TERUG

 

 

Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

“Life’s too short to drink bourbon”, een serieuze boutade om een bourbontasting mee te beginnen. De spreker, Mario Groteklaes liet er dan ook direct op volgen: “How wrong was I”! Ergens begrijp ik hem wel. Als je een tijdje verzeild bent geraakt in de complexiteit van single malt, dan lijkt het in eerste instantie dat bourbon diepgang mist. Eerst moet je voor jezelf durven toegeven dat er toch meer in bourbon zit dan je eerst dacht, daarna moet je op zoek naar de verschillen, de achtergrond, geschiedenis en het waarom. Dit is niet zo evident, gezien het kleine aanbod dat tot kort maar in de Belgische winkelrekken geraakte. Gelukkig zijn er nu meer en meer gespecialiseerde drankzaken, waar de variatie in bourbons en Tennessee whiskey indrukwekkende proporties aanneemt. Zoals ook in TastToe, Kampenhout, waar deze tasting plaats vindt. Een verplaatsing meer dan waard dus.

 

 

 

 

 

Zoals steeds is Mario blij om ons te zien! Wij zijn ook blij om Linda Khalfi, van Cooley Distillery nog te kunnen ontmoeten, de dag voor haar afreis naar het buitenland. Ze helpt Mario en Angelo van TastToe een handje bij het inschenken van de glazen en om mee te proeven natuurlijk!

 

 

 

 

 

 

 

We leren hier dat het verhaal van bourbon samenvalt met het verhaal van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Ondertussen zal iedereen al wel weten dat de benaming bourbon een hommage is aan het Franse koningshuis en bijhorende adel toentertijd, La maison de Bourbon. Dit als dank voor hun steun tijdens de onafhankelheidsoorlog (1775 tot 1783).

 

 

 

 

 

 

ELIJAH CRAIG 12Y 47%

Elijah Craig paste, volgens de overlevering, voor het eerst “charring” toe op een barrel. Of het doelbewust was om de kwaliteit van de spirit te verbeteren of om de vorige inhoud van het vat te maskeren laten we in het midden. Feit is dat er op die manier houtsuikers omgezet worden naar vanillesuikers.

Voor mij, tot nu toe, een typische bourbon. Houtsuikers en kruidig. In het smaakprofiel zit een heerlijke “dunk”, een plekje met wat meer diepgang dan verwacht. Verwarmend, met achterlaten van aangenaam hout op de tong. Na een tijdje proef je zoete “snoep”tabak (?). Mix tussen zwaar vanille en kersen.

ELIJAH CRAIG 18Y 45%

Een single barrel. Rood snoep overheerst. Het aanwezige hout proeft veel zuiverder. In het begin merkbaar zachter dan de 12Y, maar de afdronk blijft “hot & spicy” en ook wel merkbaar zuiverder. Met dat zuiver bedoel ik dat je duidelijk de maïsstengels kunt onderscheiden van de boterachtige smaak van de maïs. Ook duidelijk aanwezig zijn vanille, thee en kruiden. Noem hem voor mijn part transparanter dan de 12, maar om er direct 30 euro meer aan te spenderen? Op dat niveau zit ik spijtig genoeg nog niet.

 

Later, beginnende in 1791, volgde de Whiskey Rebellion. Tot dan werd Amerikaanse whiskey vooral gemaakt van rogge, “Rye”. In 1791 besloot de regering om taxen te heffen op whiskey, om inkomsten te genereren voor een lijdende staatskas. Het protest van de “producenten” was hevig en geweldadig. Het duurde tot 1794. De regering had een militie samengesteld om het aanhoudende geweld in Pennsylvania te onderdrukken maar gelukkig stortte de rebellie in voor de confrontatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLD FITZGERALD 12Y 45%

Bij mezelf toch een beetje een rem ontdekt naar oudere bourbons toe. De heftigheid van de jeugd wordt wat teruggedrongen door het hout. In combinatie met het “lage” alcoholgehalte, wordt hij minder interessant. Minder zoet aroma, maar wel heel complex in de neus. Door dat hout dus. De smaak is zoeter dan de neus doet vermoeden en geeft hem iets vrouwelijk.

 

 

EVAN WILLIAMS SINGLE BARREL 2000 9Y 43.3%

Deze bourbon is genoemd naar de eerste “commerciële” distilleerder in Amerika, anno 1783. Een man afkomstig uit Wales, Evan Williams.  

Citriek in de neus, zo dit al een woord is. Valt mooi uiteen in verschillende stukken. De afdronk neigt naar bitter met rode toetsen. Lekker. Misschien bij vertellen dat ik bij een eerste confrontatie met deze botteling direct overgegaan ben tot de aanschaf ervan, indien dit al iets betekent?

 

 

 

 

 

Een volgende stap in de ontwikkeling van bourbon kwam er met de stichting van de nieuwe staat Kentucky in 1792.

 

De toenmalige gouverneur van Virginia, Thomas Jefferson, beloofde iedereen het recht op 60 acres. De voorwaarden waren o.a. het bouwen van een vaste structuur, m.a.w. een woning, op de lap grond en het verbouwen van de lokale graansoort maïs .

 

Nu is het standaard dat het beslag van bourbon minstens 51% maïs bevat!

 

 

 

 

 

BERNHEIM ORIGINAL 45%

Wheated bourbon slaat op het feit dat het gedeelte van de mashbill, boven het vereiste minimum van 51% maïs, grotendeels aangevuld is met tarwe. Geen onbekende, de deze. Iets meer floraal dan fruitig. Elegant.
Kan zelfs voor een Ier doorgaan. Pepermunt kauwgum in zilverpapier. Vanille en kruiden. “Highly drinkable!”. Vraagt gewoon om een beetje ijs, zomerweer en méér dan 1 glas.

 

 

PARKER’S HERITAGE GOLDEN ANNIVERSARY 50%

Parker is de broer van die andere Beam, Jim. De neus spant niet langer tegen! Genieten! Een kruidige prikkel, maar er is een lange afdronk!!! Vanwege de oudere vaten loopt dit prijskaartje tot boven de 150 euro.

 

 

 

 

 

 

 

FIGHTING COCK 6Y 51.1%

Beste tot laatst gehouden? Als zesde whiskey, met deze alcoholgehaltes, is het niet verwonderlijk dat de tastingnotes summier worden. We hebben daarbovenop de raad van Mario nog opgevolgd om hiervan grotere slokken te nemen! Heel veel fruit in de afdronk. Om zeker te zijn dat we ons niet vergisten, flesje meegenomen om aan de voorzitter te laten proeven.

Deze heeft ondertussen goedkeurend geknikt en bij een volgende bijeenkomst van zijn bourbonclub zal deze zeker aanwezig zijn!

 

 

 

 

 

 

Heel wat wijzer verlaten we TastToe, maar ons hoofd draait nog van al die cijfers en feiten. 160 US proof = 80%, Corn bevat 80% maïs, verplicht gebruik van nieuwe vaten sinds 1964, tussen 2 en 4 jaar oud is het vermelden van de leeftijd verplicht, de “graincooker” werkt onder druk met temperaturen boven de 100°C. Maïs kookt op 114°C en dit gedurende 30 minuten. Daarna, op 77°C wordt rogge toegevoegd, 25 minuten. De malt voor de broodnodige enzymen op 66°C voor nog eens 25 minuten. Sour Mash helpt voor de PH op 7 te houden en oh ja, er zijn ook nog 2 Tennessee whiskeys, gefilterd door verkoolde esdoorn: George Dickel en Jack Daniel’s. Wat hebben we dan vandaag geproefd?
Enkel bourbons van Heaven Hill ... .

Mario Groteklaes en Linda Kahlifu

 

 

 

 

 

 

 

 

Onnodig te vertellen dat we zo niet naar huis konden! Gelukkig was er een eindje verder een brasserie, verbonden door een pipeline met rechttegenover gelegen brouwerij Haacht. Bij het vocht dat hier uit kwam, ongefilterd, kwamen onze hersenen eindelijk tot rust en konden we eindelijk naar huis!

 

 

TERUG