TASTINGVERSLAGEN

HOME

 

 

Zaterdag 3 februari 2007 was het dan zover. Iedereen die op de hoogte was, zat stiekem te popelen. Een zeer uitgebreide Bowmore uitwisseling ging plaats vinden op een “geheime” locatie. Elke genodigde “ging naar een Bowmore tasting en nam een fles mee”. Een goede formule zoals we in het verleden al bewezen hadden met de Highland Park tasting. Aah, the memories ….

De deur was los en reclamebordjes van Bowmore gaven de te volgen weg aan. Ons spoor van broodkruimels naar de ondergrond waar het vuur op ons wachtte. Als ik niet beter wist dan vermoedde ik hier de samenkomst van een geheim genootschap … .

Om het ijs te breken werd door een van de genodigden de nieuwe Friese whisky voor gesteld

 

 

FRYSK HYNDER 40%  cask 45 (dist. 10.11.03 - bot.21.11.06)

De fles voelde wat goedkoop aan. Bestaat er iets zoals plastic glas? De kurk is dan ook nog getooid met een “metalen” paardehoofd. Gedistilleerd op 10 november 2003 en gebotteld op 21 november 2006 , de tweede botteling al. Drie jaar op een eiken vat, voorheen gevuld met rode wijn, en mag nu dus whisky genoemd worden. 40%vol alcohol. Zware geur van de wijn en toch nog heel wat new make spirit (peerdrops) omschrijft de neus het beste. Hij glijdt van de tong maar blijft wel aan het gehemelte plakken. Vettig. De ronde geur en body doen vermoeden dat hij zijn volledige drie jaar op het wijnvat gezeten heeft. Navraag bij de distilleerderij had hierover nog geen uitsluitsel gegeven. De neus wordt fruitiger maar er blijft nog steeds veel alcohol. De scherpte gaat weg met wat water. Okkernoot. De afdronk blijft warmen met maar 40%vol alcohol. Algemene indruk was ROOD.

En wijle weg...

 

 

 

BOWMORE DARKEST O.B. 43%

Volgens de aanwezige Bowmore adept 12 jaar oud op bourbon en 6 maand nagerijpt op sherry. Bij de eerste nosing:  “munt, after eight”. Ontwikkeld naar zeer goede balans tussen turf en sherry. Droog tegen het gehemelte. Zo droog dat het speeksel verdwijnt. Bitter. Het fruitige van de oudere Bowmore’s begint zich al te ontwikkelen. Boenwas, apotheek en daarna fruit. Neus evalueert naar volwassenheid, vanille, rook en rozijnen. Deze vindt men ook in de afdronk. Bitterheid wordt uitgesprokener.

 

 

Een tussendoortje...

 

 

ARRAN PEATED 68% (new make spirit sample)

Een goed bewaard geheim is dat Arran plannen heeft om een geturfde expressie uit te brengen. Tijdens ons laatste bezoek aan de distilleerderij hadden zij zelf geen staal voor handen. Wij vandaag dus wel. Enkel de new make spirit. Deze heeft nog geen hout gezien. Het staal is van 23 oktober 2006 . Typische peer drops maar waar is de peat? Wat modderachtig, ingekuild gras, silo. De smaak is verrassend fris, citrus. Evalueert naar echte peer. De bitterheid wordt zelfs al vergeleken met grappa.

 

 

 

 

 

BOWMORE 16Y 1989 51,8% straight from the cask (bourbon)

De nieuwe bourbon versie. Vertoont sterke, hoe kan het ook anders, gelijkenissen met het vat van Prik en Tik uit Westerlo. Roze pompelmoes, fris maar van ’t vat is beter. Om de Nederlands “Whiskypassion” er bij te betrekken: “bittertje”. Fruitig maar trekt dus bitter weg. Ter vergelijking werd de 16 jarige sherry geproefd. Sherry in de neus maar spijtig genoeg off notes. In de smaak kwamen die ook terug. Zou de turf deze kunnen versterken?

 

 

 

 

 

BOWMORE SCOTCH SINGLE MALT CIRCLE 58% cask 6185 (240 bottles)
(dist. 02.02.1989 - bot. 31.03.2004)

Fruit maar geen turf in de neus. Mouttonen. Afdronk wordt rokerig. Van de ronde bitterheid van Earl Grey thee naar citrus. Op het einde van de afdronk rabarber. BOWMORE!

 

 

 

 

 

BOWMORE 1995 56,7% The Ultimate Single Malt Scotch Whisky Selection
cask 798 (dist. 06/04/1995 - bot. 22.11.2005)

Eentje uit 1995 van 56.7%vol alcohol. De neus neigt veel naar new make. Wel wat vanille. Via peer naar de typisch Bowmore bitterheid. Met wat water wordt hij nog jonger. Dankbaar overgedragen en in ontvangst genomen wegens “Stunner alert” van Bert Malt Maniac.

 

 

 

 

 

 

Omdat de eigenaar van deze fles zich niet kon verzoenen met de aroma's en smaken van deze whisky, werd deze aangeboden aan de gastheer van vanavond.

Deze fles zou zijn weg vinden in de rest van zijn indrukwekkende Bowmore collectie.

 

 

 

 

VERVOLG