HOME      TERUG

 

 

TASTING

Zaterdag 03 september 2005 in Lochristi.
In aanwezigheid van Jim McEwan en enkele 100°PROOF leden

 

 

Voor de whiskyliefhebber is Bruichladdich van Islay zeker geen onbekende. In 2000 terug opgestart, na uit de "mottenballen" te zijn gehaald, en sindsdien eigenlijk niet meer uit het whiskynieuws weg geweest.

Nieuwe bottelingen, nieuwe "bottelingplant", bouwer van een "whiskyschool" en steeds meer en meer prijzen wegkapend. Zowel voor de whisky's als voor het "gezicht" van de Bruichladdich, Jim McEwan.
Keer op keer verkozen als whiskypersoonlijkheid van het jaar door het toonaangevende Whisky Magazine.
Als je dan de kans krijgt om zo iemand te horen spreken over zijn werk, leven en passie, dan grijp je die.
En wij naar Lochristi.


Werner, Gerry, Bert, Hans en Bart  (met dank aan Gunter voor de
                                                         manutentie van het fototoestel)

 

 

 

 

 

 

 

 

1000 whisky's blind proeven, invloed van de zee op het rijpingsproces, de geschiedenis achter de feiten uit de whiskyindustrie, de toekomstplannen van Bruichladdich, triple distillation op Islay, 300ppm "kan het of kan het niet?", invloed van Bruichladdich op het leven op Islay, de evolutie in de vaten gebruikt voor het rijpingsprocess ... en zo veel meer!
Lichtjes beschaamd moet ik toegeven dat deze man al meer over whisky vergeten is dan ik ooit zal kunnen leren.

De volgende whisky's werden geproefd:

BRUICHLADDICH 12 YEARS: Gerijpt op firstfill bourbon vaten
                                                                   Rozijnen, kersen, sultana in neus en mond

BRUICHLADDICH 15 YEARS: 85% Gerijpt op bourbon en 15% op sherry
                                                                   Meer vanilletoetsen aanwezig dan voorganger

BRUICHLADDICH 17 YEARS: Dit is eigenlijk een 18 jarige, 100% op Amerikaanse eik gerijpt
                                                                  Abrikoos, vanille en citrus
                                                                  Deze kwam uit een blindtasting van 300 verschillende whisky's naar voren als
                                                                  diegene met de minste "off-notes". Dus de zuiverste van smaak en geur, met
                                                                  de minste verontreinigingen.

BRUICHLADDICH FLIRTATION 20 YEARS:  20 Jaar gerijpt op Amerikaanse eik en daarna 5 weken
                                                                                                  op Franse rode wijnvaten. Een "flirt" van 5 weken.
                                                                                                  Braambessen merkbaar aanwezig in de smaak.

BRUICHLADDICH MÒINE MHOR 3D SECOND EDITION
                                                                   De huidige turfbom, met reeds de nu 4,5 jaar jonge PORT CHARLOTTE in
                                                                   verwerkt. Deze laatste ligt te rijpen in de warehouses van de vroeger Loch
                                                                   Indael
distilleerderij te Port Charlotte, Islay.

 

Na het optreden was er nog tijd voor een signeersessie van Jim McEwan...

                                                                                                                                       

...en voor een Westvleteren trappistenbier.