TERUG

 

 

WHISKYFLESSEN & FOTOGRAFIE
Artikel ingestuurd door Werner (Lidnr.02) met dank aan de bereidwillige medewerking van Denis (Lidnr.47)

 

Al maar wat te vaak heb ik thuis zelf geprobeerd om whiskyflessen te fotograferen, telkens met een resultaat wat niet overeenstemd met de werkelijke schoonheid van de betreffende fles.  Verschillende lichtelementen, andere camera, -en lichthoeken, andere achtergronden, andere camera-instellingen, ik heb het allemaal geprobeerd maar nooit met een echt bevredigend resultaat. 

Een geslaagde foto van een whiskyfles doet ook het product verkopen, terwijl de whisky in de fles misschien niet zo lekker is als de fles op de foto laat uitschijnen. Dus commercieel is een goed in beeld gebrachte whiskyfles ook heel belangrijk.
Maar daar is het mij uiteraard allemaal niet om te doen.

 

In onze club heeft iedereen een gezamelijke interesse: whisky. Daarnaast hebben we hier en daar ook nog raakpunten, en zo heeft ook Denis (Lidnr.47) een ruime belangstelling voor fotografie in het algemeen. Zijn geleverde beeldmateriaal aan het clubadres was telkens van een hoger niveau. Door zijn betere kennis van zowel de materie als zijn toestel. Op mijn vraag of hij eens niet wou proberen om een whiskyfles zo goed mogelijk in beeld te brengen antwoorde hij positief. Hij had eerder al kleinere objecten gefotografeerd in een soort zelf ineengeknutselde lichtbak, maar voor flessen zou hij een andere opstelling moeten bouwen en dus ging hij de uitdaging aan, als er al een uitdaging was.

 

Niet veel later kreeg ik al de eerste resultaten van Denis in mijn mailbox. Vrij indrukwekkend en meer dan geslaagd. Tijdschriftenfoto's!

 

 

 

Met 3 flessen voor de volgende tasting van 02 maart onder mijn arm, klopte ik aan bij Denis met de vraag of hij een keertje wilde demostreren hoe hij deze prachtige foto's heeft bekomen.

Het belangrijkste buiten een goede opstelling en een goed toestel is de  kennis van de belichtingssmethoden en instellingen. Dit is zoals een broer van mij ooit eens gezegd heeft: "Elke vrouw is mooi mits de juiste belichting, maar voor sommige vrouwen moet het echt wel donker zijn".

Denis haalt een deel van zijn kennis uit wat volgens hem "de bijbel" is voor belichtingen in de fotografie: "Light, Science & Magic".

 

 

 

Na verschillende proefopstellingen is Denis met de volgende constructie op de proppen gekomen. Het enige licht dat de constructie zal vullen is afkomstig van een halogeenlamp die achter wit kalkpapier wordt geplaatst. Hierdoor geen direct licht, en de twee zwarte zijwanden van de constructie verhinderen weerkaatsing van licht op de fles en zorgen voor een mooie zwarte omlijning. Bij de "zwarte" foto's wordt het witte kalkpapier vervangen door zwart. Omdat je enkel met tegenlicht werkt moet je bij gebruik van het witte papier met je toestel gaan overbelichten, met zwarte achtergrond moet je gaan onderbelichten.

 

 

 

Kleur, glas en contouren van de fles komen prachtig in beeld. Ook de reliëfvormen "Connemara" in de fles komen mooi in beeld. Nu alleen het etiket nog. Dit is logischerwijs donkerder omdat de lichtbron achteraan is.

 

 

 

Een oplossing die Denis hier voor gevonden heeft is om door middel van een klein lichtspotje, en buiten beeld, het etiket langs de voorkant gaan bij te lichten. Het uiteindelijke resultaat is een prachtige foto, van een whiskeyfles waarvan ik alvast weet dat de inhoud even prachtig is.

 

 

Hierna wordt de foto nog even ge-photoshopt. Niet om te trukeren, maar om de schoonheidsfoutjes er uit te halen. Ook wordt de foto nog mooi omkaderd en ziet het geheel er profesioneel uit.

 

 

 

 

 

 

Ook de Benriach 1976 en de Arran Single Sherry Cask, allen bottled for The Nectar, gaan voor de lens en geven hetzelfde mooie resultaat.

 

 

 

 

 

 

Ik hoop alvast om in de toekomst van onze club, nog meer beeldmateriaal van Denis op onze website te kunnen en mogen plaatsen.

 

Verslag & gewone foto's: Werner (Lidnr.02)
Andere foto's (tijdschriftenfoto's): Denis (Lidnr.47)

 

TERUG