TERUG

 

Presenteerde op vrijdag 31 januari 2009
een blindtasting met als gastspreker...

BERT BRUYNEEL

 

Verslag & foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

Een uitnodiging voor een tasting bij Single Malt Whiskyshop te Zammel, Vissers voor de vrienden, in mijn mailbox en dat wil je niet missen.

 

De agenda wordt er bij gesleurd en na een eerste vloek, gevolgd door heel wat geregel kan ik uiteindelijk toch inschrijven. Het thema is “blind tasting”. Niet een van mijn favorieten, maar bij Jan weet je zeker dat je waar voor je geld krijgt.

De gekozen whisky’s zijn een eerlijke selectie en steeds de moeite waard, daarom beschouw ik zijn blind tastings als objectieve referentiepunten, momentopnames als het ware, van waar ikzelf gepositioneerd ben in het hedendaagse whiskygebeuren. Bert Bruyneel, een van de Belgische Malt Maniacs, zal de avond aan elkaar praten.

Jan Vissers & Bert Bruyneel

 

 

 

 

WHISKY n°1

De neus bevat rijp fruit met op de achtergrond thee (of cederhout). Droge okkernoot. In eerste instantie begint hij vrij zacht in de mond met de smaak van versuikerd fruit, maar wordt kruidig! “Chewy”. Hij is haast kauwbaar, wat toch een rijpe leeftijd doet vermoeden. Ook de zeer trage tranen in het glas verraden een oude leeftijd. De tong voelt droog aan. De smaak en de geur blijven constant. Elk slokje is hetzelfde en boet niets in aan kwaliteit. Wint ook niets, maar is dat een nadeel?

 

GLENROTHES 1978, 20y 43%vol.

Een officiële botteling in de ondertussen klassieke bolvormige fles. Geen verrassingen hier.
Winnaar van de World Whiskies Awards 2008 met een prijskaartje van 255.90 euro in de categorie
“Best Speyside Single Malt”.

 

 

 

 

 

WHISKY n°2

De neus heeft wat lucht nodig. De aroma’s worden coherent van natte bosgrond naar eik. Een eerste hint van cassis wordt graan. In de smaak vind je viooltjes met boter achterna!! Kaneel/appel en witte chocolade. Er komt vanille! Rum. Warmt geweldig. Groene zurige banaan (rabarber?). Iets mineraal ook.
De neus wordt zeer lekker, vanille.

 

BENRIACH 1988 VIRGIN WOOD, 20y 53%vol.

Dit vat werd door Bert Bruyneel geselecteerd en is gebotteld voor Claudia Ham van Premium Spirits Belgïe. Het nieuwe hout is waarschijnlijk grotendeels verantwoordelijk voor de overvloedige aanwezigheid van vanille.
Voor 92.25 euro is dit een koopje!

 

 

 

 

 

WHISKY n°3

Neus bevat vooral gras en veel citroen. Er komt ook wat vanille. Een waterig mondgevoel. Pas laat verwarmt hij. De tong trekt wat samen, tannine (=oud).
Natte steen, iets van metaal?

 

 

CAMPBELTOWN LOCH 30y

Dit is een blend! Hij bevat Springbank van minstens 30 jaar oud, zelfs “underproof”, en de gebruikte graanwhisky’s hebben eveneens minstens 30 jaar op eiken vaten gerijpt! Niet mis, maar blind viel hij toch door de mand, zou ik zeggen. De prijs is nog het meest verbazend: maar  62.30 euro!

 

 

 

 

 

 

 

WHISKY n°4

Sherryrijping! Overduidelijk, en niet enkel de kleur. Hij ruikt zelfs “chewy”, in zover dat kan. De neus gaat naar krijt met limoen. De eerste gewaarwording in de mond is drop.
Middenstuk is wat waterig, maar de afdronk warmt dan weer, kruidig. Géén off –notes, maar het midden mist wat punch. Rozijnen en donkere, ongefilterde suiker met wat kruiden. Nootmuskaat en kaneel. “Chocolade met rum”. Lichte pompelmoes ”note” in de nasmaak.

 

GLENDRONACH 33y 40%vol.

Die 40%vol verklaart het waterige midden en het gemis van wat punch. Toch goed voor een Silver Medal-Malt Maniacs 2008. Bert, trouwens een van die Malt Maniacs, is er pas nog geweest en hetgeen hij daar geproefd heeft, doet hem voorspellen dat er prachtige nieuwe releases van deze distilleerderij op komst zijn. Leuk detail: onlangs werd de distilleerderij in Huntly opgekocht door Benriach. Deze versie kost 216.35 euro.

 

 

 

 

 

 

WHISKY n°5

Cask strength, vanwege de belletjes die gevormd worden bij het schudden. Boenwas! Hier hebben we een klassebak. Oud en prachtig gerijpt. Er zit exotisch fruit, maar de neus blijft wat gesloten om juist te achterhalen welk. Ook wat florale tonen. De afdronk warmt intens. Beetje bitter, tannine, droog. In de afdronk vind ik nog houten sigarenkistjes.

CLYNELISH 1972, 35y 53.7%vol.

Bottled by “The Single Malts of Scotland ”. Mijn eerste botteling van Sukhinder Singh en wat voor één! De winnaar van: “ULTRA PREMIUM CATEGORY” Best Natural Cask Award 2008 Silver Medal-Malt Maniacs. Een mondvol en gelukkig was de whisky dat ook. Terecht een prijsbeest en het hoge alcoholgehalte houdt hem levendig. En dit voor de prijs van 181.50 euro.    

 

 

 

 

 

WHISKY n°6

Rook, zoet en appels. Vanille. Mooie “lichte” balans in de neus. Turf overheerst niet. Wit steenfruit. “Zure” as in de neus. Vlees/oxo, voor mij het kenteken van “oude” goedgerijpte geturfde whisky.

 

BOWMORE 1972, 36y 48.8%vol.

Eentje van Andrew Symington, de man achter Signatory, uit zijn Prestonfield reeks. Genaamd naar het hotel waarin hij op jonge leeftijd gewerkt heeft. 244.30 euro is de prijs van dit pareltje. Volgens de vakpers zou die vleesachtige smaak kunnen voortkomen van een oud sherryvat. Dit is een refill sherrybutt, dus dat kan. Zelf ben ik het enkel nog maar tegengekomen bij oude geturfde whisky’s.

 

 

 

 

Dat typeert ook mijn probleem met blinde tastings. Alles hangt of van je bagage. Hoeveel whisky’s heb je al mogen proeven? De verschillende rijpingen, de verschillende leeftijden … .

Hoe ver sta je in het benoemen van wat je ruikt en proeft? Blind tasten vraagt ook een vorm van vertrouwen. Niet alleen in de eerlijkheid en de bedoelingen van diegene die de whisky inschenkt, maar ook in jezelf. Uiteindelijk komt het neer op wat de wijze man op MTV vroeger zei: “Weet alleen wat je weet en weet niet wat je niet weet”. Voor de rest is het genieten met gelijkgestemden van deze momentopname in je steeds rijker wordende whiskyleven. Anderen staan misschien al verder en dat is hoopgevend. Je kan nog verder!

 

 

TERUG