VORIGE PAGINA

 

Toch van te voren getelefoneerd om een tour vast te leggen. Het is een dik uur rijden van bij ons thuis en alhoewel het winterweer nog niet ingezet heeft, deze 3de november, is meer dan 2 uur rijden om de buitenkant van de distilleerderij te zien wat teveel van het goede.

 

 

 

 

 

Het bord naast de grote baan wijst de weg naar de ingang en die is tamelijk indrukwekkend. Je stapt als het ware een andere wereld binnen, “onze wereld”, de wereld van whisky. De familiehoeve staat in een heus park en is prachtig gerestaureerd. “Nog maar net alles opgeruimd” had Johan gezegd. Puik werk geleverd, zeg ik.

 

 

 

 

De ontvangstruimte is prachtig en met veel houtwerk. Zithoekjes en vitrinekasten. Ik had de tourguide voor mezelf. De geschiedenis van de hoeve, de voormalige jeneverstokerij en het ontstaan van de whiskydistilleerderij komen uitgebreid aan bod en dan is het zover de “still room”!

 

 

 

 

 

 

 

WASH STILL

SPIRIT STIL

 

 

 

De wash still is sowieso indrukwekkend en is speciaal ontworpen door Dr. Jim Swan om te kunnen werken met het beslag van het bier Gouden Carolus Tripel. Dr. Swan is een wereldberoemde expert die verschillende distilleerderijen mee ontworpen en opgestart heeft. Niet verwonderlijk dat de CEO van een bezoekende Japanse delegatie hiervan zwaar onder de indruk was. Oh ja, het was een CEO van Suntory … . Het beslag van de tripel wordt elke week geleverd per tankwagen zonder toevoegingen van hop of andere kruiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hele installatie werd gebouwd door Forsyths uit Rothes, Speyside, en is heel herkenbaar. Stielmannenwerk. De spirit still heeft een boiling ball en dat komt de zuiverheid van het uiteindelijke distillaat ten goede.

 

 

 

 

De meneerkens van den taks zijn ook nadrukkelijk aanwezig in de vorm van hangsloten aan alles waar maar spirit zou kunnen uit verdwijnen zonder door hun “geteld” te zijn. Dit “tellen” gebeurd elke vrijdag, naar ’t schijnt.

 

 

Alles straalt toekomstige traditie en degelijkheid uit. De tour zelf duurt ongeveer een uur, navenant hoeveel vragen je stelt natuurlijk ; ) . In combinatie met een bezoek aan de brouwerij “Het Anker” en de stad Mechelen zelf, kan je er een leuke uitstap van maken.

 

 

 

 

Terug naar de auto langs de effectieve molenberg (de molen zelf heeft het begeven tijdens een storm) bedenk ik dat ik weer een distilleerderij kan afvinken op mijn lijstje. Via Anverness naar Molenberg … het een leidt naar het ander.

 

 

 

VORIGE PAGINA