? Publiceert hij nog ergens anders?
Het zou best kunnen want zelf zegt hij dat, hij met de productie van over de 2 miljoen liter alcohol per jaar, nog tijd heeft om tussendoor het kruiswoordraadsel uit de krant in te vullen!

De verrassing van de avond was de Bunnahabhain Manzanilla sherry wood finish. 16 jaar en 53.2%vol. Eric, iemand die we leren kennen en appreciëren hebben in het whiskywereldje, vond dat hij een druppeltje water kon gebruiken wegens de droogte.

 

 

 

Eric heeft honderden sites bezocht waar distilleerderijen stonden of staan. Hij heeft ze allemaal gefotografeerd en ik weet niet of mijn mening een grote impact heeft, ik heb mezelf nog niet gegoogeld, maar het lijkt mij een geweldig idee om zoiets te publiceren. Ik zou zeker geïnteresseerd zijn!

Maar Eric heeft momenteel geen tijd. Buiten het verzamelen van persoonlijke aantekeningen van alle mogelijke whiskygrootheden in zijn groot rood boek, John staat er ondertussen ook in, beklimt hij de Munro ‘s. Dat zijn bergen boven de 3000 feet , ofwel 914.4 meter , in Groot Brittannië. De Ben Nevis is er trouwens één van, de hoogste, maar dat is een ander verhaal …

 

 

Als laatste dram krijgen we de TOITEACH 46%vol. Een zwaar geturfde Bunnahabhain, Toiteach is trouwens het Gaelic woord voor 'Smokey'. Al langer in productie voor de blends van Glenmorangie PLC, maar nu dus ook als single malt van Bunnahabhain. “By common demand”, zegt John. Op algemene aanvraag zwaar geturfd dus.
De subtiliteit van onze favoriete 12 jarige is hier zo goed als verdwenen.

Toch knap van Single Malt Whiskyshop om weer een grote naam over de vloer te krijgen. De hoofdfirma Burn Stewart heeft wel gemeld dat ze weer zwaar gaan investeren in de distilleerderij, aangezien deze sinds de overname door hun, goede cijfers kan voorleggen. Niet in het minst de verdienste van deze man en ik denk dat het algemeen geweten is, want je kan hier over de koppen lopen. Veel leden van de club. Altijd een blij weerzien. Veel bekenden. Ook altijd een blij weerzien. Veel mensen die ik nog nooit gezien heb. Zij mij ook niet, waarschijnlijk zelfs niet op google …

 

TERUG