HOME

TASTINGVERSLAGEN

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens onze laatste trip naar Schotland werden we verrast door een nieuwe Bowmorefles in de taxfree shop. “Pas uit” vertelde de shopassistent. Nu, 2 maand later, zijn we uitgenodigd op de officiële presrelease van de nieuwe Bowmorelijn door Sinoco, de invoerder.
De gekozen locatie is Glengarry in Gent. Tehuis van de gelijknamige club en ook van Bob Minnekeer. Terecht wereldberoemd en Bowmorepersoonlijkheid van België

 

 

 

 

De nieuwe folder is alvast geslaagd en Bob is ook zeer te spreken over de vorm van de fles. Heel vrouwelijk, aangenaam in de hand. Hij drukt er ook op dat het een uitbreiding van de bestaande range is, met ander woorden: Je kan niet verwachten dat de nieuwe 25 jarige dezelfde is als de oude.

 

 

Achter op de nieuwe folder is er een samenvatting gemaakt van de prijzen en medailles die Bowmore reeds gewonnen heeft.

Bob zegt wel dat we dit wat moeten relativeren en dat het onmogelijk is dat de nieuwe reeks hierin al aanwezig is.

Maar toch een indrukwekkende palmares.

Maar genoeg inleiding, hier volgt ons verslag...

 

 

 

Hoe gaan we er naar toe? Auto, trein en te voet. In die volgorde.

Tijdens de laatste fase konden we de kenmerken van het landschap gebruiken om onze weg te voet te vinden.

De Sint Baafskathedraal in Gent bestaat bij nadere bestudering grotendeels uit een display.

 

Sint Baafsplein,

 

daar sta je dan. En nu?

 

 

 

 
Altijd handig dan om iemand bij te hebben die er al eens geweest is.

 

 

 

Een Bowmore tasting ondergronds? Dat komt me bekend voor. Waarschijnlijk gaat er kaas zijn ook! (Stond trouwens op de uitnodiging.)

 

 

 

 

Een overtuigende uitstalling. Bob leidde de tasting in met wat uitleg waarom hij de combinatie van kaas en whisky wel zag zitten. Een combinatie die hij in de Glengarry terug in ere gaat herstellen. Na de welkomstdram, de blend Rob Roy, met ijs (en stiekem eentje zonder) verschenen de eerste Bowmore’s op onze tafel. We kregen nog de rode draad mee doorheen alle Bowmore’s: extract van viooltjes.

 

 

LEGEND

Romig, rook. Appelsien en honing. Bitter in de afdronk, maar meer naar een nootachtige bitterheid. 40%vol alcohol.

 

12 Y

Romig. Het rokerige overheerst zeker niet. Appelsien, maar dan de schil, naar lemoen toe. Honing. Afdronk meer kruidig dan bitter.

 

DARKEST 15 Y

(vervangt de huidige Darkest, die tussen de 12 en 15 jaar oud is, en de Mariner, 15 jaar oud) Een uitbreiding van het gamma, dus vergelijking is niet mogelijk. Zware sherryneus. Overheerst zelfs de rook. Prikt in de mond, wel mooi in balans. Sherry blijft overheersen in de neus. Het kruidige overwint in de afdronk op de sherry en rook. Sulfer is ook aanwezig. (Ondertussen verraadt de Legend zijn jeugdige leeftijd: peerdrops). De Darkest blijft kruidig (spicy) met wat water. De staart van de afdronk is sulfer. Spijtig.

(De 12 jarige heeft nu noten en viooltjes in de neus).

 

 

De kaas wordt opgediend

The master at work  

 

 

18Y

Volwassen neus. Exotisch fruit. Hint van turf. Viooltjes in de body. Gaat naar turf, vooraan tegen het gehemelte. Witte steenvruchten, banaan? Ziltig en fenolische afdronk.

Vanille en carameltonen in de neus na een tijdje. Schitterend onderbouwend, met viooltjes als kers op de taart er bovenop. De afdronk is niet kruidig maar verwarmend. Spijtig dat het glas te vlug leeg was, want de pompelmoes leek te beginnen. 43%vol alcohol.

 

25 Y

Scherp in de neus. Exotisch fruit, abrikoos en viooltjes. Vooral van voor in de mond zit de fruitsmaak. Ontbreekt wat body in het midden van de mond Het is ook al wel de zoveelste whisky, dus kan er wat verdoving op treden. Viooltjes en géén appelsien. Meer floraal dan fruitig. Ook wat wasachtig. De mond wordt bekleed en deze droogt niet uit. Géén turf! (De 12 jarige heeft nu thee in de neus. De 15 jarige nat hout, washbacks, samen met rijpe limoen en crème brulee).

 

 

Tussendoor kwamen we te weten dat Percy McPherson, distillerymanager van Bowmore, met pensioen is gegaan.


Deze foto van Percy, dateert van onze clubreis ISLAY 2006, toen we samen met hem in het Bowmore Warehouse één van de zovele hoogtepunten van onze reis mochten beleven. 

 

 

 

 

De nieuwe range

De nieuwe kokers

De crypte "Glengarry Scottish Pub"

 

 

 

 

Enkele eerlijke sfeerfoto’s die we u niet willen onthouden …

 

 

25 jaar. Mitt farbstoff...

 

 

Tekst en foto's : Gunter (Lidnr.1)
Met dank aan Jan (Lidnr.24)

 

 

HOME

TASTINGVERSLAGEN