TERUG

HOME

 

13 JUNI 2007

TASTTOE KAMPENHOUT
Verslag ingestuurd door Gunter (Lidnr.01)

 

Altijd leuk om een uitnodiging in mijn mailbox te ontvangen voor een whiskytasting. Guy Boyen, van TastToe, kondigde aan dat Jaclyn Kelly van de Arran Distillery een tasting kwam geven op 13 juni 2007 . Een blik in mijn agenda, een mailtje en 10 euro armer was ik van de partij.

 

Bezoekers van whiskyfestivals kennen Jaclyn,
anderen hebben al zeker en vast de whisky van Arran geproefd.

 

De eerste dram van de avond werd ons buiten aangeboden.
Een blend ter ere van Robert Burns, Schotlands’ nationale dichter.

 

 

Guy sprak de mensen toe, op zijn eigen humoristische wijze, zonder het commerciële aspect uit het oog te verliezen. Trots meldde hij dat “The Nectar” nu officiële invoerder geworden is van Arran whisky en likeur.

 

De 5 jarige blend bestaat uit 21 whisky’s, waarvan Arran er 1 is. Volgens mij is er rogge gebruikt voor de graanwhisky’s. In de smaak zit wat “groene” terpentijn, die naar citrus overhelt. Net als voor onze 100°PROOF Burns’ night gaat mijn voorkeur uit naar de 2de Robert Burns botteling van de avond: de 5 jarige malt. Een witgele kleur aan 40%vol.

Mouttonen die aanleunen bij de geur van groene limoenschil. Jeugdig maar olieachtige structuur. Karameltoetsen in de afdronk. De standaardverhouding bourbon/sherry is bij Arran 60/40. De afdronk is miniem en daarom beschrijft Jacklyn hem ook als “breakfast whisky”.

 

De 10 jarige, non chilled filter, heeft t.o.v. de 5 jarige een volwassen neus. Dit klinkt logisch, maar het is prettig te ervaren wat die extra 5 jaar op vat met de whisky uitgespookt hebben. Aardbei, pruim en framboos in de neus. Kruidig ook. Dit zou de alcoholprikkel kunnen zijn, 46%vol.. Framboos komt ook terug in de smaak. Licht gele kleur en olieachtig. Met wat water: ananas en banaan, verrassend ook veel vanille.

Deze warmt de keel al een beetje. De afdronk nestelt zich vooral vooraan in de mond en komt kruidig terug in de keel.

 

 

 

 

 

 

Bouw warehouses Arran Distillery

De 100°PROOF, 57%vol, is een oude bekende. Karamel en toffee in de neus. Gaat zelfs naar koffie. Meer pruim dan peer, kruidig. De prikkel op tong en gehemelte overheerst. Met water opent de neus, maar de prikkel lijkt intenser te worden. Brandt. Het fruitige komt niet echt door. Een beetje zoals ruiken aan de buitenkant van een limoenschil en daardoor heen ietwat vanille. De toffee/koffie aroma’s zweven er een beetje boven.

Op de fles staan 2 “Golden Eagles” in reliëf. Ze symboliseren het koppeltje dat nestelt in de heuvels boven de distilleerderij. Romantisch genoeg, ware het niet dat de werken aan de nieuwe warehouses 3 maanden stilgelegd moesten worden tijdens het broedseizoen. Een dure hobby, de kweek van “Golden Eagles”.

 

 

Hierna kwamen de 3 cask strength ‘s. Sherry gerijpt, brandy en cognac gefinisht.

 

Brandyfinish in een Lepanto PX Brandy Cask, 59%vol. Het vertrekpunt voor de 3 cask strength ’s is een 8 jaar oud sherry hogshead. Deze is daarna 11 maanden nagerijpt op het brandyvat. Lichte koperen kleur van blaasinstrumenten, zegt Jacklyn. Krenten en marsepein in de neus. Kaneel? Er zou vanille inzitten, maar dat is toch even zoeken. Via krenten naar perensiroop geraak ik tot honing, maar vanille? Gedistilleerde druif tegen het gehemelte, zelfs meer dan krent. Met wat water ervaar ik terug de alcoholprikkel/kruidigheid en hier zit inderdaad de vanille verstopt!

Cognacfinish, 11 maanden. De kleur is terug koper, met wat groene schijn. Snoepje in de neus, maar opletten voor de alcohol! 57.8%vol. Kaneel en kruidig. Zoetheid van de druif (cognac) in de neus. Neigt zelfs naar honing. Via eik naar kruidig. De smaak is wel lekker in balans. Met water meer tannine/citrus in de neus. Floraal? Droog/hout op de tong. Hot flashes in de keel.

First fill sherry, 9 jaar. Een Oloroso vat. 52.8%vol. Ondanks de zeker niet slechte voorgangers, is dit toch een beetje thuiskomen. Een oerdegelijke dram, wat hoog in alcohol, but definitly a winner. Krenten, marsepein, kruidigheid … .

Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik wat in de war was op dit moment. Ik ging zo op in mijn eigen tasting dat die niet meer synchroon liep met de uitleg van Jaclyn. Het duurde even voordat ik door had dat we maar 6 whisky’s aan het proeven waren en geen 7.

Misschien zou het wat chaotisch begin, allemaal buiten en een half uur wachten op de VIP’s, rond de 50 proevers in een lokaal en zonder mijn broer hier een verklaring voor kunnen zijn. Desalniettemin toch weer wat zeldzaam wordende drams geproefd, wegens op is op, (en ik heb het gevraagd: er komt geen nieuwe champagne finish!!), en al bij al een geslaagde avond gehad. Niet in het minst te danken aan het gevoel voor humor van Guy Boyen

 

 

 

 

Tekst & Foto's: Gunter (Lidnr.01)

TERUG

HOME