TERUG

HOME

 

 

SINGLE MALT WHISKYSHOP TE ZAMMEL PRESENTEERDE
BENRIACH TASTING
22 MAART 2007
MET
BILLY WALKER
(MANAGING DIRECTOR BENRIACH DISTILLERY)

Gunter (Lidnr.01) stuurde volgend verslag in...

 

 

 

 

“Nee!”, dacht ik. Zelfs toen we al arriveerden bij de Single Malt Whisky Shop. “Nee!”. Ik zou me deze avond rustig op de achtergrond houden en genieten van het prachtige aanbod Benriach. Zoveel mogelijk opsteken van het verhaal van Billy Walker, en voor de rest zoeken ze het maar uit. Nee, ik hoef niet het haantje de voorste te zijn. Nee! Zeker niet.

En dan kom je binnen in de tasting room … 11 leden van 100°PROOF … Billy die je persoonlijk komt begroeten en vragen of je hem nog niet beu bent … “woordvoerder, kun jij Billy aankondigen?” … (zucht). Tja, daar sta je dan. (Dat laatste is dan ironisch bedoeld).

 

 

 

 

Maar hier zijn ze dan: de tasting notes. Let wel, dit zijn persoonlijke aanvullingen op de uitgebreide tasting notes, voorzien door Billy Walker en voor iedereen gekopieerd door Jan.

 

 


Deze zouden we niet proeven, welke dan wel?

 

 

Benriach 16y 43%

80% is 18 jarige en 20% 20jarige. Terecht werd de vraag gesteld waarom er dan geen 18y op het label staat? Antwoord: als we de mix moeten aanpassen, kunnen we nu gaan tot vaten 16 jarige om een selectie te maken. Anders beperken we onze keuze tot vanaf 18 jaar.

De samenstelling is 3th fill American barrels 50%, re- racked Oloroso sherry butts 30% en 2nd fill American barrels van de peated 20%.

Door de toevoeging van de geturfde, voelt de neus warm aan. Waarschijnlijk het effect van zoete turf? De whisky zelf is kruidig, maar mist toch wel een uitgesproken accent. Te goed in balans? De afdronk blijft toch doorgaan naar pelletjes van noten

 

 

 

 

Benriach 15y 46% Tawny Port finish

Balans tussen kokos en kaneel. Zoals Billy terecht opmerkt is dit niet wat je verwacht van een port finish. Het fruitige in de afdronk is niet expliciet aanwezig. De afdronk is droog, wrang, van de tannine in het hout.

 

 

 


Benriach 30y & 40y old

 

 

Benriach 30y 50%

1st fill Oloroso butt 50%, 2nd fill Gomez butt 50%. Pompelmoes in de afdronk, die intenser wordt in de tijd. Vlezig. Toch nog ietwat kruidig.

Benriach 40y 50%

50%vol. alcohol. Is dat cask strength? Nee, 50.2 %vol. alcohol was cask strength. Die 0.2 is er afgevallen! Zelfs na lange tijd nog frambozen en bosbessen op de lippen.

 

 

 

 

Benriach 12y 46% Peated sherry finish

Zoete turf. Sherry komt er mooi door. “Binnenband” = sulfertonen. Zuivere citrus. Vanille. Gerookte kippers. “Bog myrtle”. Lavendel en sultanes. Het is een Pedro Ximinez finish ( 500 pond per vat, leeg). Neus evolueert naar sherry, chocolade. “Kalishehout” (Gerry).
Dit is een staal, want het vat wordt pas volgende maand gebotteld!

 

Benriach 12y 46% Peated Rum finish

Turfneus. Scherper en zuurder dan de vorige whisky. New make en peerdrops zijn niet veraf. Zoetheid van de rum in de mond. Eucaliptus, vanille en weer sultanes. Dit is ook weer een staal van het vat.
Wordt volgende maand pas gebotteld

 

 

 

 

Benriach 1976  29y 56%

Frisse boenwas (hier ben ik weer!). Litchi en ananas. “Bog Myrtle”. Kokos.

Deze heeft zelfs pompelmoes in de neus. Na een tijdje verandert dit naar abrikoos in neus en mond. Pecheresse. (Huh? “Jan heeft een rode neus”??, … rare tasting notes!)

 

 

Onnodig te vertellen dat we allemaal geweldig veel opgestoken hebben van Billy. Niet de minste in de huidige whiskywereld. Mede- eigenaar, blender en brand ambassedor van Benriach. Een van de weinige distilleerderijen in privébezit. Ik heb op mijn tong moeten bijten om enkel die vragen te stellen, die actueel in mijn hoofd rondspookten. Anders zou het teveel een dialoog worden en dat is de bedoeling niet van een tasting. Ik heb in ieder geval geweldig genoten en juichte het voorstel van onze president, om een 1976 op te nemen in de stock van de club, dan ook volmondig toe.

 

 

 

 

Ik heb Billy Walker ook mogen afkondigen. Dat ging al wat beter en ik hoop dat ik hem de eer bewezen heb die hij verdient. Hij nam ook nog uitgebreid de tijd om langs de tafeltjes te gaan voor een praatje. Drempel wat verlagen, weet je wel.

Daarna moest hij  naar Eindhoven, waar hij, naar we uit zeer goede bron vernomen hebben, een contract met PSV gaat tekenen voor ettelijke miljoenen. Het gaat hem goed!

Slainte.

 

 

 

Zeker eentje voor Jan zijn Wall of Fame

 

 

TERUG

HOME