TERUG           

CASK STRENGTH

Een vraag die steeds terugkomt is wat men bedoelt met “cask strength”? Of in het Nederlands “vatsterkte”.

 

 

Om de uitleg zo volledig mogelijk te maken, moeten we in het productieproces naar het punt gaan waar er vaten in het beeld verschijnen. De nieuwe “spirit”, die van de “stills” komt, heeft een alcoholgehalte van gemiddeld 70 %vol. Dit varieert van distilleerderij tot distilleerderij. Alvorens hij het eiken vat in gaat, wordt hij door de grote firma’s verdund tot 63.5 %vol. De reden hiervoor is dat die grote firma’s onderling vaten ruilen voor hun blends. Die 63.5 %vol is dus eigenlijk een soort wisselkoers. Individuele distilleerderijen kunnen hun vaten dus met “spirit” van een hoger percentage alcohol vullen. Eens gevuld, gaan de vaten naar de “warehouses”. Daar rijpen ze en elk jaar dat ze er liggen, wordt er rekening gehouden met een verlies van 1 à 2 % door verdamping via het hout. Dit verlies is niet enkel alcohol, maar ook water. Men noemt het “angel’s share”, het gedeelte voor de engelen.

Uiteindelijk kan het alcoholgehalte per vat variëren naargelang de vochtigheidsgraad in het “warehouse”, de plaats waar het vat ligt in het “warehouse”, de doorlaatbaarheid van het eiken vat en zelfs de droogte van de zomers en het natte van de winters. Na 10 jaar rijpen, kan het alcoholgehalte dus gezakt zijn tot bijvoorbeeld 58.8 %vol. Dit noemt men vatsterkte of “cask strength”.

Om terug te komen op een vraag van lidnr.5 . Als een vat te lang blijft liggen in een "warehouse", kan het zijn dat het alcoholgehalte zo daalt dat men bij de grens van 40%vol komt. Indien het gehalte onder de 40%vol daalt, mag men het wettelijk GEEN whisky meer noemen.
Dit is niet direct een probleem, omdat de meeste whisky's voor hun 30ste jaar gebotteld worden. Als men ze langer laart rijpen op vat, bestaat de kans dat ze teveel houttonen gaan oppikken en dat die gaan overheersen op de whisky.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen!
Macallan is er zo één van. Macallan staat bekend om zijn oudere bottelingen.
Eén van hun pareltjes is de 1946. Gedistilleerd in 1946 en gebotteld op vatsterkte in 2002. Dat maakt hem 56 jaar oud.
Toen hij gebotteld werd had hij nog vatsterkte 44,3%vol.
Zoals je wel geraden zult hebben is de prijs navenant: +- 4000 €

 

Hopelijk is het nu duidelijk dat “cask strength”, of vatsterkte, geen vaste waarde is, maar aangeeft dat de whisky onverdund gebotteld is. Het is dan aan U of U hem in uw glas wilt verdunnen of niet!